DUYUSAL ETKİNLİK: MADENİ PARA AYIKLAMA

Montessori’den ilham alan bu madeni para tasnif duyusal etkinliği, öğrenmeyi teşvik edebilir ve okul öncesi çocukları, anaokullarını ve genç ilkokul öğrencilerini parayı gözlemlemeyi, karşılaştırmayı ve sıralamayı öğrenirken dikkatlerini odaklamaya ve duyularını geliştirmeye teşvik edebilir.
Lütfen bu para tasnif edici duyusal aktiviteyi hala nesneleri ağzından çıkaran çocuklara teklif etmeyin. Para kirlidir ve boğulma tehlikesi arz eder. Çocuğunuz madeni paraları bağımsız olarak işlemeye hazırsa, lütfen çocukların madeni paraları ayırmasına izin vermeden önce yıkayın.

Etkinliğin Bebeğinize Kazanımları 💪

Montessori, çocukların çevrelerini öğrendiklerine ve duyu sistemlerini geliştirerek onu anlamaya başladıklarına inanıyordu. Yeni yürümeye başlayan çocukların, okul öncesi çocukların ve anaokullarının çeşitli duyusal deneyimlere katılmaya teşvik edildiklerinde başarılı olduklarını fark etti. Bu nedenle, beş temel duyudan birini veya daha fazlasını uyarmak için duyusal etkinlikler tasarladı; ses, dokunma, görme, koku ve tat. Ve bu para ayırma etkinliği ses, dokunma, görme ve hatta koku alma duyularını harekete geçirir. Madeni para sıralama, Montessori’den ilham alan bir duyusal aktivitedir çünkü bunu Maria Montessori tasarlamamış olsa da, Montessori duyusal aktivitelerinin arkasındaki teoriler ona ilham vermiştir.

Madeni paraları ayırma duyusal bir aktivitedir çünkü çocukların dikkatlerini her bir madeni paranın duyusal özelliklerine odaklamaya teşvik eder. Ve her birinin görünüşündeki, sesindeki ve hissindeki farklılıkları.
Parayı sınıflandırırken, görsel görünüm, doku, ağırlık, boyut, renk, göreli boyut, ses ve hatta kokudaki ince farklılıkları fark edebilirler. Madeni para ayırmanın işitsel bileşenini artırmak için cam kaseler kullanmak daha öğretici olabilir.

Madeni paraları gözlemlemek, karşılaştırmak ve tasnif etmek, çocukları mantık ve soyut düşüncenin başlangıcına hazırlamaya yardımcı olabilir. Çünkü çocuklar madeni para gibi duyusal materyallerle çalıştıklarında, çalışmalarını öğretmen olmadan kontrol edebilecekleri bir “hata kontrolü” vardır. Bu “hata kontrolü”, çocukların bağımsız çalışmayı öğrenmelerine ve problem çözme becerilerini geliştirmelerine yardımcı olabilir.

Paraları tasnif etmek, çocukların her madeni para hakkında algıladıkları duyusal bilgilere dayalı olarak amaçlı kararlar almalarına da yardımcı olabilir. Ek olarak, bu karar verme etkinliği beyinde yeni sinir yollarının kurulmasına yardımcı olabilir.

Etkinlik Süreci 🧩

Malzemeler:

  • Ahşap tepsi
  • Çocuklar için önlük
  • Ayıklama için cam kaseler veya diğer kaplar
  • Kuruşlar

MADENİ PARA AYIKLAMA DUYUSAL AKTİVİTESİNİ HAZIRLAYIN

  1. Madeni paraları yıkayın, böylece çocuğunuzun kullanması güvenli olur. Para kirli!
  2. Tüm madeni paralarla dolu bir kaseyi tepsinin veya etkinlik matının ortasına yerleştirin.
  3. Tüm madeni paralarla dolu orta kasenin etrafına dört kase koyun.
  4. Sol üstteki kaseye bir kuruş, sağ üstteki kaseye bir 25 kuruş, sol alttaki kaseye bir 50 kuruş ve sağ alttaki kaseye bir lira atın.
  5. Çalışma zamanının geldiğini belirtmek için lütfen çocuğunuza önlük giydirin.

Çocuğunuz madeni paraları ilk kez ayırmayı denediyse, önce aktivitedeki her adımı göstermeniz gerekir:

  1. Çocuğa tam olarak ne yapmasını beklediğinizi, yaklaşık bir dakika boyunca madeni paraları eşleştirerek gösterin.
  2. Bittiğinde, tüm madeni paraları tekrar başlangıç ​​konumlarına yerleştirin.
  3. Montessori etkinlikleri çocuğu okumaya ve yazmaya hazırlamak için her zaman yukarıdan aşağıya ve soldan sağa yapılır. Bu nedenle, lütfen madeni paraları sırayla kaselere koyun.
  4. Bu para tasnif faaliyetini kurmanın bir başka iyi yolu da, bozuk paralarla dolu büyük kaseyi altta dört küçük kase ile üstte veya büyük para kasesini solda ve dört küçük kaseyi sağda olacak şekilde yerleştirmektir.
  5. Paraları her zaman küçük kaselere yukarıdan aşağıya veya soldan sağa doğru küçükten büyüğe doğru yerleştirdiğinizden emin olun.
  6. Bunu yapmak, küçük çocukların onları akademiye hazırlayan sinir bağlantılarını kurmalarına yardımcı olabilir. Ayrıca ilk yıllarda yukarıdan aşağıya ve soldan sağa çalışmak okumayı ve matematiği çok daha kolaylaştıracak!

Annemize Not 📝

Madeni para tasnif malzemelerini çocuğunuzun önüne koyduktan sonra onu madeni paraları tasnif etmeye davet edin. Çocuğunuzdan madeni paranın boyutu, şekli, rengi, dokusu, sesi, ağırlığı vb. ile ilgili benzerlik veya farklılıkları fark etmesini isteyin. Çocuk hazır değilse veya aktiviteyi yapamıyorsa, önlüğünü nazikçe çıkarın, malzemeleri alın ve daha sonra tekrar deneyin. Lütfen bunu nazikçe yapın ve çocuğun ‘kötü’ veya ‘yanlış’ bir şey yapmadığını bildiğinden emin olun.

wwww

Haftanın Şarkısı🎶

Kumbara;

Babam verince para
Kum kum kumbara
Göz kırpar hemen bana
Kum kum kumbara

Çok acıkır doymayınca
Her gün harçlık koymayınca

Benim küçük bankam
Arkadaşım kankam

Kumbaram.

Bir gün düşersen dara
Kum kum kumbara

İçinde hazır para
Kum kum kumbara

Şıngır şıngır kumbara
Kum kum kumbara

Çok acıkır doymayınca
Her gün harçlık koymayınca

Benim küçük bankam
Arkadaşım kankam

Kumbaram.

Yaptığınız etkinlikleri bize İnstagram üzerinden gönderebilir ya da Forum’da paylaşabilirsiniz. 🥰

@Happymomapp instagram adresimiz için buraya tıklayınız

 

  • 43. Ay Etkinliği 2

    EŞLEŞTİRME ETKİNLİĞİ: EV YAPIMI YAP-BOZ Yap-boz çocuklarımızın oynamaktan keyif aldığı etk…
  • 43. Ay Etkinliği

    FEN VE MATEMATİK ETKİNLİĞİ: KARABİBER SABUN DENEYİ İnce motor becerileri de oldukça gelişm…
Daha Fazlası 43 Aylık Bebek
Yorumlar Kapalı