Yenidoğan bebeklerde en sık rastlanan önemli sorunlardan biri de kafatası şekil bozukluğudur.  Bebeklerde düz kafa sendromu, sürekli aynı pozisyonda yatırılan veya sırt üstü yatırılan bebeklerde görülür.

Bebeğin başının arka kısmında oluşan düzleşmeyle başlayan şekil bozukluğu teşhis ve tedavi edilmezde kalıcı hale gelebilir.

Uzmanlar, insan vücudunda en hızlı gelişen ve büyüyen bölümün kafa olduğunu bu büyümenin doğumdan önceki dönemde başlayıp, doğumdan sonraki ilk aylarda da devam ettiğini belirtirler.

Bebeğin büyümeye başlamasıyla birlikte kafa oranlarında da bazı değişimler meydana gelir. Bu sebeple bebeklerde düz kafa sendromu belirtileri doğumdan hemen sonra ya da ilk aylarda ortaya çıkar.

Bebeklerin Kafasında Şekil Bozuklukları Neden Olur?

Yenidoğan bebeklerde kafa şeklini oluşturan en önemli öge genetik faktörlerdir. Fakat bebeğin anne karnındaki duruş şekli veya doğumundan sonraki yatış pozisyonu da düz kafa sendromuna sebep olabilmektedir.

Annenin amniyon sıvısının az olması, karın içinde sıkışık bir ortam ve bebeğin iri olması da bebekte oluşan kafa şekli bozukluklarının nedeni olarak gösterilmektedir.

Ayrıca bebeğin normal doğması veya sezaryenle doğması da kafa şeklini etkileyen unsurlar arasında yer alır.

Bununla birlikte bebeklerde baş çevresi ilk aylardan itibaren çocuk 1 yaşına gelene kadar hızlı bir şekilde büyür. Ancak bu büyüme hızı daha sonra düşmeye başlar.

Bebeğin doğum öncesi ve sonrasındaki süreçte yetersiz ve dengesiz beslenmesi bazı sağlık sorunlarına yol açabilir. Bunun sonucunda da bebekte gelişim bozuklukları, kemik hastalıkları ve bazı metabolik rahatsızlıklar oluşabilir.

Tüm bu durumlar bebeğin kafa gelişimini de olumsuz yönde etkiler ve düz kafa sendromuna neden olabilir.

Düz Kafa Sendromunun Belirtileri

Düz kafa sendromunda, bebeğin kafatasının arkasında sağ ya da sol tarafta bulunan düzlükle aynı yönde ileriye doğru çıkıklık gözlenir. Bu çıkıklık bebeğin alın bölgesinde de olabilmektedir. Bu belirtiler düz kafa sendromunun karakteristik bir özelliğidir. Bu belirtiler arasında bebeğin kulakları da kafasının arkasında bulunan düzlüğün olduğu yöne doğru kayabilmektedir.

Bazı bebeklerin yüzlerine bakıldığında gözlerinde ve yanaklarında asimetrinin olduğu kolayca fark edilebilir.

Normal doğumda, bebekte başta sonradan düzleşme, kızarıklık ve saç dökülmesi varsa bu durum bebeğin hep aynı pozisyonda yatırılmasına bağlı olan bir düzleşme olabilmektedir.

Doktor tarafından yapılacak basit önerilere uyulmasıyla bu sorun ortadan kalkacaktır. Düz kafa sendromun yaşanmaması için yapılan öneriler arasında bebeğin yatış pozisyonları sürekli olarak değiştirilmesi yer alır.

Düz Kafa Sendromu Kalıcı Mıdır?

Düz kafa sendromu bebek 1 yaşına gelene kadar önlenmezse, bebeğin asimetrik kafa yapısı kalıcı hale gelebilir. Bu nedenle ebeveynlerin bebeğin kafa yapısını düzeltebilmek için doktor tarafından önerilen ve yapılması gereken yöntemlere mutlaka uymaları gerekmektedir. 15. günden sonra D vitaminine başlamak, bebeğin yatış pozisyonunu sürekli değiştirmek veya ortası delik olan özel yastıklar kullanmak alınabilecek önlemlerden bazılarıdır.

Eğer bebeğin kafasındaki şekil bozukluğu ileri seviyedeyse, doktor tarafından kast veya bant önerilebilir. Bu öneri daha çok 4-6 aylık bebeklerde işe yaramaktadır.

Şekil bozukluğunun sebebi tortikolis yani eğri boyun ise düzenli boyun egzersizi ve masaj ile durum düzeltilebilir. Ancak hekim önermeden hiçbir öneri evde uygulanmamalıdır.

Bebeklerde Düz Kafa Sendromunu Önlemek İçin Yapılması Gerekenler

Doğumdan sonra özellikle de 1-2 aylık dönem içerisinde bebeklerin kemik yapısı çok yumuşak olur. Bebeklerin kafa kemiklerinin birleşme noktalarının arasında bıngıldak olarak adlandırılan bağ dokudan oluşmuş bölgeler bulunur.

Her bebeğin başında bu yumuşak bölgeler vardır ve bebek kucağa alındığında hemen fark edilir. Bu sebeple bebeğin başının belli bir bölümüne devamlı olarak aynı basınç uygulanırsa kafa düzleşmeye başlayabilir.

Sürekli sırtüstü yatırılan bebeklerde de başın arka kısmı düzleşebilir. Tabi bu durum nadiren de olsa kafa kemiklerinin arasındaki açıklığın erken kapanmasıyla da meydana gelebilir.

Bebeklerde düz kafa sendromuna yol açabilen bir başka durum da totikolis adı verilen eğri boyundur.

Eğri boyun çoğunlukla doğum anında yaşanan travma sonucu gelişir. Doğum sırasında bebeğin boyun kasının içinde kanama oluşması, boyun eğriliğine ve başın bir yöne doğru eğilmesine sebep olabilir.

Bunun önüne geçebilmek için yapılması gerekenler ise şu şekilde sıralanabilir;

  • Bebeğinizi sırt üstü yatarken zaman zaman başının konumunu değiştirmeye çalışmanız gerekir.
  • Bebeğiniz başını çevirebilir duruma geldiğinde, ilgisini çekebilecek oyuncak ve nesneleri farklı yerlere koyabilirsiniz. Böylece başını o yöne çevirerek farklı pozisyonlarda yatmış olur. Ayrıca bebekler ebeveynlerinin geldiği yön olan kapı tarafına doğru başlarını çevirerek uyumayı severler. Bu sebeple yatağın konumunu değiştirerek de başını farklı yönlere çevirmesini sağlayabilirsiniz.
  • Bebeğinizin uyanık olduğu zamanlarda, yüz üstü pozisyonda yeterince vakit geçirmesini sağlamalısınız.
  • Baştaki şekil bozukluğunun sebebi boyun kaslarının kısalığı ise, doktorunuzun yönlendirdiği fizik tedavi ve evde egzersizleri düzenli yapmanız gerekir.
Daha Fazlası Genel
Yorumlar Kapalı