Sıcaklar bastırdığında ailelerin en sık merak ettiği konuların başında “Bebeklere güneş kremi sürülür mü?” sorusu gelmektedir.

Bilindiği gibi bebek cildi oldukça hassastır. Cilt yüzeyindeki hücrelerin aşırı duyarlı oluşu; sıcak, soğuk, rüzgar ve kimyasal maddeler ile temas durumunda bebeği savunmasız bırakabilir. Bu durum cildin dış etkenlerden daha hızlı ve daha ciddi etkilenmesine yol açar. Buna engel olmak için yaşamlarının ilk yılında çok daha özenli davranılmalı ve bu etkenlere karşı önlem alınmalıdır.

Güneş yanıklarına karşı alınabilecek önlemlerin en başında güneş kremi veya losyonu kullanmak gelir. Ancak bebek cildi hassasiyeti söz konusu olduğunda bu ürünleri kendi vücudunuzda kullandığınız gibi rahatça kullanmak her zaman iyi bir fikir değildir.

Uzmanlar, 6 ayını doldurmamış küçük bebeklere güneş koruyucu ürünlerin sürülmesini onaylamamaktadır. Bunun yerine bebeği güneş ışınlarının yoğun olduğu saatlerde güneşe çıkarmamak, gölgede tutmak veya uzun kollu ve ince pamuklu kıyafetler giydirmek gibi alternatif koruma yollarını tavsiye etmektedir. Fakat mecburi durumlar varsa öncelikle çocuk doktoru ile görüşülmesi daha uygun olacaktır.

Bebeklere ve küçük yaştaki çocuklara doktor bilgisi ve onayı dahilinde koruyucu ürünler sürülmesi gerekir. Kısacası bebeklere de güneş kremi sürülebilir, ancak bu doktorunuzun onayladığı zamanda ve şekilde olmalıdır.

Çocukları Güneşten Korunma

  • Altı aydan küçük bebeklerin direk güneş ışınlarından korunması gerekir. Güneşli havalarda bebekler ağaç veya şemsiye gölgesinde tutulmalıdırlar.
  • Giysilerin her zaman rahat, pamuklu ve açık renkli olmasına dikkat edilmelidir.
  • Kullanılacak şapka özellikle kulak, yüz ve enseyi koruyacak şekilde olmalı ve şapkanın siper kısmı uzun olmalıdır.
  • Güneş ışınlarının daha dik geldiği sabah saat 10 ile akşam saat 16 arasında mümkünse güneşe çıkmamalıdır.
  • Güneş gözlükleri %99 UV ışınlarına karşı koruyucu olmalıdır.
  • Kullanılacak güneş kreminin koruma faktörü en az SPF 15 olmalı, suya dayanıklı, kokusuz, parfümsüz, non allerjik güneş kremleri tercih edilmelidir.
  • Çocuklara güneşin zararlı etkilerinden nasıl korunması gerektiği öğretilmeli ve onlara bu konuda örnek olmaya çalışılmalıdır.

Güneşten Korunmak İçin Yapabilecekleriniz

  • Küçük bebekleri ve çocuklarınızı direk güneş ışınlarından koruyun. Güneşli havalarda bebeğinizi ağaç veya şemsiye gölgesinde tutun. Aslında yoğun gölgeler yansıyan güneş ışınlarını önlemek için en iyisidir.
  • Giysilerin her zaman rahat, pamuklu ve açık renkli olmasına dikkat edin. UV koruyuculu giysi ve mayoları tercih edin.
  • Şapkanın özellikle kulak, yüz ve enseyi koruyacak şekilde ve siper kısmının uzun olmasını sağlayın. Güneş gözlüklerinin %99 UV ışınlarına karşı koruyucu olanlarını tercih edin.
  • Güneş ışınlarının daha dik geldiği sabah saat 11 ile akşam saat 16 arasında mümkünse güneşe çıkmayın.
  • Güneş kremi olarak koruma faktörü en az SPF 15 ve üstünde, suya dayanıklı, kokusuz, parfümsüz, mineral içerikli, non allerjik olanlarını kullanın.
  • Çocuklara güneşin zararlı etkilerinden nasıl korunması gerektiği öğretin ve onlara bu konuda örnek olun.

Güneş Kremi Kullanımı

Güneş kremleri cildi güneş yanıklarından ve güneşin zararlı etkilerinden korur. Ama güneş kremi kullanmanız güneşin altında uzun süre kalabilirsiniz anlamına gelmez.

Kullanacağınız güneş kremi mutlaka geniş spektrumlu yani hem UVA hem de UVB ye karşı koruyucu ve suya dayanıklı olmalıdır. UVA daha uzun dalga boyu ve derinin daha derin tabakalarını etkileyerek cilt kanserine yol açabilir. UVB ise daha kısa dalga boyu olup derinin daha üst tabakalarını etkiler.

Koruma faktörü en az SPF 15 ile 50 arasında olmalıdır. SPF 50 faktör üstünde koruması olan kremler için henüz yeterli araştırma yoktur. İçeriğinde oksibenzon ve paraben maddesi olan kremler tercih etmeyin. Çünkü bunlar hormonal etkiler gösterebilir. Özellikle yüz, burun, kulak bölgesi gibi hassas bölgelere çinko-oksit ve titanyum oksit içeren kremlerden kullanın.

Güneş kremini güneşe çıkmadan 15-30 dakika önce sürün. Her iki saatte bir tekrarlayın. Havuz veya denize girip çıktıktan sonra, havlu ile kurulanma sonrası güneş kremini tekrar sürün.

Altı ayın altındaki bebekler için güneş kremi kullanmayın. Güneşten korumanız yeterlidir. Altı ayın üzerindeki bebek ve çocuklarınıza güneş kremi kullanabilirsiniz.

Bebeğinizin yüz ve vücuduna güneş kremi sürebilirsiniz. Eğer yanlışlıkla gözlerine güneş kremi kaçarsa, gözünü ve ellerini nemli bir bez ile silin. Bazı güneş kremleri bebeğinizin cildini tahriş edebilir. Bu durumda başka bir marka güneş kremi için doktorunuz ile görüşün.

Bebek ve çocuklara özel güneş kremleri için linki tıklayalım

https://ty.gl/y9hico5qgm

Güneş Yanığına Ne İyi Gelir?

  • Sıvı kaybını önlemek için çocuğunuza bolca su veya taze meyve suyu içirin.
  • Yanan bölgelere sık sık soğuk su uygulayarak sıcaklığı ve acıyı yatıştırmaya çalışın.
  • Eğer ağrısı fazla ise paracetamol veya ibufen gibi ağrı kesici şuruplardan faydalanın.
  • Yanık bölgesine doktorunuzun önerdiği ilaçları kullanın.
  • Güneşten yanan bölgeler iyileşene kadar çocuğunuzu güneşten uzak tutun.
  • Eğer bebeğiniz 1 yaşından küçük ise veya 1 yaşında büyük ama güneş yanığı sonucunda cildinde su toplaması, acıma veya ateş varsa mutlaka doktorunuza başvurun.

 

Daha Fazlası Genel
Yorumlar Kapalı