BLW Yöntemi Nedir? Bebeklerin Kendi Kendine Beslenmesi Nasıl Sağlanır?

BLW yani Baby Led Weaning yönteminin dilimize uyarlanışı, bebeklerin ek gıdaya geçiş döneminden itibaren kendi kendini beslemesidir.

Ek gıdaya geçiş, bir bebeğin tek besin kaynağı olarak anne sütü ya da formül mama aldığı bir düzenden, sıfır anne sütü veya formül mama alarak tamamen katı gıdayla beslenme sürecine girdiği zaman aralığını kapsar.

Bu süreç yavaş gelişmekle birlikte, her bebekte farklılık gösterebilir. Çoğu ailede bebeğin beslenme stili ve beslenme geçişleri ebeveynler tarafından direkt yönetilir. Bebeklerini kaşıkla beslediklerinde aslında onların ne zaman ve ne kadar besleneceklerine, ne zaman mamayı ya da memeyi bırakacağı tamamen ebeveyn kontrolü altındadır. Buna geleneksel beslenme yöntemi adı verilir.

Bebek Liderliğinde Beslenme (BLW) ise, bebeğin kendi içgüdülerini ve yeteneklerini kullanarak beslenmenin ne zaman başlayıp ne zaman biteceğine kendisinin karar verdiği bir süreçtir.

BLW yöntemi için, bebeğin mama sandalyesinde dik bir şekilde oturabilmesi, besinleri yakalayabilmesi ve çiğnemek için besinleri ağzına götürebilmesi gereklidir.

Bebekler püreyle beslenmek yerine çocuğun kendisinin seçebileceği ‘parmak besinler’ denilen, parmaklarıyla kavrayabilecekleri besinlerle beslenmesini öneren ve son dönemlerde oldukça popülerliği artan alternatif bir beslenme şeklidir.

BLW yöntemi ile bebek, yavaş yavaş ve istediği kadar beslenir. Kendi kendine beslenmeye başlayan bebeğin çiğneme beceresi, el-göz koordinasyon gelişimi ve yiyecekleri tanıma becerisi artar. BLW, bebeğin beslenme becerisinin yanında bedensel ve zihinsel gelişimine de katkı sağlayan bir yöntemdir.

Blw Nasıl Uygulanmaktadır?

BLW: ‘Bebek Önderliğinde Ek Gıdaya Geçiş’ olarak da tanımlanabilir. 6 ay boyunca sadece anne sütü veya formül mamayla beslenen bebeklere, bir anda günde 3 öğün ek gıda vermek anlamsız olacaktır.

Bağırsak florası çoğu zaman bu hızlı geçişi tolere edemeyebilir. Bunun yerine günde bir kez ve bir öğün mevsim meyveleri ve sebzeleri, fırında veya buharda pişirerek bebeğin kavrayabileceği gibi parmak şeklinde kesip verilir. Verilen besinlerin bebeğin o yiyeceği dokunarak kavramaya çalışması, ağzına götürmesi, bir süre sonra parça kopararak çiğnemeye çalışması takip edilir.

Bebekler bu yöntemle beslenirken, yemeğini elleriyle tutacağı için ellerinin temiz olması çok önemlidir. BLW ve diğer tüm beslenme stilleri için en hassas noktalardan birisi de mevsim meyvelerinin ve sebzelerinin tercih edilmesidir.

BLW yöntemi uygulanırken, ebeveynin boğaza kaçma gibi durumlara karşın mutlaka dikkatli olması gerekir. Yoğurt ve çorba gibi daha sıvı formdaki gıdaların bardakla veya kaseyle içilmesine yardımcı olunur. Kaşık ağız hizasında tutulup kendinin yönlenmesini ve kendi istediği miktarda içmesi beklenir. Tüm bunları yapılırken amaç, bebeğin yiyeceklerin tadını keşfederek, ince motor becerilerini ve göz koordinasyonunu geliştirerek kendi kendine beslenmeyi öğrenmesine yardımcı olmaktır.

Bu yöntem sayesinde bebekler, kendi beslenmesinden kendi sorumlu, neyi ne kadar yiyeceğine kendi karar veren, yemekle arasında olumlu bir bağ kuran bir birey olur.

BLW ve Geleneksel Beslenme Arasındaki Farklar

Bebek liderliğinde beslenme yönteminin geleneksel beslenmedeki püre ve lapa türü yiyeceklere tamamen karşı olmasının en temel sebebi, bebeğin bu gıdaları çiğnemeyi öğrenmeden direkt olarak yutmasıdır.

Bu durum, bebeğin çiğnememesinden ötürü doyduğunu daha geç anlamasına neden olarak gereksiz kilo almasını beraberinde getirir. Çoğu anne için bu problem oluşturmayan, hatta sevindirici bir durum olsa da asıl önemli olan bebeğin kilosu değil gelişimidir.

Ayrıca çiğnemeyi öğrenmeden direkt yutarak beslenen bir bebeğin ilerleyen dönemlerde pütürlü gıdaları tüketmesi de zordur. Bu tür durumlarda bebek alışık olmadığı bu gıda türüne direnç gösterebilir.

Ayrıca geleneksel kaşıkla besleme yönteminde bebek daha hızlı ve daha çok yemek yer. Bu durum çoğu zaman, bebeğin asıl temel besini olan anne sütünü alma oranını azaltır.

Bebek liderliğinde beslenme ise, kilo almayan bebeğe kilo aldırmak için alternatif bir yöntem ya da bebeğin iştahını açan bir yöntem değildir. BLW sürecindeki en önemli ayrıntılardan bir tanesi de bebeğe verilecek katı gıdaların mevsimine ve bebeğin dönemine uygun seçilmesi, mümkünse organik olmasıdır.

Kısacası kendi sofranızda bulunan gıdaları direkt bebeğin önüne koymak BLW değildir.

Bebek liderliğinde beslenme yöntemi kullanılırken tıpkı geleneksel yöntemlerde olduğu gibi kaşık, çatal, tabak gibi kullandığınız araç ve gereçlerin bebek sağlığına uygun materyallerden üretilmiş olmasına özen gösterilmesi gerekir.

Özellikle çarpma ve düşme gibi durumlarda zarar görecek ve bebeğe potansiyel zarar verebilecek olan porselen, cam ve metal gibi materyallerden üretilmiş ürünler tercih edilmemelidir.

BLW ve klasik yöntemi bir arada götürmeye çalışmak bebek için oldukça kafa karıştırıcı bir durumdur. Yediği yiyecekleri bazen eline vermeniz bazense kaşıkla ya da çatalla beslemeniz kafasını karıştıracaktır. Bu kafa karışıklığı sonucunda bebekte bir öğrenme tembelliği oluşabilir.

BLW Yöntemi Nasıl Uygulanır?

BLW’ye özel bir pişirme yöntemi bulunmaz. Ancak ek gıdaya ilk geçiş aşamasında sunulan tüm yiyecekler, bebeklerin avuçlarıyla kavrayabilecekleri boyutta ve damaklarıyla ezebilecekleri yumuşaklıkta olmalıdır. Bu kıvamı sağlamak için de en sağlıklı yöntem buharda pişirme yöntemidir.

Burada amaç, bebeklerin rahatlıkla kavrayıp tutabilecekleri ve yiyebilecekleri sağlıklı gıdalar sunmaktır. Meyveler, kesilerek ve buharda yumuşatılarak verilebildiği gibi, bütün halinde de sunulabilir.

BLW yönteminde kaşıkla beslemek uygun olmadığı için sıvı gıdalar küçük ve kırılmayacak fincan ya da bardaklarla bebeğe sunulur. İlk denemede bebeğe bardağı nasıl ağzına götüreceği gösterilir ve gerekmedikçe müdahale edilmez.

Bir Cevap Yazın

En Çok Okunanlar

Yenidoğan Refleksleri Hakkında Her Şey

Yenidoğan refleksleri bir bebeğin istem dışı yaptığı motor hareketleri...

Anne Olduktan Sonra Siz: Hayatınızda Neler Değişti?

Anne olduktan sonra herkesin hayatı kişi ayırt etmeksizin az...

Bebeğiniz İçin Ay Ay Oyun Önerileri

Merhaba Canımız Annelerimiz...  Bebeğinizle geçireceğiniz vakit oldukça önemlidir...  Bebeğinizle kaliteli vakit...

Çocukluk Döneminde Sosyalleşmenin Önemi!

İnsanlar birbirleriyle iletişime geçmeye, ilişki kurmaya ve birlikte yaşamaya...

Doğum Sonrası Sıkıntılarınızdan Kurtulun!

Kadınlarda lohusalık olarak bilinen evre, doğumdan sonra başlayan ve...

Doğumdan Sonra Eş İlişkisi

Sevgili ilişkisinden karı-kocalığa uzanan yolda ilerlerken gün gelir ve...

Bebekler Ne Zaman Emekler? Ne Zaman Yürür?

Bebeklerde emekleme, motor becerilerin gelişiminde önemli bir aşamadır. Bu...

Bebeklerde Dikkat Eksikliği

Bebeğinin gelişiminde ve pek çok konuda bilgi sahibi olmak...

Bebekler Bunları Neden Yapar? 🫣

Özellikle ilk defa anne olmayı deneyimleyen kadınlar, bebeklerinin yaptığı...

Lohusalık Depresyonu Nedir? Neden Olur? Nasıl Biter?

Lohusalık depresyonu, doğum sonrası dönemde (genellikle ilk birkaç hafta...