Bebeğin doğumundan sonra cinsel ilişkinin güvenli bir şekilde devam etmesi için serviksin kapanması gerekir. Vajinadan gelen bakteriler serviks açıkken doğrudan rahime gidip enfeksiyona neden olabilir. Ayrıca vajinal doğum gerçekleştirilmemiş olunsa dahi rahim eski boyutuna dönene kadar vajinal kanama olacaktır. Rahimin iç kısmının iyileşmesi ve serviksin tam olarak kapanması ise yaklaşık altı hafta sürer. Bu nedenle doğum sonrası tüm kadınlara, lohusalık döneminde cinsel ilişkiden kaçınmaları tavsiye edilir.

Bazı kadınlar cinsel hayata diğerlerine göre daha çabuk dönmeye hazır hissedebilirler, ancak kadın doğum uzmanı tarafından onay aldıktan sonra cinsel ilişkiye girilmesi önerilir.

Sezaryen Doğum Sonrası Cinsellik

Sezaryen doğum yapan kadın lohusalık döneminde cinsel yaşantısına başlayabilmesi için en uygun süre 1 ile 1,5 ay olmaktadır. Bu dönem annenin lohusalık dönemidir ve bu süreçte annenin vücudu tamamen toparlar ve eski formuna ulaşır. Bazı çiftler ise çok daha kısa sürede cinsel ilişki yaşamak isterler. Bu durum anneye veya ameliyat bölgesindeki dikişlere herhangi bir zararı olmamaktadır.

Sezaryen ile doğumda vagen dokusunda herhangi bir hasar meydana gelmediğinden dolayı, lohusalık kanamasının aktifliğini yitirdiği 3. haftadan sonra, cinsel ilişkiye çiftlerin isteğine bağlı olarak başlanabilir. Kadının rahminin normal boyutuna dönmesi ve rahim ağzının kapanması genelde altı haftaya kadar sürebilmektedir. Cinsel yaşantınızın güvenle devam edebilmesi için rahim ağzının kapanması ve sezaryen doğumun ardından bir kaç hafta boyunca cinsellikten kaçınmanız önerilmektedir.

Sezaryen Doğum Sonrası Cinsellikte Ağrı

Sezaryen sonrası cinsel ilişki esnasında kesi yerinizin etrafındaki alan sizi rahatsız edebilir. Bu nedenle karnınıza baskı uygulamayan cinsel pozisyonları denemeniz yararlı olacaktır.

Bebeğini emziren bazı annelerin östrojen seviyesi düşer ve bu durum vajinal kuruluğa da neden olabilir. Ya da bazı kadınlarda cinsel işlev bozukluğu da görülebilir. Ayrıca, ilişkinizde anormal derecede acınız oluyorsa bu durumu doktorunuza danışarak çözebilirsiniz.

Normal Doğum Sonrası Cinsellik

Doğum sonrası ilk üç ayda çoğu kadınlarda disparoni, libido azalması, orgazm güçlüğü veya vajinal kuruluk gibi cinsel işlevde sorunlar görülebilmektedir. Dolayısıyla, doğum sonrası bir yılın sonuna kadar bu sorunların çözülmesi beklenmelidir. Hamilelikle beraber anne adayı hormonal değişimlere uğradığı için, cinsel isteksizliğinin olması gayet normaldir. Özellikle normal doğum sonrası vücudun iyileşip kendini topladıktan sonra her şey yeniden eski haline dönecektir.

Normal Doğum Sonrası Cinsellikte Ağrı

Normal doğumdan sonra 4 ila 6 hafta süren kanama ve akıntı sebebiyle bu süreden önce ilişkiye girilirse rahatsızlık hissedilebilir. Yine vajinada dikişi olan kadının dikişlerinin iyileşmesi yaklaşık 2 hafta kadar sürer ve dikişler iyileşmeden önce ilişkiye girilmesi aşırı ağrıya neden olabilmekte ve dikişlere zarar verebilmektedir. Bu sebeple, epizyotomi dikişi olan hastalar doktor kontrolünde izin verilmeden cinsel ilişkiye başlamamalıdır. Ayrıca, normal doğumdan sonra bir kaç ay vajinada kuruluk olması gayet normaldir. Eğer ki bu durum sizi çok rahatsız edecek düzeyde ise muhakkak doktorunuza danışarak uygun ilaç tedavisine başlayabilirsiniz.

Daha Fazlası Genel
Yorumlar Kapalı