10. Atak Dönemi – Yetmiş Beşinci Hafta Atağı Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey!
Büyüme atakları, yakın zamanda keşfedilmiş ve çoğu annenin bebeklerini kucağına almadan önce hiçbir fikre sahip olmadığı konulardan bir tanesidir.
Büyüme ya da sıçrama atakları olarak bilinen bu dönemler, bebeğin doğduğu andan 20. aylık olana kadar geçen sürede toplamda 10 kez gerçekleşir.
Bebekler belirli haftalarda, büyüme atağı yaşarlar. Bu büyüme atakları hem zihinsel hem de fizyolojik olarak gerçekleşebilir. Bebekler atak dönemlerinde çevrelerinin daha çok farkına varırlar, ihtiyaçları değişir, beslenme ve güven ihtiyaçlarına yenileri eklenir.
Bu ihtiyaçlar; renkleri keşfetmek, hareket eden nesneleri ayırt etmek, insan mimiklerini anlamlandırmak ve kendi bedeninin sınırlarını keşfetmesi olarak sıralanabilir. Kısacası her atak dönemi, bebeğin büyüme ve gelişimini beraberinde getirir. Gülmek, oyuncağına vurarak çıkardığı sesi dinlemek, alkış yapmayı öğrenmek, ebeveynini tanıyıp izlemek, yüzüstü dönebilmek, oturmak, emeklemek yürümeye başlamak gibi beceriler bu gelişimlerden bazılarıdır.
Bebekler bu dönemlerde motor ve zihinsel gelişimlerinin yanı sıra sosyal gelişim anlamında da ciddi ilerlemeler gösterirler. Bebeğin sinir sisteminin olgunlaşması, beyninin süratle gelişmesi ve bunlara bağlı olarak duygularının çeşitlenmesi her büyüme atağı sonrasında onun dünyaya daha fazla adapte olmasını sağlar.
Bununla birlikte bebeğin çevredeki uyaranlara ilgisinin artması, beslenmeye vakit ayırmak istememesine ve beslenmeyi reddetmesine neden olabilir.
Atak Döneminde Meydana Gelen Değişimler, atak döneminin içerisinde ya da atak dönemi bitiminde fark edilebilir.
Atak Dönemleri Nelerdir ve Hangi Haftada Gerçekleşir?
1. Atak: Beşinci Hafta Atak Dönemi – Değişen Duyular Dünyası
2. Atak: Sekizinci Hafta Atak Dönemi – Oluşumlar Dünyası
3. Atak: On ikinci Hafta Atak Dönemi – Yumuşak Geçişler Dünyası
4. Atak: On Dokuzuncu Hafta Atak Dönemi – Olaylar Dünyası
5. Atak: Yirmi Altıncı Hafta Atak Dönemi – İlişkiler Dünyası
6. Atak: Otuz Yedinci Hafta Atak Dönemi – Kategoriler Dünyası
7. Atak: Kırk Altıncı Hafta Atak Dönemi – Zincirleme Olaylar Dünyası
8. Atak: Elli Beşinci Hafta Atak Dönemi – Programlar Dünyası
9. Atak: Altmış Dördüncü Hafta Atak Dönemi – İlkeler Dünyası
10. Atak: Yetmiş Beşinci Hafta Atak Dönemi – Sistemler Dünyası
Onuncu Atak Dönemi: 75. Hafta Atağı
Bir bebeğin 40. Haftada doğduğu düşünüldüğünde, onuncu atak dönemi 71. hafta civarında başlar ve 6 hafta kadar sürebilir. (40 haftadan önce doğan bebekler için atak dönemi hesaplaması, muhtemel doğması gereken tarih ile doğduğu tarih arasındaki fark eklenerek tespit edilir. Örneğin: 39 Haftada doğan bir bebek, 75. Hafta atağına doğumunun ardından 76 hafta sonra girer.)
Onuncu Atak Dönemi: Kazanılacak Özellikler
- Sistemler dünyası olarak bilinen ve son atak dönemi olan 75. hafta atağında kazanılan beceriler, genellikle atak bitimine yakın dönemde gözlemlenmeye başlanır.
- Bu atak döneminde, bebeğiniz bir önceki atak dönemi olan ilkeler dünyasında edindiği becerilerde uzmanlaşmaya başlayacaktır.
- Ayrıca önceki atak dönemlerinde öğrendiği ancak fiziksel olarak gerçekleştiremediği tüm becerileri aktif bir şekilde kullanabilir.
- Bebeğiniz bu atak dönemiyle birlikte, duygularını mimiklerini kullanarak size rahatlıkla hissettirebilir.
- Bebeğinizin artık kendi işlerini kendisinin halletmesini istediğini fark edebilir, sizden biraz daha fazla bağımsızlaştığını gözlemleyebilirsiniz.
- Sizden ve babasından gördüğü tüm gündelik işlerin benzerini, oyuncaklarının ya da farklı nesnelerin üzerinde taklit etmeye başlar.
- Artık yakın geleceğe dair ufak planlar hazırlamaya başlayabilir. Bunun için düşünme becerisini aktif olarak kullanır ve kendince planlar yapmaya çalışır.
- İstediklerini şirinlikle elde edemediği noktada, anında duygu durumunu değiştirerek sinir krizlerine girmeye başlayabilir.
- Bu atak dönemiyle birlikte, bebeğinizin bazı korkularının olduğunu gözlemlemeye başlayabilirsiniz. Bu korkular yerli-yersiz çok farklı şekillerde olabilir. Çünkü artık zihinsel algılaması, oldukça gelişmiş durumdadır.
- Bebeğinizin bu atak döneminin sonlarına doğru ‘pazarlık yapma’ becerisi kazandığını da gözlemleyebilirsiniz.
Onuncu Atak Dönemi Nasıl Kolaylıkla Atlatılabilir?
Bebeğinizin gerçekleştirdiği son atak dönemi olan yetmiş beşinci hafta atağında, dünyayı algılaması büyük oranda değişir. Çünkü artık her şeyin çok daha fazla farkına varmıştır. Gördüğü, yaşadığı, duyduğu her şeyi anlamlandırmada zorluk yaşayabilir. Sonuç olarak huzursuzluğu artabilir ve uyku sorunları yaşayabilir.
Bu durum bebeğiniz için oldukça korkutucu olabilir. Korktuğu noktada ona asla bunun anlamsız olduğunu veya korkusunu küçümsediğinizi hissettirecek şekilde davranmamanız gerekir.
Bebeğinize bu noktada gerekli tüm destekleri sağlamanız, onun için dış dünyanın korkutuculuğunu büyük oranda hafifletecektir. Bebeğiniz her işini kendisi yapmak istediğinde, ona fırsat tanımanız gerekir. Elbette her şeyi doğru yapamayacaktır. Yapamadıkça inatlaşabilir. Bu noktada hemen müdahale ettiğinizde başarısızlık duygusuna kapılabilir. Bu, bebeğinizin gelişimi açısından oldukça sakıncalıdır.
Bir süre bırakmalı, izlemeli, cesaretlendirmeli ve gözlemlemelisiniz. Yardım teklif edebilir ama gerekmedikçe asla müdahale etmeye çalışmamalısınız.
Büyüme atağı veya başka bir huysuzluk döneminde uyku eğitimi, tuvalet eğitimi, ek gıdaya başlama ve sünnet gibi radikal değişimler yapılmamalıdır. Bunun sebebi, bebeğin zaten kendini rahatsız eden bir dönüşüm sürecinde olmasıdır ve bir de bunun üstüne başka rutin değişimleri eklenmemelidir.