Gece Beslenmesi Nasıl ve Ne Zaman Kesilmelidir?

Anne sütü bebeğinizin büyüme ve gelişme, tüm besin ögesi gereksinimlerini karşılanması, kolaylıkla sindirilebilir olması ve dışarıdan gelebilecek her türlü enfeksiyona karşı koruyucu olması özellikleriyle bebeğiniz için en ideal ve doğal besleme şeklidir.

İlk 6 ay anne sütü bebeğiniz için en ideal besindir. Daha sonra tamamlayıcı besinler ile birlikte, anne sütünün mümkünse 2 yaşına kadar verilmesi gerekir.

Ancak gece beslenmesi, belirli bir dönemden sonra bebeğinize faydadan çok zarara sebep olabilir.

Gece beslenmesinin Olumsuz Yanları

  • Bebeğin uykusu bölünür.
  • Verilen gıda bebeğe enerji verdiği için tekrar uykuya dalmasını geciktirir.
  • Aldığı sıvı nedeniyle çiş/kaka yaparak yine uykusu bölünebilir.
  • Diş çürüklerine neden olabilir.
  • Orta kulak enfeksiyonlarına yakalanma sıklığı artar.

Gece Emzirme Sıklığı Hakkında

Bebekler, doğumdan sonraki ilk günlerde mide kapasiteleri az olduğu için sık sık ama az az emerler. Genellikle 2,5 – 3 saatte bir emmek isterler. İlk aylar iki emzirme arasındaki sürenin 3 saatten fazla olmaması gerekir. Böylece hem anne sütü üretimi düzene girer hem de bebeğin kan şekerinin düşme olasılığı önlenir.

Bu nedenle geceleri de bebeğinizi ortalama 3 saatte bir uyandırıp emzirmeniz tavsiye edilir.

İlerleyen aylarda bebeğin gelişimine ve mide kapasitesinin artmasına bağlı olarak bu süre uzayacaktır. Mide kapasitesi artan bebeğiniz, uyumadan önce yeteri kadar emeceği için geceleri her 3 saatte bir kaldırmanıza gerek kalmaz.

Eğer bebeğiniz düzenli olarak kilo alıyorsa, 4. aydan sonra ortalama 5 saatte bir acıkmaya başlar.

Gece Beslenmesi Ne Zaman Kesilmelidir?

Eğer bebeğiniz gündüzleri yeteri kadar besleniyorsa, gelişiminde herhangi bir gerilik söz konusu değilse ve doktorunuz aksini önermiyorsa, 6. aydan sonra bebeğinizin gece beslenmelerini kesebilirsiniz.

Çünkü 6. aydan sonra bebeğinizin mide kapasitesi iyice artar ve uyumadan önceki son beslenme öğünü onun için oldukça besleyici olur. Bebeğiniz 6 aylık olmasına rağmen her gece hemen hemen aynı saatlerde uyanıyorsa ve uyandığında iştahla emiyorsa, bir süre daha gece beslenmelerine devam edebilirsiniz. Bu, bebeğinizin gerçekten aç olduğu için uyandığını gösterir.

Ancak uyanmaları düzensizse, uyandığında çok kısa bir süre emiyor ve tekrar uyuyorsa bu durum alışkanlıktan kaynaklı diyebiliriz.

Yani basit bir annelik içgüdüsü ve gözlemle nasıl bir yol izlemeniz gerektiğini çözebilirsiniz. Unutmayın ki deliksiz ve kaliteli bir uyku, en az anne sütü kadar bebeğinizin gelişimi için önemlidir.

Gece Beslenmesi Nasıl Kesilmelidir?

Gece beslenmelerini iki türlü kesebilirsiniz. Biden kesme yöntemi ya da azaltarak kesme yöntemini kullanabilirsiniz. Önemli olan bebeğinizin karakter yapısına hangisinin daha uygun olduğunu bilmek ve ona göre başlamaktır.

Eğer bebeğinizin gelişimi yerindeyse, doktorunuzdan onay aldıysanız yapmanız gereken ilk şey, gece emzirmesini birden kesmek veya azaltarak kesmek arasında bir karar vermek olacaktır.

Eğer birden kesecekseniz, bebeğinizi gündüzleri yeteri kadar beslemelisiniz. Şayet bebeğiniz gece saat 01.00’da uyandığında emzirmez ancak 04.00’da uyandığında emzirirseniz, bu bırakma işlemi kesinlikle başarısız olur.

Bu nedenle anne tutarlı olmalı, birden kesmek istiyorsa bebeği ağladığında yanına giderek onun güvende olduğunu hissettirmeli ve tekrar uyutmalıdır. Tabii ki, akşamları iyice beslediğinize eminseniz. Gece emzirmesini azaltarak bırakmayı düşünüyorsanız her gece bir önceki geceden daha kısa süreli emzirerek sürece başlayabilirsiniz.

Eğer bebeğiniz prematüre doğmadı ve 6. ayını doldurdu ise gece emzirmelerine son verebilirsiniz.

Yapılan araştırmalar, 12. aydan sonra devam eden gece emzirmelerinin bebeklerde reflü riskini ve kulak enfeksiyonu olma olasılığını artırdığını ortaya koymuştur.

Gece beslenmeleri, uyku düzeni ve işhatsızlıkla da doğrudan alakalıdır. Geceleri tıka basa karnı doyurulan bebek, gündüzleri beslenmek isteyebilir ve beslenme düzensizliği oluşabilir. Bu nedenle kendinizi hazır hissettiğinizde, bebeğiniz için uygun şartlar oluştuğunda ve doktorunuzun onayını aldığınızda, gece beslenmelerini sonlandırabilirsiniz.

Bebeklerin Gece Beslenmesini Bırakması İçin Öneriler

  • Sabırlı ve sakin olmak ilk adım olmalıdır.
  • Biberonla besleniyorsa sütü sulandırılabilir ve giderek süt miktarı azaltılıp, su miktarı artırılabilir. Bu sayede bir süre sonra sadece su içiyor olacak ve bunu için uyanmamaya başlayacaktır.
  • Bebek her uyandığında beslenmemelidir. Bebeğe biraz zaman vermek; oda sıcaklığı, ıslak bez, gaz sancısı ya da rüya gibi birçok farklı nedenle uyanmış olabileceğini unutmamak gerekir.
  • Her uyandığında beslenirse, beslenme ve uykuyu ilişkilendirir ve bunu her uyandığında talep eder.
  • Fazla beslemek gaz gibi sonuçlar yaratır ve daha çok uyanmasına sebep olur. Neticede bu bir kısır döngüye girer ve hem bebek hem de anne için çile dolu uykusuz gecelere sebep olur.

En Çok Okunanlar

Happy Mom Ödülleri🏆 Toplam Ödül 100.000 TL

Merhaba Canımız Annelerimiz, Bu sene de en iyi markaları annelerimiz...

Bebeklerde Cinsiyete Göre Ay Ay Boy ve Kilo Cetveli!

Annelerin en çok merak ettikleri durumlardan biri de bebeklerinin...

Doğum Sonrası Hormonların Cinsel İsteğe Etkisi

Doğum sonrası dönem (postpartum), kadın vücudunda fiziksel, duygusal ve...

4. Atak Dönemi: Bebeğinizin 19. Haftasında Neler Oluyor?

Büyüme atakları, bebeklerin gelişiminde kritik öneme sahip ancak birçok...

Çocuklarda Ahlaki ve Etik Gelişim

Ahlaki ve etik gelişim, çocukların doğru ile yanlışı ayırt...

Devam Sütü ile Beslenen Bebeklerde Sindirim Sorunları ve Çözüm Önerileri

Devam sütüyle beslenen bebeklerde sindirim sisteminin yeni beslenme şekline...

3. Atak Dönemi: Bebeğinizin 12. Haftasında Neler Oluyor?

Büyüme atakları, bebeklerin gelişiminde kritik öneme sahip ancak birçok...

Yenidoğan Göbek Bağı Bakımı

Yenidoğan bebeklerin göbek bağı bakımı, enfeksiyon riskini önlemek ve...

Bebeklerde Yiyecek Seçme Sorunu

Bebeklerde yiyecek seçme sorunu, ebeveynler için yaygın bir endişe...

2. Atak Dönemi: Bebeğinizin 8. Haftasında Neler Oluyor?

Büyüme atakları, bebeklerin gelişiminde kritik öneme sahip ancak birçok...
Önceki İçerik
Sonraki İçerik