Doğum sonrası ne zaman cinsel ilişkiye başlanabileceği konusu, doğumun türüne, anne ve bebek için fiziksel duruma, ağrı ve rahatsızlık seviyelerine bağlı olarak değişebilir.

Birçok uzman doğumdan sonra cinsel ilişkiyi belirli bir süre yasaklamaktadır. Anneler doğum sonrası belirli bir süre ruhsal ve bedensel olarak çok karamsar bir dönem olan lohusalık dönemine girer. Bu dönemde tükenmişlik hissi en yüksek seviyeye çıktığı için cinsel uyarılma süresi çok uzar. Bu dönemde uzmanlar çiftlerin hem fiziksel hem de ruhsal sağlığı için belirli bir süre cinsel ilişkiye girilmemesini öneriyorlar.

Cinsel ilişkiye başlamadan önce, hem anne hem de eşinin hazır ve rahat hissetmesi çok önemlidir. Doğum sonrası dönemde hormonal değişiklikler, yorgunluk ve stres gibi faktörler nedeniyle kadınlar ve erkekler arasında cinsel aktivitenin azalması normaldir. Bu nedenle, her iki taraf da kendilerini rahat ve hazır hissettiklerinde cinsel aktivitelere başlamalıdır.

Eğer doğum sonrası cinsel aktivite konusunda herhangi bir endişeniz varsa, bir doktor veya jinekologla konuşmanız faydalı olabilir.

Doğum Sonrası Ne Zaman İlişkiye Girilir?

Cinselliği seven ve birbirine bağlı olan çiftler doğumdan hemen sonra cinsel ilişkiye girmek istiyorlar. Bu yüzden de doğumdan sonra kaç gün geçmesi gerektiği çok aranan bir soru oluyor. Doğum sonrası kadınlarda rahim ve vajinanın da bir süre toparlanması ve eski haline geri dönmesi gerekiyor. Aynı zamanda anne adayında doğuma ve gebeliğe bağlı oluşan fiziksel yorgunluk da bu sürede geçiyor. Bu yüzden doğum sonrası belirli bir süre cinsel ilişki için beklemek doğru olur.

Birçok anne ve baba doğumdan sonra tekrar aşklarını canlandırmak için uzun süredir unuttukları cinsel ilişkiye geri dönmek istiyor. Uzmanlar doğumdan 40 gün sonra cinsel ilişkiye girilebileceğini söylüyorlar. 40 gün öncesinde cinsel ilişkiye girilmemesi öneriliyor. Bu süre kişiye göre değişebilir ve çiftler mutlaka doktorunun belirttiği sürede cinsel ilişkiye yeniden başlamalıdır. Bu süreçte dokunma, öpüşme ve kucaklaşma gibi cinsel yakınlıklar da çok önemlidir.

Doğum Sonrası İlişkide Ağrı Olur mu?

Doğumdan sonra cinsel ilişki başladığında belirli bir süre ağrı şikayetleri oluşabilir. Çünkü kadınlarda lohusalık döneminin etkisiyle cinsel istekte azalma ve uyarılmada azalma olur. Bu durum vajinada ıslanmayı olumsuz etkiler. Bu durum da cinsel ilişki sırasında daha önce görülmese de ağrı şikayetleri oluşturabilir. Ağrı ile birlikte cinsel istekte azalma görülmesi çok olağandır.

Cinsel ilişkide doğum sonrası ağrı olursa cinsel uyarılma ve dolaylı olarak vajinal ıslanma da ortadan kalkabilir. Bu durum tamamen fizyolojik ve normal bir durumdur. Bu dönemin geçici olduğu bilinmeli ve buna göre hareket edilmelidir. Çiftler basit önlemlerle ağrı şikayetlerini ortadan kaldırabilir. Zaten daha sonra cinsel ilişki sırasındaki ağrı şikayetleri görülmez.

Doğum sonrası cinsel ilişki sırasında ağrı yaşıyorsanız  kadın doğum uzmanınızla bu konuyu paylaşarak bazı öneriler alabilirsiniz. Bu durum çok nadir görülen bir durumdur. Çiftler doğru zamanı bekler ve kadın kendini hazır hissettiği anda hemen cinsel ilişki başlangıcı yaşanabilir.

Sezaryen Sonrası İlişki

Sezaryen doğum günümüzde birçok anne adayının tercih ettiği doğum yöntemi oluyor. Normal doğum süreci sonrası ile sezaryen doğum süreci sonrası bazı farklılıklar söz konusu oluyor. Bu yüzden çiftler sezaryen doğum sonrası cinsel yaşamda bir farklılık olup olmadığını da bilmek istiyor. Normal doğumda olduğu gibi sezaryen doğum sonrasında da cinsel ilişkiye belirli bir süre ara verilir.

Halk arasında sezaryen doğum sonrasında daha uzun süre cinsel yasaklama olduğu düşünülüyor. Ama bu çok yanlış bir bilgi ve inanıştır. Normal doğumda olduğu gibi sezaryen doğum sonrası da 6 hafta yani 40 gün beklenmesi yeterlidir. Çiftler sezaryen doğum sonrası 40 gün geçtiğinde kadın doğum uzmanının da onayıyla cinsel ilişkiye girebilirler.

Kadınlarda genital bölgede doğum sonrası toparlanma dönemi olduğu için ve kanamalar görüldüğü için cinsel ilişkiye belirli bir süre ara verilmesi gerekiyor. Vücuttaki organlar iyileştiğinde ve cinsel ilişkiye bir engel kalmadığında çiftler cinsel yaşamına kaldıkları yerden devam edebilirler.

Lohusalık Cinsel İlişkiyi Etkiler mi?

Lohusalık dönemi birçok anne için zorlu geçen bir süreçtir. Bu dönemde kadınlar fiziksel ve ruhsal olarak toparlanma süreci içinde olur. Ayrıca kadınlarda anne olma rolüne alışma süreci de bu andadır. Ebeveynlerin bebeğe, bebeğin de anne babasına alışmaya çalıştığı bu dönemde kadınlarda doğudan sonra depresyon ve hüzün ortaya çıkabilir.  Bu durumda cinsel ilişki yaşanması önerilmez.

Lohusalık döneminde ruhsal ve fizyolojik değişimlerin normale dönmesi için belirli bir süre beklenir. Bu dönemde hormon değişiklikleri ve emzirmeye yönelik hormonlar cinsel uyarılmada ve istekte azalmaya yol açar. Sonrasında ise vajinal ıslanmada sorunlar yaşanabilir. Bu dönem içinde çiftlerin cinsel ilişkiye ara vermesi önerilir.

Lohusalık dönemi fiziksel olarak cinsel ilişkiye bir zarar vermez. Anne adayı ruhsal ve fizyolojik olarak toparlanana kadar cinsel birliktelik olmaması çiftlerin ikili ilişkisi için daha sağlıklı olur. Yapılan araştırmalar çiftlerin doğum sonrası 10-12 hafta içinde cinsel yaşamlarına kaldıkları yerden devam ettiklerini gösteriyor.  Çiftler doğumdan sonra 6 hafta kadar cinsel ilişki için beklemelidir.

 

Daha Fazlası Genel
Yorumlar Kapalı