Bebek müjdesinini aldığımız gün planlamalar yapmaya başlarız.

Hangi hastahanede doğum yapacağım, hangi bezi kullanacağım, hangi okula gitmesini istiyorum gibi konularda fikrimiz olsun isteriz. Tek isteğimiz yavrumuzun sağlıklı ve mutlu olmasıdır.

Bebek mucizesiyle birlikte hayatımızda çok şey değişir. Ev düzeni, iş düzeni, hatta sosyal çevre bile değişebilir. Peki alışkanlıklarmız? Tabi onlar da mutlaka değişecektir. Uyku, yemek, gezmek … Hafta sonu yataktan çıkmayayım diye düşünürken küçük bir el sizi gıdıklayarak uyandırcak… Daha önce asla yemem dediğiniz sebzeleri sırf çocuğunuz yesin diye “Mmm.. Çok leziz!” diye yiyeceksiniz belki de.

 

Bazı ebeveynler çocuklarına daha rahat bir yaşam için birikim yapmaya kumbarayla, banka hesabıyla çoktan başladı. Siz bu konuda neler yapıyorsunuz?

“Maalesef birikim yapacak param yok.” demeden önce elinize kağıt kalem alın ve gereksiz harcamalarınızı, satın almak yerine kendinizin üretecebileceği şeylerin listesini yapın. Aslında şöyle basit bir hesap yaparsak neler yapabileceğimizin farkına kolaylıkla varabiliriz. Genel olarak sahip olunan zararlı alışkanlıklar gündelik olarak bize ortalama 50 TL’ ye mâl oluyor. Bu rakam yılda 18.250 TL’ye, 18 yılın sonunda ise 328.500 TL’ ye ulaşır. Peki bu parayla neler yapılabilir?

Eğitim: Biriktireceğiniz bu para ile çocuğunuz 18 yaşına geldiğinde Almanya, Fransa, İngiltere başta olmak üzere bir çok farklı ülkede üniversite eğitimi alabilir. İyi bir üniversite eğitimi iş yaşamında belirleyeci faktörlerden biridir.

 

Hobi:  çocuğunuzun sosyal aktiviteleri için kullanabileceği bir kaynak oluşturabilirsiniz. İleride ilgilenmek istediği alanlar ve hobiler için iyi bir finansal kaynak çocuğunuzun yaşam standartlarını arttırabilir. Örneğin, çocuğunuz yüzmeyle ilgilenebilir ve ileride iyi bir yüzücü olmak isteyebilir. Gerekli eğitimleri alabilmek ve profesyonel adımlar atabilmek için bu kaynaktan yararlanabilir.

 

Kültür: Bu birikim sayesinde ileriki yaşlarında çocuğunuz yurt dışında çeşitli ülkeleri gezerek bir yıl boyunca dünyadaki tüm kültürleri gözlemleme fırsatı bulabilir. Dünyayı gezerek tanımasını sağlayabilirsiniz.

 

Girişim: Eğer girişimci bir ruhu varsa bu birikimi mesleğinin yanı sıra fikirlerini uygulamaya dökebileceği girişimcilik adımları için sermaye olarak kullanabilir.

 

Sağlık: Ebeveynlerin en çok dikkat ettiği konulardan biridir. Bu birikim çocuğunuzun iyileştirilmiş şartlarda, kolay tedavi yöntemlerinden yararlanması için özel sağlık sigortası adı altında kullanılabilir.

 

Kısacası; eşiniz ile beraber kişi başı ayıracağınız günlük 25 TL, çocuğunuzun geleceğini değiştirebilecek önemli bir adım olabilir.

Son olarak; çocuğunuzun ileride sigara içmesini istemiyorsanız, şimdi sigarayı bırakarak ona bu konuda örnek olmalısınız. Hem de o parayı yukarıda bahsettiğimiz gibi değerlendirebilirsiniz.

Çocuğunuzun elinde olanın kıymetini bilmesini ve şükretmesini istiyorsanız, gereksiz harcamaları kenara bırakmanın işte tam zamanı…

 

Birikim sadece maddi olarak algılanmamalıdır. Manevi olarak çocuğumuza katacağımız her özellik onun iyi bir insan olması için yapılmış bir birikimdir. Sevgi, saygı, özgüvenin önemi, hayvan sevgisi, sabır, tahammül ve daha birçok önemli olgu bir çocuğa yapacağınız en önemli yatırımlar arasında yer alır.

 

 

Daha Fazlası Genel

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir