En Etkili Korunma Yöntemleri!

İki gebelik arasındaki ideal sürenin 2 yıl olması, annenin vücudunun toparlanması ve yeni bir gebeliğe en sağlıklı şekilde hazırlanması açısından önemlidir. Bu süre içinde annenin hem fiziksel hem de ruhsal sağlığı desteklenmiş olur, bebek bakımı ve diğer sorumluluklarla daha iyi başa çıkabilmesi sağlanır.
 
Doğumdan sonra korunma yöntemlerinin doğru seçimi de bu sürecin sağlıklı ilerlemesi açısından kritik bir rol oynar. Özellikle emziren anneler için, süt üretimini etkilemeyen ve bebeğe zarar vermeyen korunma yöntemleri önceliklidir.
 
Ailesini tamamlayan kadınlar, doğum yaptıktan 48 saat sonra ya da 6 hafta sonra tüplerini bağlatma yöntemine başvurabilir. Tüplerin bağlanması cerrahi bir girişimle olur. Eşlerin cinsel hayatı tüplerin bağlanması sebebiyle sekteye uğramaz, erken menopoz yaşanmaz. Tüplerin bağlatılması, oldukça etkili bir korunma yöntemidir.
Emzirme dönemindeki kadınlar için 3 aylık iğneler, doktor kontrolünde uygulanabilir. Doğum yaptıktan sonraki 6. haftada, şayet herhangi bir sorun mevcut değilse bu yönteme başvurulabilir.
Doğum yaptıktan sonraki 6. haftada deri altı implant yöntemi de tercih edilebilir.
Vazektomi yöntemi erkeğin sperm kanallarının bağlanması anlamına gelir. Erkeğin üreme sıvısında sperm bu şekilde görülmez. Ailesini tamamlayan ve çocuk istemeyen erkeklere uygulanır.
 
Diğer teknikler: vajene yerleştirilen fitiller, dışarı boşalma gibi yöntemlerdir. Ancak bu yöntemler yeterince etkili yöntemler değildir. Bu sebeple bu yönteme başvuranların gebe kalma riski oldukça yüksektir.

Emzirme Hamilelikten Korur mu?

Emzirme, hamilelik riskinden nispeten koruyucu özelliğe sahiptir. Ancak, emzirme döneminde de gebe kalma riski mevcuttur. Bundan dolayı emzirme süresi boyunca korunmak gerekmektedir. Doğum yaptıktan bir ay sonra çift, kendi için uygun korunma yöntemine karar vermelidir. Düzensiz olarak ya da aralıklı olarak emziren kadınlar, bebeğine anne sütü dışında besin verenler, doğumdan 3 hafta sonra korunmaya başlamalıdır. Annenin doğum yaptıktan sonra yeniden gebe kalması için vücudunun fiziksel ve psikolojik olarak toparlanması şarttır. Bu toparlanma için 2 seneye ihtiyacı vardır. Bu sebeple doğum kontrol yöntemleri büyük önem taşır. Bu süreçten önce gebe kalmak çeşitli riskleri peşinden getirir.
 
Emzirmeyen kadınlarda korunma 3 hafta, emziren kadınlarda ise 3 aydan sonra korunma sağlanmalıdır. Emzirme, doğum yaptıktan sonraki 3 aya kadar koruyucu özellik taşır. Ancak bu sürenin sonunda koruyuculuk azalmaya başlar. Çünkü yumurtlama 3. aydan itibaren başlar. 6. ayda ise düzene girer. Doğum yaptıktan sonra korunma için en uygun yöntemler:
  • Spiral,
  • Prezervatif (kondom),
  • Üç aylık progestin iğneleri
 
Spiral, doğum yaptıktan hemen sonra ya da daha uygun olarak 40 gün tamamlandıktan sonra uygulanabilir. Spiralin uygulanması için adetli olmak şart değildir. Fakat rahim ağzında yara, vajinal enfeksiyon, rahim ya da yumurtalıklarda enfeksiyon belirtisi ya da adetin düzensiz yaşanması gibi sorunlar mevcut olmamalıdır. Erkeğin prezervatif kullanarak doğum kontrol sağlaması da, doğru kullanılması halinde etkili bir korunma yöntemidir.
 
 
Her iki yöntemi de tercih etmeyen çiftlerde “üç aylık depo progestinler” (Depoprovera) uygulanabilir. Türkiye’de “Depo provera”  adıyla satışa sunulan bu iğneler, doktor tarafından sadece uygun olan kişilere verilir. 90 günlük bir süre boyunca doğum kontrol sağlamaya yardımcı olur. Bu süre tamamlandıktan sonra yeniden tekrar edilmesi gerekir.

Depo Provera’nın Olumsuz Yan Etkileri Nelerdir?

  • İğnelerin uygulandığı süreç boyuca adet görülmez,
  • Ara ara kanamalar meydana gelebilir,
  • İğneler bırakıldıktan sonra adetleri düzene girmesi zaman alabilir.
 
Klasik olarak doğum kontrol hapları östrojen ve progestinleri ihtiva etmektedir. Progestinlerin anne sütüne herhangi bir şekilde zarar vermez. Tüp ligasyonu uygulaması sezaryen doğum yapmış olan gebelerde, ailelerin önceden işlem için onayını alır ve imza vermeleri halinde ameliyat esnasında da uygulanabilir. Diğer doğum kontrol teknikleri ise:
  • Cervical cap
  • Vajen içi fitil
  • Kremler
  • Geri çekme yöntemleri (coitus interruptus) olarak sayılabilir.
Hangi korunma yöntemi tercih edilirse edilsin, adet gecikmesi gibi bir sorun yaşandığı taktirde ilk olarak gebelik ihtimali akla getirilmelidir. Şayet gebelik testleri ve muayene neticesinde gebelik tespit edilmez ise sorunun kaynağı bulunmalıdır.

En Çok Okunanlar

Çocukluk Döneminde Sosyalleşmenin Önemi!

İnsanlar birbirleriyle iletişime geçmeye, ilişki kurmaya ve birlikte yaşamaya...

Doğum Sonrası Sıkıntılarınızdan Kurtulun!

Kadınlarda lohusalık olarak bilinen evre, doğumdan sonra başlayan ve...

Doğumdan Sonra Eş İlişkisi

Sevgili ilişkisinden karı-kocalığa uzanan yolda ilerlerken gün gelir ve...

Bebekler Ne Zaman Emekler? Ne Zaman Yürür?

Bebeklerde emekleme, motor becerilerin gelişiminde önemli bir aşamadır. Bu...

Bebeklerde Dikkat Eksikliği

Bebeğinin gelişiminde ve pek çok konuda bilgi sahibi olmak...

Bebekler Bunları Neden Yapar? 🫣

Özellikle ilk defa anne olmayı deneyimleyen kadınlar, bebeklerinin yaptığı...

Lohusalık Depresyonu Nedir? Neden Olur? Nasıl Biter?

Lohusalık depresyonu, doğum sonrası dönemde (genellikle ilk birkaç hafta...

Organik Sütlerin Diğer Sütlerden Farkını İnceleyelim

Süt, içerdiği yüksek protein, kalsiyum, vitaminler ve diğer besin...

Anne Bebek Burç Uyumu!

Koç Burcu Annelerin Uyumu Koç Anne - Koç Çocuk Koç burcu...

Uyku Eğitimi Vermenin Doğru Yöntemi

Bebeklerin uyku düzeni, hem onların hem de ebeveynlerin sağlığı...