Bebeklerin organizmasını yetişkinlerden ayıran en önemli özellik, sürekli bir büyüme ve gelişme süreci içinde olmalarıdır.

Büyüme, vücut kitlesinin artması anlamına gelirken, gelişme biyolojik işlevlerin kazanılmasını ifade eder. Rutin kontrollerin bir amacı bebeğin yaşına uygun büyüme ve gelişme gösterip gösteremediğinin saptanmasıdır.

Bu amaçla hazırlanmış büyüme eğrileri gelişimi izlemek için yararlıdır. Bu sebeple anne-babaların bebeklerinin aylık takiplerini yapması için düzenli olarak rutin doktor kontrollerine götürmesi oldukça önemlidir.

Ancak bazı durumlarda ebeveynler; doktor kontrollerine ek olarak bebeklerinin boyunu, kilosunu ve baş ölçümünü evde de yapmak isteyebilirler.

Bebeklerin Kilosu Evde Nasıl Ölçülür?

Bebeğinizin kilosunu evde ölçmek istiyorsanız, ölçüm öncesinde terazi ayarının sıfırlandığından emin olmanız gerekir. En doğru ölçümleri elde etmek için, bebeğinizi her seferinde aynı koşullarda tartmanız gerekir.

Örneğin bebeğinizi beslenmeden hemen önce veya bez kullanımı devam ediyorsa bezini değiştirdikten sonra tartabilirsiniz.

Evinizde bebek tartısı varsa, bebeğinizi oturarak ya da yatırarak kilosunu ölçebilirsiniz. Bu sırada bebeğinizin çok hareket etmemesini sağlarsanız, en doğru sonucu alma şansınız artar.

Bebeğinizin veya çocuğunuzun kilosunu evinizde bulunan normal tartı aleti ile de öğrenmeniz de mümkündür. Bunun için önce kucağınıza aldığınız bebeğinizle birlikte tartı aletinin üzerine çıkın ve tartılın. Ardından da sadece kendinizi tartın. Bebeğiniz kucağınızdayken çıkan sonuçtan, tek başınıza ölçüldüğünüz sonucu eksiltin. İki sonuç arasındaki fark, bebeğinizin ağırlığını gösterecektir.

Eğer bebeğiniz ayakta durabiliyorsa, kilosunu normal tartı aletinde tek başına ölçebilirsiniz. Ağırlık ölçümünü bebeğinizin giysilerini çıkararak, sadece iç çamaşırları ile yapabilirsiniz.

Bebeklerin Boyu Evde Nasıl Ölçülür?

Bebeğinizin evdeyken boyunu ölçmek için mezura kullanabilirsiniz. Eğer bebeğiniz 1 yaşın üstünde ise boy ölçümünü, duvara yaslanarak ayakta yapabilirsiniz. Ancak bunu yaparken, bebeğinizin başının arkasındaki en çıkıntılı bölgenin, omuzlarının, bacaklarının arka yüzünün ve topuklarının duvara değdiğinden emin olun. Topuklar birbirine bitişik durumda ve başı dik olmalıdır.

Bebeğiniz 1 yaşın altındaysa ve yürümeye başlamadıysa ayakta ölçmek zorlu olabilir. Boyunu ölçmek için düz bir zemine sırt üstü yatırıp zemine tam olarak bütün vücudunun değdiğinden emin olmalısınız. Ardından başının ve topuğunun bulunduğu noktaları renkli bir kalemle çizin. Bu çizilen yerler arasındaki mesafeyi ölçerek bebeğinizin boyunu öğrenebilirsiniz.

En doğru ölçüyü alabilmek için aile üyelerinin birinden ölçüm yapılırken yardım isteyebilirsiniz.

Ayrıca bebeğinizin boyunu ölçmek için mezura ile asılabilir bir boy ölçer yapabilirsiniz. Yeterli uzunlukta bir kumaş parçası kesip, yan tarafına bir mezura dikerek ya da kalem yardımıyla uzunlukları işaretleyerek, bebeğinizin odasına asabileceğiniz güzel bir boy ölçer yapabilirsiniz.

Bebeklerin Baş Çevresi Evde Nasıl Ölçülür?

Bebeklerin büyüme göstergelerinden biri de baş çevresindeki artıştır. Anne karnında başlayan bebeğin baş çevresinin ölçümü doğumdan sonra da her ay aksatılmadan yapılmalıdır. Baş çevresinde olması gerekenden fazla büyüme ya da büyümeme durumunda hemen bir uzmana başvurulmalıdır.

İlk altı ayda her ay, 18 aya kadar belli aralıklarla baş çevresi ölçümü yapılmalıdır. Bıngıldağın erken dönemde kapanması, baş çevresinin gelişimini etkileyebilir. Bıngıldak normalde 18 ayda kapandığından, bu süreç oldukça önemlidir.

Bebeğinizin başının arkasındaki kemiğin en çıkıntılı noktasından, kulaklar ve kaşların üzerinden geçecek şekilde bir mezura ile bu ölçümü yapabilirsiniz.

Bebeğinizin boy, kilo ve baş çevresi ölçümlerini bu yöntemlerle evde de gerçekleştirerek, gelişimini ve büyümesini yakından takip edebilirsiniz.
Evde yaptığınız bu ölçümler yardımıyla, bebeğinizin yaşına göre gelişimini hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. Bunun için persentil eğrisinden yararlanabilirsiniz.

Daha Fazlası Genel
Yorumlar Kapalı