Yenidoğan bebeğinizi yakından tanıyın…
Sözcüklerle tanımlanmayacak kadar anlamlı ve değeri ölçülemeyecek kadar kıymetli. Üstelik sizden bir parça ve tam olarak sizin parçanız. Bir bebek… Dünyaya gözlerini açtığı ilk andan itibaren hayatınızda yeni bir dönem başlatan yeni doğan bebeğinizin fiziksel özellikleri hayli şaşırtıcı olabiliyor.
- Göbek Bağı
Göbek bağı, bebeğin anne karnında besin ve oksijen taşınmasını sağlayan ve doğumda kesilen bir yapıdır. Önceleri mavi- beyaz renkte ve jölemsi bir yapıda olan göbek bağı zamanla siyahlaşır ve kurur. Yaklaşık 2 hafta içinde de düşer.
- Yenidoğan Bebeğin Cildi
Ebeveynler yeni doğan bebeklerinin cildinin gri-mavi ve ıslak olduğunu görür. Bu durum bebeğin anne karnında koruyucu bir tabak olan verniks ile kaplı olmasından kaynaklanır. Bebek nefes almaya başlar başlamaz cildinin rengi pembeye dönüşmeye başlar. Yenidoğan bir bebeğin cildi genellikle buruşuktur. Bunun sebebi ise bebeklerin 9 ay boyunca anne karnında amniyon sıvısı içinde yaşıyor. Uzun süre zarfında ince ve hassas olan derileri sıvı sebebiyle buruşup ve kırışır. Ancak bu durum kalıcı değildir ve zaman içinde normal bir cilt görüntüsüne kavuşur.
- Baş Ölçümü
Dünyaya gelen bir bebeğin kilosu yaklaşık olarak 3000 – 3500 gram arasındadır, boyu ise ortalama 55 santimetredir. Doğumu takip eden dönemde en hızlı büyüyen organ baş olduğundan bebek doğduğunda kafası vücuduna göre biraz daha büyüktür. Normal ve zamanında doğan bir bebeğin baş çevresi yaklaşık 35 santimetredir. Bebeğin kafasının şekli biraz yamuk veya asimetrik gözükebilir. Bu durumun sebebi doğum sırasında dar bir kanal geçen baş kemiklerinin daha rahat geçebilmek için birbirleri üzerine binerek uyum sağlamaya çalışmasıdır.
- Bıngıldak
Her ebeveynin bebeğindeki baş kemikleri arasında fark ettiği boşluk bıngıldak olarak adlandırılır. Bıngıldakların şekil olarak çok çıkık ya da fazla çökük olması iyi bir duruma işaret etmez. Ayrıca erken ya da çok geç kapanması da normal olarak yorumlanmadığından aksi durumlarda doktora başvurulmalıdır.
- Yenidoğan Saçları
Birçok kez şahit olmuşsunuzdur, bazı bebeklerin çok saçı varken bazı bebeklerin saçsız doğduğuna. Anne karnındaki bebeklerin saçı ektodem olarak adlandırılan, saçın oluşumunu sağlayan bir dokuya bağlı oluşur. Bu durum genetik faktörler tarafından belirlenir ve bebek saçlı veya saçsız doğabilir.
- Lanugo Tüyleri
Ayrıca doğduğunda vücudunun belli bölgelerini kaplayan tüyler olabilir. Rahim içerisindeyken ince, yumuşak lanugo tüyleriyle kaplı olan bebekte doğduktan sonra 1-2 hafta içerisinde bu tüyler dökülür.
- Karın Bölgesi
Yenidoğan bir bebeğin karnı dikkat çekecek kadar şaşırtıcıdır. Çünkü tıpkı bir kurbağa karnı gibi dışa doğru ve şişkindir. Bu kadar çıkık olmasının sebebi ise karın hacminin organlara küçük gelmesidir. Bebeğin büyüyüp karın kaslarının daha da gelişmesiyle birlikte bu durum ortadan kalkar.
- Göz Rengi
En çok değişim gösteren organların başında göz rengi gelir. Dünyaya gözlerini yeni açan bir bebek eğer açık tenliyse genellikle açık gri ve maviyken daha esmer bebeklerin göz renkleri ise kahverengi veya koyu gridir. Eğer bebeğin göz rengi değişecekse bu durum 6. ay itibariyle gerçekleşir.
- Beyaz Bezeler
Çok sık rastlanan bir durum olan bebeğin yüzünde özellikle de burnundaki beyaz bezecikler zararsız oluşumlardır. Zaman içinde kendiliğinde kaybolur. Anne sütü emen bir bebeğin dudağında su baloncuğu oluşabilir. Bebeğe ağrı ya da acı vermeyen bu baloncukta soyulmalar meydana gelebilir. Normal olan bu durum bebeğin dudak gelişimi ile birlikte yok olur.
- Süt Gelmesi
Anneden gelen hormonlar, hem kız hem de erkek bebeklerde göğüsün belirginleşmesine yol açabilir. Hatta bebeklerin meme ucundan süte benzer bir sıvı bile gelebilir. Bu durum normaldir ve tedavi gerektirmez.
- Genital Bölge Şişliği
Aynı şekilde hormonların etkisiyle bebeklerin genital bölgelerinde farklılıklar gözlemlenebilir. Kız bebeklerin genital bölgesi şiş, erkeklerin ise hafifçe büyümüş görülebilir. Bu durum gayet normaldir ve zamanla düzelir.