FEN BİLİMLERİ ETKİNLİĞİ: İNSAN GÜNEŞ SAATİ

Çocuklara yönelik bu insan güneş saati açık hava bilim deneyi ve etkinliği, çocukların gölgeler ve dünyanın güneş etrafında dönmesi hakkında bilgi edinmelerine yardımcı olabilir. Çoğu çocuk, güneşin gün boyunca gökyüzünde hareket ettiğini düşünür. İnsan güneş saati gibi açık havada bilim deneyleri yapmak, çocukların güneşin hareket etmediğini öğrenmelerine ve bunun yerine dönenin gerçekten Dünya olduğunu anlamalarına yardımcı olabilir! Gölgelerle eğlenmenin de tadını çıkarabilirsiniz.

Güneş Saati Nedir?

Güneş saati, günün saatini söylemek için güneşin gökyüzündeki hareketini kullanan büyüleyici bir eski zaman belirleme aracıdır. Zamanı söylemek için kullanılan bilinen en eski araçlardan biridir. Gün ilerledikçe, güneş gökyüzünde hareket ederek nesnenin gölgesinin hareket etmesine ve zamanın geçişini göstermesine neden olur.

Güneş saatleri, eski Mısırlılar tarafından yaygın olarak kullanılıyordu ve mekanik saatlerin ortaya çıkmasından önce Fransa’da, Yunanlılar ve Romalılar tarafından da kullanılıyordu. Yüzyıllar boyunca çeşitli tasarımlarda güneş saatleri yapıldı ve bugün birkaç farklı güneş saati türü var.

Bir güneş saatinin genel tasarımı, saat çizgileri ile işaretlenmiş düz bir plaka veya içbükey bir yüzey ve merkeze yerleştirilmiş ince bir çubuk veya üçgen bir nesne olan bir gnomondan oluşur. Güneş ışınlarını saçarken, gnomon’un gölgesi bir güneş saatinin düz yüzeyindeki işaretli saat çizgileri boyunca hareket eder ve ibrenin ucu zamanı gösterir. Böylece güneş saatleri, karmaşık makinelere veya pillere ihtiyaç duymadan bile günün saatini belirlemenin basit ve güvenilir bir yolunu sunar.

İnsan Güneş Saati Nedir?

Çocuklarınızı yaşayan, nefes alan güneş saatlerine dönüştürmenin sihrini hayal edin – insan güneş saati tam olarak budur! Günün saatlerinde birinin vücudunu gnomon olarak kullanarak zamanın geçişini deneyimlemenin ilgi çekici ve etkileşimli bir yolu.

İnsan güneş saati, güneşin hareketini ve zamanla ilişkisini anlamak için harika bir fırsat sunuyor ve antik bilgi ile günümüzün merakı arasındaki boşluğu dolduruyor. Bilim, tarih ve eğlencenin büyüleyici bir karışımı, onu her yaştan çocuklar ve yetişkinler için mükemmel bir eğitici aktivite haline getiriyor. Çocukları güneşin spot ışığına çıkmaya davet edin ve insan güneş saatlerinin dünyanın dönüşünün ve zamanın akışının kadim gizemlerini gözlerinin önünde çözmesine izin verin!

Etkinliğin Bebeğinize Kazanımları 💪

Bu insan güneş saati gölge bilimi deneyi ile gün boyunca gölgelerin izini sürerek çocuklarınızın dünyanın dönüşünü öğrenmesine yardımcı olun. Gölge bilimi deneyleri, çocukların gölgelerin nasıl oluştuğunu öğrenmeleri için uygulamalı kolay bir yoldur. Ayrıca dünyanın dönüşünü ölçmenin eğlenceli bir yoludur. Sürekli hareket halinde olan çocuğunuzun kaba motor becerilerinin gelişmesine de yardımcı olacaksınız. Olaylar arasında neden-sonuç ilişkisi kurarak problemleri çözme becerileri de gelişecektir. Yeni kavramlar öğrenecek ve öğrendiği yeni kavramları günlük yaşam becerilerinde bol bol kullanacaktır.

Etkinlik Süreci 🧩

Malzemeler:

  • Gölgesiz açık bir alan
  • Kaldırım tebeşiri
  • Mezura
  • Kamera
  • Bilim defteri, kurşun kalem

Başlamadan önce bir insan güneş saati bilim deneyini nasıl yürüteceğinizi öğrenmek için aşağıdaki kolay adım adım talimatları okuyun, böylece çocuklar için bu uygulamalı bilim etkinliğindeki adımları anlayın ve ne bekleyeceğinizi bilin.

1. İNSAN GÜNEŞ SAATİ BİLİMİ DENEYLERİNİZİ BULUT, YAĞMUR VEYA KAR BEKLENMEYEN GÜNEŞLİ BİR GÜNDE GERÇEKLEŞTİRİN.

  • Bütün gün gölgeleri takip etmek için hava güneşli olmalı, bu yüzden bu güneş saati deneyini parlak, bulutsuz bir günde yapmak için elinizden gelenin en iyisini yapın.
  • Ne yazık ki, gün boyunca bulutlar hareket ederse, insan güneş saati gölge bilimi deneylerinizi başka bir gün için rafa kaldırmalısınız.

2. BİR İNSAN GÜNEŞ SAATİ YAPMAK İÇİN OKULDA VEYA EVİNİZİN YAKININDA TÜM GÜN GÜNEŞ ALAN AÇIK BİR ALAN BULUN.

  • Bütün gün güneşli olacak geniş ve açık bir yer bulun. Oyun alanları, araba yolları, büyük park yerleri, bir park yapısının en üst katı, çatı terasları genellikle iyi çalışır.
  • Çevrenizdeki her yönde yeterli alana sahip olduğunuzdan emin olun. Ağaçların, direklerin, arabaların ve diğer her şeyin gölgesi uzayabilir ve evler genellikle araba yollarını kaplar.
  • Düşündüğünüz alanın yakınında ağaçlar veya yapılar varsa, alanın günün herhangi bir saatinde gölgelenmediğinden emin olmak için sabahları gün doğumunda, gün ortasında ve akşamları alanı kontrol edin. Çocuğunuzun gölgesini takip edebilmek için üzerinde güneşe ihtiyacınız var!
  • Gölgelerin yıl boyunca hareket ettiğini ve değiştiğini kendinize hatırlatın, bu nedenle kışın işe yarayan bir nokta yazın çalışmayabilir ve bunun tersi de geçerlidir.

Günün sonunda insan güneş saatimiz.

3. KİŞİNİN GÖLGESİNİ HER ÇİZDİĞİNDE DURACAĞI NOKTAYA BİR ‘X’ İŞARETİ KOYUN.

  • Çocuğunuzun ayakta durmasını istediğiniz yere bir ‘X’ işareti koyun veya tüm gün dayanacak ve hareket etmeyecek alanı işaretlemenin başka bir yolunu bulun.

4. KİŞİNİN GÖLGESİNİ EN AZ ÜÇ KEZ İZLEMEK İÇİN KALDIRIM TEBEŞİRİ KULLANIN.

  • Sabah, gün ortası, öğleden sonra ve/veya akşamın erken saatleri, bu açık hava bilim deneyleri için gölgeleri izlemek için günün harika zamanlarıdır.
  • Yemek zamanlarını, gölgelerin izini sürmek veya size hatırlatmak için bir alarm kurmak için bir işaret olarak düşünün.

GÜNEŞ SAATİ İÇİN BİR GÖLGEYİ HER İZLEDİĞİNİZDE TAMAMLANMASI GEREKEN İSTEĞE BAĞLI ADIMLAR:

  • Her izlemenin yanında günün saatini not etmek için kaldırım tebeşiri kullanın.
  • Çocukları, gölgelerini her çektiklerinde tarif etmeye davet edin. (uzun ve zayıf, kısa ve şişman vb.)
  • Fotoğraf çekin ve diğer tüm gözlemlerinizi bir bilimsel defter veya ev yapımı doğa günlüğü kullanın. (isteğe bağlı)
  • Çocuklardan her izlemeyi yaptıklarında güneşin gökyüzündeki konumunu (güneşin genel konumu) not etmelerini isteyin.
  • Her takip ettiğinizde çocuğunuzun gölgesinin uzunluğunu ölçün ve not defterinize kaydedin.
  • Çocuklarınızdan gölgelerinin nerede olacağını ve bir sonraki izleme zamanında nasıl görüneceğini tahmin etmelerini isteyin.
  • Daha da fazla eğlence için, her bir gölgeyi veya tüm insan güneş saatini tebeşir boyasıyla boyayın.

5. ÇOCUKLARI GÖZLEMLERİ KARŞILAŞTIRMAYA VE BİR HİPOTEZ OLUŞTURMAYA DAVET EDİN.

  • Gölgenin gün boyunca ve yılın geri kalanında neden değiştiğini tartışmak için bu etkinliği kullanın.
  • Daha sonra, dünyamızın kendi ekseni etrafında bir günde döndüğünü ve gölgelerimizde gördüğümüz değişiklikleri üretmek için bir yılda güneşin etrafında döndüğünü açıklayabilirsiniz. Ama önce, kendi başlarına çözmeye çalışmalarına izin verin.

Annemize Not 📝

İnsan güneş saati gölge bilim deneyleri sırasında ve sonrasında çocuğunuza isteğe bağlı olarak bu soruları yöneltip etkinliğiniz hakkında konuşabilirsiniz;

  • Sence gölgeler nasıl yapılır?
  • Gölgeniz ve güneşiniz hakkında ne gözlemlediniz?
  • Güneş hareket etti mi? Evet ise, hangi yönde?
  • Gölgeniz hangi yöne hareket etti?
  • İzler aynı mı? Neden?
  • Gölge izlerinin uzunluğu değişti mi?
  • Gölgeniz en uzun ne zamandı? En kısa ne zamandı?
  • Neden gün boyunca gölgenizin değiştiğini düşünüyorsunuz?
  • Yıl boyunca gölgenizin de değiştiğini düşünüyor musunuz?
wwww

Haftanın Şarkısı🎶

Gezegenler;

Adımı sorsan Merkür derim
Güneşe en yakın benim
Ben sıcak bir gezegenim
Yavaş yavaş dönerim

Adımı sorsan Venüs derim
Bulutlarım var benim
Dünyaya çok benzerim
Ama tersine tersine dönerim

Adımı sorsan Dünya derim
Kayalarım var benim
Mavi gezegen derler bana
Canlıların tek eviyim

Adımı sorsan Mars derim
Çok soğuk bir gezegenim
Kızıl gezegen derler bana
Fırtınalarım var benim

Adımı sorsan Jüpiter derim
En büyük gezegenim
Hem yağışlı fırtınalı
Hem de hızlı dönerim

Adımı sorsan Satürn derim
Halkalarım var benim
Buzdan kayadan çekirdeğim
Sert rüzgarlar estiririm

Adımı sorsan Uranüs derim
Yuvarlanan top gibiyim
Yana yatmış gezegenim
Kocaman bir buz deviyim

Adımı sorsan Neptün derim
Bilin bakalım neredeyim
Sonuncusuyum gezegenlerin
Güneşe en uzak benim

Adımızı sorsan gezegen deriz
Döne döne döne döne döneriz

Yaptığınız etkinlikleri bize İnstagram üzerinden gönderebilir ya da Forum’da paylaşabilirsiniz. 🥰

@Happymomapp instagram adresimiz için buraya tıklayınız

 

  • 48. Ay Etkinliği 2

    MATEMATİK ETKİNLİĞİ: 2D ŞEKİL AVI Bu 2D şekil avı, sıradan bir mahalle yürüyüşünü süper eğ…
  • 48. Ay Etkinliği

    FEN VE MATEMATİK ETKİNLİĞİ: FASULYE ÇİMLENDİRME El-göz koordinasyonun ilerlemiş olması ger…
Daha Fazlası 48 Aylık Bebek
Yorumlar Kapalı