Bebeklerin her zaman temiz havaya ve bol oksijene ihtiyacı vardır. Sürekli kapalı alanlarda tutulan bebeklerde çeşitli solunum yolu enfeksiyonları görülebilir.
Önemli olan nokta ise, soğuk havaya çıkarken bebeğin doğru şekilde giydirilmesidir.
Soğuk havalarda ebeveynlerin en sık yaptığı hata, bebeklerini kalın giysilerle korumaya çalışmaktır. Ancak uzmanlar bunun yanlış olduğunu belirtirken, kalın giysiler yerine kat kat giydirmenin daha sağlıklı olduğunu söylerler.
Bebekler Kış Aylarında Nasıl Giydirilmelidir?
- Tek kat kalın giysi yerine üst üste pamuklu, yumuşak ve vücudu saran ince giysiler giydirildiğinde aralarda oluşan hava tabakası, bebeğinizi üşümekten koruyacaktır.
- Dışarı çıkıldığında giysi katmanlarından en üsteki yün olduğunda, bebeğinizi soğuktan daha iyi korumuş olursunuz.
- Bebeğinizin parmakları küçük olduğu için çok çabuk soğur. Ellerini korumak için onlara kalın eldivenler takmalı ve eldivenleri kolayca çıkaramayacağından emin olmalısınız.
- Ortam sıcaklığı değiştiğinde, bebeğinizin üzerinden bir kat azaltıp artırmanız gerekir. Bu yöntem ile bebeğinizi sıkan, terleten ve ağırlaştıran kıyafetlerden bunalmasını engellemiş olursunuz.
- Dışarı çıkarken bebeğinize kulaklarının üzerini örten ya da kulak kepçelerine sahip olan bir şapka takabilirsiniz. Kumaşın bebeğinizi tahriş etmediğinden emin olmak için şapkanın iç kısmını kontrol etmelisiniz. Birçok bebek şapkası astarlı, rahat ve ısı yalıtımlı olmalıdır.
- Ayrıca bağlamalı bir şapka da işlevsel olabilir. Şapkayı bebeğinizin çenesinin altında sabitlemek için kullanabilirsiniz. Bu şekilde şapkaları çıkarması daha az mümkün olacaktır.
- Çok soğuk havalarda dışarı çıkıldığında ısıyı koruyan ve soğuğu geçirmeyen kuş tüyü tulum tarzı giysiler giydirmeniz, bebeğiniz için uygundur.
- Bebeğiniz vücut ısısının büyük oranını baş bölgesinden kaybettiği için, mutlaka kulakları örten şapka ve atkı giydirmeniz gerekir.
- Yürüyen bir bebeğiniz varsa, yağmurlu havalarda botlarının su geçirmediğinden emin olmanız gerekir.
- Bebek arabası ile dışarı çıktığınızda, arabanın içine koruyucu ve soğuğu önleyici bir örtü ve bebeğinizin üzerine de ayrı bir battaniye örtmeniz gerekir. Yağmurlu ve rüzgarlı havalarda arabanın koruyucu rüzgarlığını kullanabilirsiniz.
- Rüzgarlı ve kuru bir havada dışarı çıktığınızda, bebeğinizin rüzgara karşı açık kalan kısımlarına çatlamayı önlemek için hafif bir nemlendirici sürebilirsiniz.
- Karlı ve güneşli havada dışarıda kalınacaksa bebeğinizin cildini korumak için siperli şapka giydirmeli ve yüzüne güneşten koruyucu ürünler sürmelisiniz. Çünkü kar güneşin ultraviyole ışınlarının yüzde 85’ini yansıttığı için en az yaz güneşi kadar tehlikeli olabilir ve güneş yanığı oluşturabilir. Özellikle bebeğinizin hassas cildi için bu tehlikeli bir durumdur.
- Soğuk havalarda bebeğinizin vücudu, ısı üretimi için daha çok kaloriye ihtiyaç duyar. Bu sebeple öğünlerinde kalori miktarını artırabilirsiniz.
Adım Adım Bebek Giydirme
Kış aylarında dışarı çıkacaksanız, aşağıdaki yöntemleri sırasıyla uygulayarak bebeğinizi soğuktan koruyabilirsiniz.
- Adım 1
İlk kat için, bebeğinizi yün veya pamuk gibi nefes alabilen bir kumaştan yapılmış rahat bir elbise giydirin. Böylece bebeğiniz neme maruz kalmaz ve sıcak ve kuru kalır. Bebeğiniz için uzun kollu kıyafetler kullanın.
- Adım 2
Başka bir yalıtım tabakası daha ekleyin. Pantolonun içine sıcaklığının korunmasına yardımcı olacak bir alt daha giydirin. Rahat bir bel bandı ile polar pantolon seçin, böylece bebeğinizin gövdesini aşağı kaydırmamış olursunuz.
Onu en sıcak tutacak pantolonlar, ayakları da örten, ayaklı pantolonlardır.
- Adım 3
Çoğu bebek tulumu ince olduğundan, bebeğinize ince bir polar ceket veya uzun kollu kazak gibi başka bir üst daha giydirin. Yumuşak bir ceket veya kazak seçin. Bebeğiniz çok ısınırsa, bir tabakayı çıkarmak için ceketi kolayca çıkartabilmelisiniz.
Örneğin bebeğiniz uzun kollu tulum giyiyorsa, üzerine bir çift pantolon ve hafif bir polar kazak daha giydirin.
- Adım 4
Bebeğinize tek parça iç çamaşırı giydiriyorsanız, ayaklı olanlarını deneyin. Bebeğinizi bir tulum ve pantolonla yatırıyorsanız, ayaklarına bir çift sıcak çorap geçirin. Bebeğin ayaklarından kaymayan hafif elastik bantlı çorap seçmeye çalışın.
Dikkat Etmeniz Gerekenler
Bebeğinizin yeterince ısınıp ısınmadığını anlamanın en iyi yolu sırtını veya karnını hissetmektir. Dokunduğunuzda sıcak hissetmelisiniz, serin ya da terli değil. Bebeğinizin saçı veya yüzü terli ise, muhtemelen çok sıcaklamıştır.
Bebeğinizin ellerinin veya ayaklarının soğuk olması sizi korkutmasın, çünkü bu bölgeler normal olarak vücudun geri kalan kısmından biraz daha soğuklardır.
Bebeğinizle kış aylarında seyahat edecekseniz, oto koltuğunda mont ile oturmasından kaçınmalısınız.
Çünkü bu montlar, oto koltuğunun işlevini yerine getirmesine engel olur ve olası bir kaza anında bebeğinizin koltukta sabit kalmasına engel olabilir. 5 noktalı emniyet kemeri, mont nedeniyle omuzlardan kaydığı için bebeklerin öne doğru fırlaması kaçınılmaz olabilir.
Bunun yerine, bebeğinizi oto koltuğuna oturtun ve üzerine bir battaniye ya da palto örtün.
Bebeğinizi kışın oto koltuğuna sokmayı kolaylaştırmak için, koltuğu evde bırakın. Bebeği evde içine koyun ve battaniyeyi üzerlerine bırakın. Daha sonra gitmeye hazır olduğunuzda bebeğinizi oto koltuğuyla birlikte hızla arabaya taşıyabilirsiniz.