Bebekler, genellikle 9 ile 15 aylıkken yürümeye başlarlar. Ancak, bazı bebekler daha erken veya daha geç yürüyebilirler ve bu normal kabul edilir. Bebeğinizin yürüme zamanlaması, ailedeki genetik faktörler, bebeğin fiziksel gelişimi ve çevresel faktörler gibi birçok etkene bağlı olabilir. Bebeğinizin sağlıklı bir şekilde geliştiğinden emin olmak için, doktorunuzla düzenli kontroller yapmanız önerilir.

Bebek ayakkabıları, bebek yürümeye başladığında veya dışarıda güvenli bir yüzeyde yürümeye başlamadan önce kullanılabilir. Bebekler genellikle 9 ila 18 aylıkken yürümeye başlarlar, bu nedenle çoğu bebek ayakkabısı bu yaş aralığı için tasarlanmıştır. Bebeklerin ayakları hızla büyüdüğünden, doğru boyutta ayakkabı giymeleri önemlidir. Bebek ayakkabısı kullanımı hakkında tüm detaylar yazımızda!

İlk Adım Ayakkabısı Ne Zaman Alınır?

Salınma adını verdiğimiz dönem sürünme, emekleme ile yürüme arasındaki zaman dilimidir. 7 – 18 aylar arasında bebeklerin her gördüğüne tutunup, elleri ve ayakları sayesinde salınarak hareket etmeye başladığı bu dönemde ayakkabı almak için acele etmenin anlamı yoktur. Amerikan Podiatri Derneği, bebeklerin ayak parmakları ile yere tutunarak yürümeyi öğrendiğinin önemini vurgular. Tutunum ve yeri hissetme, doğru adımlama için önemli unsurların başında gelir. Tam da bu nedenle salınma döneminin sağlıklı ilerlemesi ve ayağın normal gelişiminin sağlanmasına olanak tanımak için bu dönemin yalın ayak, desteklenmeden atlatılması önerilir.

Aceleci Olmayın!

Bir anda ilk adımların atılması ile heyecanlı ama bağımsızlık kazanımı nedeniyle aile için daha endişeli bir dönemin kapısını aralanır. Böylece ilk adım ayakkabısı kararı kaçınılmaz olur. Ayakkabı konusunda acele edip etmeme kararı aslında mevsimsel ve dış faktörlere bağlı olarak değişir. İlk adımların yaz dönemine denk gelmesi durumunda bir süre yalın ayak, çorap ile zaman geçirmek anlamlı olabilir. Kış dönemine denk gelirse, ayağı havanın olumsuz şartlarından korumak anlamlı olur. Bu noktada alınan ayakkabının sürekli kullanılma zorunluluğu olmadığını anlamışsınızdır. Ayakkabıyı, dışarıya çıkacağınız ve çevresel faktörlerden korunma ihtiyacı duyulan dönemlerde kullanmanız önerilir.

İlk Adım Ayakkabısı Nasıl Olmalı?

1. Doğru büyüklükte olmalı. Bebeğin sana ayakkabının topuğunun vurduğunu ya da ayakkabının kendisine büyük geldiğini söyleyemeyecek, bu yüzden senin ayrıntılı bir şekilde kontrol etmen gerekir. Peki bu kontrolü nasıl yapacaksın?

  • Uzunluk testi: Ayakkabının ön kısmına bastırarak, bebeğinin baş parmağı ile ayakkabının uç kısmındaki mesafeyi kontrol et. Bebeğinin parmağı ayakkabının ucuna ne sıfırlanmalı ne de çok uzak olmalı. Yarım santimlik bir boşluk ideal olacaktır.
  • Genişlik testi: Bebeğin giyinmişken ayakkabının yanlarına elinle bastırarak ayak kenarlarının konumunu belirle. Uzunluk testinde olduğu gibi ayak, kenarlara sıfırlanmamalı.
  • Topuk testi: Bebeğinin bileğinden tut ve ayağını ayakkabı içerisinde yukarı aşağı oynat. Eğer bebeğinin ayağı rahatça hareket ediyor ama ayakkabı çıkmıyorsa, büyüklük olarak ideal bir ayakkabı seçtin demektir. Eğer ayak ayakkabı içinde hiç oynamaz veya oynarken ayakkabıdan çıkarsa, bu ayakkabı büyüklük açısından doğru bir tercih değildir.

Bu özelliklere uygun pek çok ürün var tabii ki ancak vicco ayakkabı yorumlarından gördüğümüz kadarıyla Vicco oldukça beğenilmiş.

Bebek ayakkabısı ölçüsü tespitini bu aşamalara göre uygularsan, seçtiğin ürün miniğinin ayağını büyük bir ihtimalle rahatsız etmeyecektir.

2. Hafif olmalı. Bebeğin yürürken zaten yalpalıyor ve ufak bir aksaklıkta düşme riski ile karşılaşıyor. Ağır bir ayakkabı ile bu zorlu iş onun için daha da zorlaşır. Bu yüzden işini kolaylaştırmak ve gereksiz efor sarf etmesini engellemek için hafif bir ayakkabı tercih etmelisin.

3. Esnek olmalı. Tabanı çok sert, ayak şekillerine göre kıvrılmayan, şekil almayan bir ayakkabı, bebeğinin hem hareket kabiliyetini kısıtlar hem de iskelet ve kas sisteminin zedelenmesine neden olur. Bir ilk adım ayakkabısının burun kısmı en az 40 derece bükülebilmelidir. Bu nedenle satın alırken ayakkabıyı bük, eğ ve esnekliğini ölç.

4. Kaymaz tabanlı olmalı. Kaymaz tabanlı bir ayakkabı ile kayarak düşme gibi riskleri en aza indirirsin.

5. Uygun fiyatlı olmalı. Hızla gelişen bebeğin ilk ayakkabısını çok kısa bir süre için kullanacak. Bu kısa süre için bir ton para harcamaya gerek olmayabilir. Ayrıca yüksek fiyat her zaman kalite göstergesi de değildir.

6. Mümkün olduğunca cırtcırtlı olmalı. Bağcıkla uğraşma, pratik olanları seç.

Yürümeye Başlayınca Nasıl Ayakkabı Giydirilmeli?

Yürüyen bebeğin için gördüğün o çok sevimli ayakkabıları almak için tutuşuyorsun ama bebeğin için en doğru ayakkabı modaya uygun ve sevimli olanlar değil, fonksiyonel açıdan fayda sağlayan ayakkabılardır.

  • İlk adım ayakkabısında da olduğu gibi, yürüyen bebek ayakkabısı için de en önemli unsur, doğru büyüklüğün seçilmiş olması. Bebeğin için ilk adım ayakkabısının büyüklüğünü seçerken uyguladığın tüm adımları, bu ayakkabıda da uygulayabilirsin. Bunun dışında sana birkaç tüyo daha vereceğiz.

Bir çorapla denet: Bebeğin bu ayakkabıları çeşitli kalınlık ve uzunluklarda çoraplarla giyecek. Bu yüzden ayağında bir çorapla ayakkabıyı dener ve sıkma, vurma gibi sorunlar yaşamazsa o ayakkabı uygun bir boyuttadır.

Küçük parmağını ayakkabı içine sokmaya çalış: Eğer ayakkabı bebeğinin ayağındayken küçük parmağın ayakkabının içine girebiliyorsa, bebeğinin ayağı da içinde rahat hareket edebilir demektir.

Bebeğinin ayağında kontrol et: Ayakkabıları denerken bebeğine giydir ve yürümesini sağla. Adımlarında bir tuhaflık olup olmadığını, ayakkabının ayağından çıkıp çıkmadığını kontrol et. İlk zamanlarda dikkatli yürüyemeyeceklerinden yeni yürümeye başlayan bebekler için ayakkabı seçerken bu konuya dikkat etmek kazaları önlemek açısından önemli.

  • Ayakkabının üretildiği malzemeye dikkat etmelisin. Bebeğinin ayağının hava almasını engelleyecek, terletecek veya zedeleyecek lastik, plastik gibi malzemelerden kaçınmalısın. Hava sirkülasyonu sağlayabilen ayakkabıları tercih etmen daha faydalı olacak. Hava almayan ayaklarda mantar, koku gibi ciddi problemler ortaya çıkar.
  • Elastiklik hala önemli ama 3 yaş ile birlikte artık daha sert tabanlı ve ayağına destek sağlayacak ayakkabılar tercih etmelisin.

Bebek Ayakkabısı Kaç Numara Olmalı?

Doğru numara seçimi yapabilmek için aynı yetişkinlerde olduğu gibi sabah ilk saatlerinde değil, öğlenden sonra, ayağın ödemlendiği zamanlarda ayakkabı alınmalıdır. Her iki ayak da kontrol edildikten sonra en uzun parmak baz alınarak, bundan 12 – 16mm daha uzun olacak bir numara tercih edilmelidir. Boy kadar önemli olan bir diğer özellik ise ayağın en kısmı, yani tarağıdır. Enden sıkan ve ayak mekaniğini zorlayacak modellerden uzak durulmalıdır. Bunu anlamanın en güzel yolu, çorabı ile ayakkabısını giydirdiğiniz çocuğunuzu ayağa kaldırdığınızda, ön kısımdan parmak tarafına baskı yaptığınızda yeteri kadar mesafe olması ve topuk kısmından serçe parmağınızı içeri sokabilecek bolluğa sahip olmasıdır. Mevcut tabanı çıkabilen ayakkabılar ise astarı çıkarılarak çocuğunuz bu astarın üstüne bastığında, mesafelerin kontrol edilebilmesine olanak tanır.

Ayakkabının cırtlarının kısa geldiği ve ayağın tam kavranmadığı modellerde cırtların uzatılabilmesi için lostradan yardım alınabilir. Unutulmamalıdır ki; çocuklarda ayak her yıl iki numaraya kadar büyümektedir. Bu nedenle almış olduğunuz ayakkabının küçük gelmediğini ve ayağın gelişimi için yeterli alan sağladığını her üç ayda bir kontrol etmek çok önemlidir. Tüm bu özelliklerin yanı sıra alınacak ayakkabı modelinde çocuğunuzun rahatlıkla koparacağı boncuk veya farklı estetik unsurların bulunmaması önemlidir.

Ayak Ölçüsüne ve Ayına Göre Numaralar!

11 cm Bebek small 0-6 ay 17-18 EU / 0-2 UK
12.4 cm Bebek medium 6-12 ay 19-20 EU / 2-3 UK
14.2 cm Bebek large 12-18 ay 21-22 EU / 3-5 UK
15.5 cm Bebek X large 18-27 ay 23-24 EU / 5-6 UK
16.1 cm Çocuk 30-36 ay 24 EU / 7-8 UK
17 cm Çocuk 4 yaş 25 EU / 8-9 UK
17.8 cm Çocuk 5 yaş 26 EU / 9-10 UK

 

Daha Fazlası Genel
Yorumlar Kapalı