0-6 aylık dönemin ardından anne sütü haricinde ek besin arayışına giren ebeveynlerin, bebeklerinin gelişimine katkı sağlayacak nitelikte seçimler yapması gerekir.

Özellikle 1 yaşına kadar olan dönem, bebeklerin alerjilere doğrudan açık olduğu bir dönemdir. Bu sebeple alerji riski en az olan meyve ve sebzelerle tat değişikliklerine gidilmesi önemlidir.

İlikli kemik sularının ise, tüm vitaminleri içerisinde barındırmasıyla bebek beslenmesinde faydaları saymakla bitmez. Yoğun miktarda protein, vitamin ve mineral barındıran ilikli kemik suları özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan bebeklerin daha dirençli bir vücuda sahip olabilmesi için oldukça etkilidir.

İlikli Kemik Suyu Bebeklere Ne Zaman Verilmelidir?

Bebeklerin dış dünyada geçirdikleri ilk aylarda bağışıklık sistemleri henüz gelişme aşamasındadır ve hastalıklara karşı oldukça savunmasızlardır.

Bu sebeple uzmanlar; ilikli kemik suları ile yapılmış çorbanın bağışıklık sistemini güçlendirdiği, sindirimi kolaylaştırdığı ve uyumaya yardımcı olduğu konusunda hemfikirlerdir.

İlikli kemik sularının ne zaman verileceği konusunda kesin bir zaman aralığı yoktur. Bazı doktorlar ek gıdaya geçen her bebeğin ilikli kemik sularıyla hazırlanmış çorbaları içebileceğini söylerken, bazı doktorlar bunun için bebeklerin 7-8 aylık olmalarını beklemek gerektiğini söyler.

Bu bağlamda ilikli kemik sularına başlamak için, takipli olduğunuz doktorunuzdan fikir almanız en doğru bilgiye ulaşmanızı sağlayacaktır.

İlikli Kemik Suyunun Faydaları

  • Kemik suyu birçok vitamin, mineral ve yüksek oranda protein barındırır. Bu bebeklerin beslenmesinde önemli bir yere sahiptir.
  • Kemik suyunda bulunan kolajen, kondroitin ve glukozamin kıkırdak dokusunu güçlendirerek bebeklerin kemiklerinin sağlıkla gelişmesini sağlar.
  • Kemik suyu, bebeklerin bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar.
  • Ayrıca kemik suyu vücudu rahatlatıcı etkiye sahip olan glisin amino asidi içerir. Böylece bebeğinizin daha rahat uyumasına yardımcı olur.
  • Bebeklerin sindirim sistemi sürekli gelişme halindedir. Bu sebeple yetişkinlerin sindirdiği birçok yiyeceği sindirmekte güçlük çekmeleri normaldir. Kemik suyu ise yüksek emilim oranı sayesinde, bebekler için kolaylıkla sindirilebilir.
  • Bebeklerin beyin gelişimine ve hafızalarının gelişmesine katkıda bulunur.
  • Büyüme hormonlarının salgılanmasını destekleyen ilikli kemik suları, aynı zamanda bebeklerin eklemlerini de kuvvetlendirir.


İlikli Kemik Suyu Nasıl Hazırlanır?

İlikli kemik suyu hazırlarken dikkat etmeniz gereken noktalardan en önemlisi, kesilen hayvanın sağlıklı olmasıdır.
Bununla birlikte kemik suyunun hazırlanma süresi de oldukça önemlidir. Bu sebeple, ilikli kemik suyu hazırlanırken dikkat edilmesi gereken bazı püf noktalar bulunur;

  • Güvendiğiniz bir kasaptan, iliği fazla olan kemikler almalısınız. Satın aldığınız kemikleri bir gece önceden tuzlu suda bekleterek kandan arındırabilirsiniz.
  • Kemikleri haşlama işlemi ise, 12-24 saat arasında sürmelidir. Burada önemli olan, kemikleri içme suyunun içerisinde sabit sıcaklıkta pişirmektir. Kısık ateşte ne kadar uzun pişerse, kemiklerin içerisinde barınan tüm vitamin ve mineraller doğru orantılı şekilde suya geçecektir.
  • Fazla buharlaşmayı engellemek için tencerenin kapağını sürekli kapalı tutmanız ise, dikkat etmeniz gereken bir diğer noktadır.
  • Su miktarı, gereğinden az ya da çok olmamalıdır. Su oranını, kemiklerin üzerini hafif geçecek şekilde ayarlamanız en doğru tercih olacaktır. Bu da ortalama olarak 1 kg kemiğe 1,5 litre suya denk gelecektir.
  • Kemik iliği kaynatılırken, köpük benzeri yapılar oluşması normaldir. Belirli aralıklarda tencerenin üzerinden biriken köpüklerin alınması gerekir.
  • Kaynatma işlemi tamamlandığında, kemiklerin sudan arındırılması gerekir. Temiz bir süzgeç yardımıyla bu işlemi gerçekleştirebilir ve bir müddet soğumaya bırakabilirsiniz. Ayrıca et suyunu soğuttuktan sonra bulyon şeklinde hazırlayarak çorba ve yemeklerde kullanıma pratik hale getirebilirsiniz.


İlikli Kemik Suyu ile Örnek Sebze Çorbası Tarifi (+6 Ay)

Malzemeler: Yarım havuç, 1 adet küçük boy ya da büyük boy patatesin yarısı, 2 kök brokoli, 1 tatlı kaşığı kadar zeytinyağı, 1 su bardağı su, 1 su bardağı hazırlamış olduğunuz ilikli kemik suyu.
Tarif Yapılışı: Havuç, patates, brokoli ve suyu tencereye koyun. Bir süre kaynamaya bırakın. Sebzeler hafif yumuşadığı zaman kemik suyunu da ilave edin. Bu işlemin ardından 5 dakika daha kısık ateşte kaynatın.

Ocaktan aldıktan sonra, bir müddet sıcaklığının düşmesini bekleyin ve robottan geçirerek pütür kalmadığından emin olun. (Bebeği pütürlü yiyenler bu işlemi atlayabilirler.) Son olarak zeytinyağını ekleyerek karıştırın.

Bebeğiniz için bol vitaminli ilikli kemik suyu ile sebze çorbanız hazır. Afiyet Olsun! 🙂

 

.

Daha Fazlası Beslenme

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir