HAREKET ETKİNLİĞİ: PONPON TÜPLERİ

Ponpon Tüp etkinliği çok basittir ve sadece 3 öğe gerektirir. Çoğu muhtemelen zaten evinizde bulunur. Tüpten ponpon düşürme, ince motor becerilerini (ellerin ve parmakların küçük kaslarını kullanarak) geliştirmeye, neden-sonuç ilişkisini anlamaya ve problem çözmeye yardımcı olacak gelişimsel bir aktivitedir. Hatta bol miktarda kelime bilgisi, sayma ve renk tanıma ekleyerek bu aktivite sırasında daha fazla öğrenme fırsatı edinebilirsiniz. Yürümeye başlayan çocuğunuz ponponlarla oynarken eğlenecek, öğrendiğini fark etmeyecek!

Etkinlikte Hedeflenen 👶

  • Küçük kas kullanımı gerektiren hareketleri yapar.
  • Hareket eder.
  • Renkleri tanır.
  • Problem çözme, sebep-sonuç, sayma ve renkler üzerinde çalışır.

Etkinlik Süreci 🧩

Malzemeler:

  • Kağıt rulo
  • Bant
  • Ponpon

Farklı boyutlardaki kağıt ruloları bant yardımıyla duvarımıza çocuğumuzun ulaşabileceği boyutta sabitleyelim. Tüpleri dikey veya çapraz olarak (bant yatay olacak şekilde) hizalayın, böylece nesneler yukarıdan aşağıya düştüğünde alttan da düşeceklerdir. Ponponların bir tüpten diğerine düşmesine izin vererek eğlenceli bir labirent yapın. Dikey hizada olan tüplerin doğrudan birbirinin üstünde olduğundan emin olduğunuz sürece, nesnenin her ikisinin içinden düşebileceği şekilde istediğiniz herhangi bir düzenlemeyi kullanabilirsiniz. Çocuğunuza tepeden bir ponpon veya nesneyi nasıl yerleştireceğini gösterin ve nasıl düştüğünü görmesine dikkat çekin. Kendi başına başlamak için sabırsızlanmasını izleyin!
Her ponponu birer birer tutmak için parmağını kıskaç şeklinde (yalnızca başparmak ve işaretçi) kullanmayı öğretin.

Etkinliğin Bebeğinize Kazanımları 💪

  • Nesne/durum/olaya dikkatini verir.
  • Nesne ya da varlıkları gözlemler.
  • Neden-sonuç ilişkisi kurar.
  • Yer değiştirme hareketleri yapar.
  • Nesne kontrolü gerektiren hareketleri yapar.

Annemize Not 📝

Etkinlikte bir adım daha ileri gitmek için, tüpe koyarken her rengi adlandırmasını veya bir rengi söylemesini ve o rengi seçmesini sağlayın. Ayrıca her ponponu koyarken sayabilir veya her rengi yığınlar halinde yerleştirebilir ve yerleştirmeden önce sayabilir.
Oyun, çocuklarımızı her gün öğrenmeye teşvik etmenin en iyi yollarından biridir. Pek çok aktivite çocuğunuzu, bilmese bile öğretiyor ve teşvik ediyor.
Günlük oyun yoluyla yeni kelimeler, problem çözme, sebep ve sonuç, şekiller, boyutlar, renkler, hayvanlar ve daha pek çok beceri öğrenebilir. Herhangi bir oyun süresi etkinliği ile geliştirilecek becerileri hemen hemen bulabilirsiniz. Bu Ponpon Tüp etkinliği küçük çocuklarımız için aşağıdaki becerileri güçlendiriyor:
Dil/Kelime dağarcığı: Farklı nesneler hakkında (ponpon, tüp, delik, yumuşak, bulanık, renkler, sayılar) kelimeler duyma ve konuşma
Bilişsel beceriler: Yeni kavramları öğrenme ve anlama (bırakma, üst/alt, düşme, renkleri sıralama, sayma)
İnce motor becerileri: Ponponları tutmak için ellerini kıskaç şeklinde kullanarak el kaslarını güçlendirmek ve koordine etmek. Ayrıca ponponları elden ele aktararak ikili koordinasyon (farklı şekillerde iki elin bir arada kullanılması) üzerinde çalışılması ve tutma.
Duyusal beceriler: Farklı dokuları hissetmek ve görmek bir çocuk için sakinleştirici veya uyarıcı olabilir. Ponponun yumuşaklığını ve tüplerin sertliğini keşfedecek.
Küçüğünüzle yaptığınız her aktiviteye biliş (bilgi) ve dili gerçekten dahil edebilirsiniz ve YAPMALISINIZ. Sadece gerçekleştirdiği adımlardan bahsetmek, kelime dağarcığını geliştirmesine ve yeni kelimeler ve kavramları anlamasına yardımcı olacaktır.
Yeni yürümeye başlayan çocuğunuzun dil de dahil olmak üzere etrafındaki her şeyi sürekli dinlediğini ve özümsediğini unutmayın. Tekrarlama ve aşırı kullanım, çocuğunuzun yeni kelimeleri öğrenme ve akılda tutma yeteneğini önemli ölçüde artırır.

Bu aktivite sırasında biliş ve dil geliştirmenin birkaç yolu:
Bir ponponu göstererek, “Bu pembe mi, bu ne renk?” diye sorun. Bu, renkleri öğrenmek için harika bir yoldur.
Yeşil ponponları, pembe ponponları vb. işaret etmesini isteyin.
İçeri, dışarı, üstte, altta, yukarı, aşağı, hızlı, yavaş, altında, sıralama, sayma gibi kavramlar üzerinde çalışın.

Not: Yeni yürümeye başlayan çocuğunuz boğulma tehlikesi oluşturabilecek kadar küçük olduğundan hala ağzına bir şeyler sokma eğilimindeyse dikkatli olmalısınız.

Haftanın Şarkısı 🎶

Minik Kelebek;

Minik kelebek uçtu
Küçük yaramaz koştu
Durmadan usanmadan
Hep kovaladı durdu
Kaç kelebek uç kelebek
Seni tutacaklar kaç kelebek
Kanatları benek benek
Seni tutacaklar uç kelebek

Yaptığınız etkinlikleri bize İnstagram üzerinden gönderebilir ya da Forum’da paylaşabilirsiniz. 🥰

@Happymomapp instagram adresimiz için buraya tıklayınız

  • 15. Ay Etkinliği 3

    EŞLEŞTİRME ETKİNLİĞİ: RENK KULESİ Nesnelerin renklerine dikkat çekmek günlük hayatın bir p…
  • 15. Ay Etkinliği

    BİLİŞSEL ETKİNLİK; BUL-TAK OYUNU 15 aylık bebek, nesneleri eliyle yönlendirebilir. Ayına u…
Daha Fazlası 15 Aylık Bebek
Yorumlar Kapalı