Doğum Sonrası Cinsel İsteksizlik

Sağlıklı bir cinsel yaşam, şüphesiz evliliğin ayrılmaz bir parçasıdır. Fakat doğumu takip eden dönemde annelerin fiziksel ve ruhsal değişimlerle birlikte, cinsel isteksizlik yaşaması sık görülen bir durumdur. Bu dönem eşlerin birbirine karşı anlayışlı ve şefkatli olmasıyla daha kolay şekilde atlatılabilir. Genellikle doğumu takip eden 3 aylık periyotta görülen bu isteksizlik hali geçicidir.

Doğum Sonrası Cinsel İsteksizlik Nedenleri

Cinsel isteksizliğinize neyin neden olduğunu bulabilirsiniz, bu durumu eşiniz ile paylaşarak bir çözüm üretebilirsiniz. Çekinerek endişelerinizi paylaşmamak ilişkinize zarar verebilir. Açık ve dürüstçe paylaşılan duygular ile daha pozitif bir evlilik sürdürebilirsiniz.

  • Yorgunluk

Gebelikle geçirilen yorucu ve heyecanlı dokuz ayın ve zorlu doğumun ardından oldukça bitkin durumdaki kadın için uykusuz geceler ve yorgun günler başlar. Yenidoğan bebeğin sürekli bakıma ihtiyacı vardır. Kadın, eşinden ya da yakınlarından yardım alarak yorgunluk ve uykusuzluk sorununu aştığında cinsel isteğini canlandırmak için ihtiyacı olan zaman ve enerjiyi bulabilecektir.

  • Lohusalık Sendromu

Bazen cinsel isteksizlik buzdağının görünen yüzüdür. Buzdağının altındaysa “lohusalık sendromu” adı verilen doğum sonrası depresyonu yatıyor olabilir. Doğum sonrası cinsel isteksizliğe, değersizlik ve acizlik duygusu, umutsuzluk, sürekli değişen ruh hali, intihar düşüncesi gibi doğum sonrası depresyonun diğer belirtilerinin de eşlik etmesi durumunda mutlaka bir doktora başvurulmalıdır.

  • Vajinal Sorunlar

Doğum sonrası dönemde kadının cinsel yaşamına devam edebilmesi için öncelikle doğumdan kaynaklanan yaralarının iyileşmesi gereklidir. Normal doğum yapan kadınlarda iyileşme 4-6 hafta içinde olurken, vajinal dikiş ya da sezaryenle doğum yapan kadınlarda bu süre biraz daha uzun olabilir. Kadın, yaralarının iyileşmeye devam ettiği bu dönemde acı hissedeceği düşüncesiyle cinsel ilişkiden kaçınır.

  • Yeniden Gebelik İhtimali

Yeni bir bebeğe sahip olan kadının hemen yeni bir gebelik daha yaşama endişesi onu cinsellikten uzaklaştırır. Doğumdan sonra tekrar bir gebeliğin oluşması için geçmesi gereken süre konusunda her kadın için geçerli olacak kesin bir veri yoktur. Bu sürenin belirleyicisi, doğumdan sonra düzenli adet döngülerinin başlamasıdır.

  • Annelik Duygusu

Yeni anne olan kadın, annelik duygusunu hayatının merkezine alır. Önceliğinin bebeği ve annelik duygusu olması, tüm enerjisini ve duygularını bebeğine odaklaması, doğum ve emzirme işlevini yerine getiren organlarını cinsellik ile bağdaştıramamaya başlaması, cinsellikten uzaklaşmasına, cinsel isteklerini geri plana itmesine neden olabilir.

  • Emzirme

Emzirme de cinsel isteği olumsuz etkileyebilir. Emzirme döneminde salgılanan “süt hormonu” olarak bilinen prolaktin hormonu nedeniyle oluşan vajinal kuruluktan dolaylı cinsel ilişkinin ağrılı olması kadının cinsel isteksizliğinin nedenleri arasındadır.

  • Estetik Kaygılar

Araştırmalar kadının kendini güzel ve çekici hissetmesi ile cinsel isteği arasında doğru orantı olduğunu, kendini güzel ve çekici bulmayan, vücudunu beğenmeyen kadınların cinsel isteksizlik yaşadıklarını gösteriyor. Genellikle yeni doğum yapan kadın da vücudundaki değişimler nedeniyle kendini güzel ve çekici hissetmez; hatta vücudunun yeni halinden utandığı için kendine güveni azalır.

Cinsel İsteksizlik Sorunu İçin Öneriler

  • Emzirme döneminizde yükselen süt hormonu, östrojen hormonunu baskılayarak vajende kuruluklara yol açabilir. Bu kuruluğa karşı rahatlatıcı bir önlem olarak gliserin kullanabilirsiniz.
  • Doğum sonrasında ortaya çıkan cinsel isteksizlik sorununun temel kaynağı psikolojiktir. Pek çok anne, estetik kaygılar nedeniyle cinsel isteğini yitirebilmektedir. Bunu aşmak için vakit kaybetmeden spora başlayabilirsiniz. Yoga, jimnastik, yüzme, yürüyüş gibi sporlar hem vücudun toparlanmasına yardımcı olur, hem de mutluluk hormonu salgılanmasını sağlayarak stresinizi azaltır.
  • Emzirmiyorsanız ve cinsel hayatınıza başlayacaksanız, doktorunuzla doğum kontrol yöntemlerini konuşup, birine karar vermeniz önemli.
  • Yine emziren annelerin göğüsleri bu dönemde çok hassas olur. Süt sizi veya eşinizi rahatsız ediyorsa, cinsellik öncesi bebeğinizi emzirmeniz sizi biraz rahatlatacaktır.
  • Bu dönemde daha rahat bir cinsellik için sizin aktif olacağınız pozisyonları tercih etmeniz de işe yarayabilir.
  • Vajende kuruluk ve açılma zorluğu olacağından, en rahat hissedeceğiniz pozisyonda ilişkiye girmeye özen gösterin.
  • Çift olarak bu dönemde babanın da anlayış ve hoşgörüyü hak ettiğini unutmayın.
  • Doğumu takip eden dönemde eşiniz de bu süreçten ruhsal olarak etkilenir. Karşılıklı konuşarak, dokunmaya ve beraber vakit geçirmeye çabalayarak, onun da yaşadığı stresi hafifletmeye çalışın.
  • Durumun 3 aydan fazla devam etmesi halinde eşinizle birlikte bir cinsel terapiste başvurun.

En Çok Okunanlar

Bebeklerde Cinsiyete Göre Ay Ay Boy ve Kilo Cetveli!

Annelerin en çok merak ettikleri durumlardan biri de bebeklerinin...

Doğum Sonrası Cinsellik Rehberi

Doğum sonrası dönemde kadınlar psikolojik, fiziksel ve sosyal açıdan...

Bebekler İçin 10 Maddede Mışıl Mışıl Uyku Rehberi

Elde edilen verilere göre, ülkemizdeki bebeklerin yaklaşık olarak %72'sinin...

Tavuklu Şifa Dolu Tarifler!

Bebeklere tavuk vermeden önce bilmeniz gerekenler; ...

Salgın Hastalıklar Serisi 1: El Ayak ve Ağız Hastalığı

El, ayak, ağız hastalığı 10 yaş altı çocuklarda sık görülen...

Anne Sütü ile Beslenme Rehberi

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Sağlık Bakanlığı, ilk 6...

Bahar Aylarında Bronşiolite Dikkat!

Bahara giriş yaptığımız bu günler, özellikle bebek ve çocuklarda...

Balık Bebeklere Ne Zaman ve Nasıl Verilmelidir?

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Sağlık Bakanlığımız tarafından bebeklerde...

Bebek Masajı Türleri, Faydaları ve Nasıl Yapılacağı

Bebek masajı yapmak, pek çok farklı alanda bebeğe yararlı...

Bebeklere Özel Makarna Tarifleri

Kabaklı Makarna (7. Ay ve Üzeri) Malzemeler ...