Yetişkinler gibi bebekler de masaj yapılmasından oldukça keyif alır ve rahatlar. Bu amaç doğrultusunda bebekler için farklı masaj türleri geliştirilmiştir. Gaz masajı, ayak refleksolojisi masajı, karın masajı gibi en çok bilinen uygulamalara ek olarak kelebek masajı da en sık yapılan masajlar arasındadır.

Adından anlayabileceğimiz üzere kelebek gibi naif hassas dokunuşlarla bebeği rahatlatmak amaçlanır. Her anne evde bebeğine bu masajı kolayca uygulayabilir ancak bazı püf noktalara dikkat etmek gerekir. 

Kelebek Masajı Nedir?

Bebeklerde kelebek masajı, bebeğin vücudunun tamamını kapsayan ancak bölge bölge uygulanan bir masaj türüdür. Bu masaj temel olarak bebeği rahatlatmayı, sakinleştirmeyi, gazını daha kolay çıkarmasını sağlamayı ve masaj anında kullanılan doğal yağlar sayesinde vücudunu nemlendirmeyi amaçlamaktadır.

Kelebek Masajı Hazırlık Aşamaları

Yavrunuza masaj yapmaya başlamadan önce bazı hususlara dikkat etmeniz ve küçük püf noktalarına özen göstermeniz bebeğinizle birlikte sizin de muhteşem bir masaj deneyimi yaşamanıza fırsat tanıyacaktır.

Kelebek masajına başlamadan önce ilk olarak şu noktalara dikkat edilmelidir;

  • Anne masaja başlamadan takılarını çıkarmalı ve annenin tırnakları bebeğe zarar vermeyecek şekilde olmalıdır.
  • Masajda kullanılacak yağlar doğal yağ ve bebek yağlarından seçilmelidir.
  • Bebeğiniz masaj esnasında beziyle ya da tamamen çıplak olacağı için oda ısısı 22-26 °C arasında olmalıdır.
  • Ellerin ısısı vücut ısısına uygun olmalı, soğukluğu bebeği rahatsız edebileceği için kullanılacak krem ya da yağ ele alınarak ısıtılmalıdır.
  • Masajda hareketler 2-3 tekrar içermeli ve hep aynı ritimde yapılmalıdır.
  • Masaj esnasında bebek aşırı uykusuz olmamalı, huysuzlanmaya başladığında masaj sonlandırılmalıdır.
  • Bebeğin tam aç/tam tok olmamasına dikkat edilmelidir. En uygun zaman, beslenmesinden yarım saat sonradır. Sindirim sağlanmış olacağı için kusturma ihtimali olmaz ve tok olduğu için bebek sakin olacaktır.
  • Bebeğiniz doğduğundan itibaren genel durumu iyiyse, anne de kendini hazır hissediyorsa uygun koşullar sağlanıp masaja başlanabilir, ilk başta 5 dakika süreyle başlanmalıdır. Bebek uyum sağladıkça süre 20 dakikaya uzatılabilir.

Kelebek Masajı Nasıl Yapılır?

Gerekli şartlar sağlandıktan sonra masaja başlanabilir. Uygulama aşamaları ise şu şekildedir:

Baş ve Yüz

Her iki elinizi kullanarak başın üst kısmından başlayıp, kulakların arkasından çeneye doğru çok nazik hareketlerle masaj yapmalısınız. Sonra parmaklarınızı alnın ortasından yanlara doğru hareket ettirin. Parmaklarınızı burnun üst tarafından başlayarak göz kapakları çizgisi boyunca hareket ettirin ve bu hareketi şakaklarda dairesel hareketlerle bitirin. Burnun her iki tarafından başlattığınız hareketi ise, ağız kenarlarında dairesel hareketlerle bitirin ve bebeğinizin gülmesini sağlayın.

Boyun

Başın arka kısmından başlayarak, boyun kasları doğrultusunda okşayın. Bunlar başı dik tutan kaslardır. Ardından, omuzlara doğru her iki yanı okşayın.

Kollar

Kol kaslarına yukarıdan aşağı doğru masaj yapın. Aynı zamanda her iki kolu bileklerin üzerinden nazikçe tutup yukarı doğru kaldırın. Bebeğinizin kollarını yanlara doğru açın ve göğsün üzerinde dairesel hareketler yaptırın.

Kollar ve Eller

Bebeğinizin bir elini bilekten nazikçe tutun ve diğer elinizle bu kola omuzlardan başlayıp bileği geçene kadar hafif vuruşlar yapın. Sonra baş parmağınızla bebeğinizin elini açın ve her bir parmağını hafifçe ovalayın. Elin içine nazik vuruşlarla masajı bitirin.

Mide

Mideye sağdan sola doğru, saat yönünde dairesel hareketlerle masaj yapılmalıdır. Mide masajı, bebeğin barsak sancısının rahatlamasına yardımcı olur. Masaj sırasında bebeğinizle her zaman göz temasını koruyun ve onunla konuşun.

Bacaklar

İlk olarak sol elinizle bebeğinizin bacağını bilekten tutun ve sağ elinizle bacağın içini kavrayın, sonra nazikçe bebeğin poposuna doğru hareket ettirin. Ardından, elinizi yukarı doğru kaldırın, bebeğin ayak bileğini tutun ve boşta kalan sol elinizle iç taraftan popoya masaj yapın. Bunu birkaç kez tekrar edin. Her iki bacağa da masaj yapmayı unutmayın.

Ayaklar

Bebeğinizin bir ayağını elinize alın ve başparmağınızı topuktan parmaklara doğru hareket ettirin ve bu arada da topuğunu sıkın. Şimdi dairesel hareketlerle ayak topuğundaki kaslara masaj yapın. Sonra bebeğinizin ayak bileğini tek elinize alın ve diğerleriyle de her bir topuğa sırayla nazik vuruşlar yapın. 

Karma Masaj

Baştan başlayıp, ayakuçlarına ve el parmak uçlarına kadar devam eden çok nazik bir masajdır. Göğüs kafesinin ön tarafındaki masajla bitirilmelidir.

Popo ve Baldırlar

Omuriliğin sol ve sağ tarafında popoya kadar uzanan kas şeritlerine dokunun. Sonra tüm parmaklarınızla popo kaslarına nazikçe masaj yapın. Ardından ayak parmak uçlarına kadar bacak ve kalçalara, son olarak da parmak kaslarına masaj yapın.

Masajı Tamamlama

Baştan el parmak uçlarına kadar, ilk olarak ön taraftan sonra da tüm vücuda küçük vuruşlar yapın.

Daha Fazlası Genel

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir