Üzerlerinde BPA (bisfenol a), PVC, kurşun içerir veya Çin malıdır ibaresi yazan oyuncakları tercih etmemek gerekir.
Etkilerini sayacak olursak;
- PVC kanserojen bir plastik,
- BPA erken ergenlik ve obezite gibi hormonal bozukluklara yol açar,
- Kurşun zehirlenmesi ise büyüme-gelişme ve öğrenme geriliğine yol açabilir.
Eğer oyuncağın üzerinde bu ibarelerden biri yok ve emin değilseniz tahta, bambu veya organik pamuk oyuncak tercih edin. Özellikle tahta oyuncaklar hiçbir kimyasal plastik içermez.
Bebeklerin diş kaşıma sürecinde çok fazla kullanılan içinde su-jel bulunan, diş kaşıma halkalarının plastik olmamasına dikkat edilmeli. Ayrıca çocuk bu halkaları damağı ile ezdiğinde jel-sıvı dışarı akabilir ve çocuk yutabilir. Bu nedenle bu süreçte içi jelli olanları değil de üzeri tırtıklı ağza akma riski olmayan boyasız tahta oyuncaklar tercih edilmelidir.
Yaşına uygun oyuncak seçimi nasıl olmalıdır?
1- 2 aylık bebekler
Bu dönemde kendi bedenlerini oyuncak gibi kullanırlar. Elleriyle çok fazla oynarlar. Onlar için en uygun hediye beşiğe takılan ve dönen, ucunda oyuncaklar sallanan müzikli dönencelerdir. Çünkü bu dönemde işitme, görmeye göre daha baskın bir duyudur. Hafif ses çıkaran oyuncaklardan büyük keyif alırlar. Yalnız yüksek ses veren oyuncaklar kulağa uzun süre yakın tutulduğunda kalıcı işitme kayıplarına neden olabilir. Oyuncağın ses seviyesine çok dikkat etmek gerekir. Ayrıca oyuncakların bebeğin ağzına kaçacak ufak parçaları olmamalıdır.
2- 6 aylık bebekler
Bu dönemde bebeklerde görme duyusu gelişir. Parlak ve zıt renkleri bir arada bulunduran nesneler ilgilerini çeker. Beşiğine asılabilecek siyah – beyaz nesneler onlar için ilgi çekicidir. Yine dönence yani yatağına ya da beşiğine takılan müzikli oyuncaklar, elinde tutup sallamaktan keyif alacağı çıngıraklar bu dönemde bebeğe alınabilecek en ideal oyuncaklardır. Dönence ve kart tarzı oyuncaklar çocuğun gözünden en az 15-20 cm uzağa takılmalıdır.
Oyuncağın güvenli olmasına her zaman dikkat edilmelidir. Oyuncak bebeğin boğazına ve burnuna kaçabilecek kadar ufak parçalardan oluşmamalı. Bebeğin boynuna dolanma riski taşıyan uzun ipleri ve kordonları olmamalıdır. Ağzına alacağı oyuncakların keskin köşe ve kenarları, parmaklarını sıkıştırabilecek delikleri olmamalıdır. Oyuncağın içeriğindeki malzemenin sağlığa zararlı maddeleri taşımamasına dikkat edilmelidir.Oyuncak seçiminde dikkat edilmesi gereken önemli nokta oyuncakların üretim maddesidir.
6- 7 aylık bebekler
Bu dönemde artık oturmaya başlayacağı için içine oturup oynayabilecekleri oyuncakları severler. Çeşitli yerlerinden sesler çıkaran oyun havuzu gibi oyuncaklar çok hoşlarına gider. Ayrıca bu dönem diş çıkarmaya başlarlar. Güvenli diş kaşıma oyuncakları da alınabilir. Bu dönemde alınabilecek diğer oyuncakları şöyle sıralayabiliriz: Renkli kartlar, çıngıraklar ve ses çıkartan oyuncaklar, kırılmayan aynalar, bazı parlak resimler, bebeğin kolayca kavrayıp tutabileceği küçük oyuncaklar, kumaştan kitaplar, ağzına sokamayacağı büyüklükte yumuşak, sıkınca ses çıkaran oyuncak ve büyük toplardır.
Ayrıca bu dönemde yüzünüze değişik, eğlenceli ifadeler vermek bebeklerin çok hoşlarına gider. Bebeğinizle konuşup ve ona şarkılar söyleyip, masallar anlatabilirsiniz. Kaşınan dişleri için dişlikli oyuncaklar alınabilir. (ahşap olanlar tercih edilmelidir.)
7 – 9 aylık bebekler
Bebekler bu dönemde oyuncakları birbirine vurmaktan, birbirinin içine sokmaktan, düşürmekten, sıkmaktan, sallamaktan, sürüklemekten, ısırmaktan, fırlatmaktan, açıp kapamaktan, doldurup boşaltmaktan çok keyif alırlar. Aynı zamanda emeklemeye de başlarlar. Bu yüzden onlar için tercih edilebilecek en iyi oyuncaklar düştüğünde kırılmayan ama ses çıkaran renkli toplardır. Ayrıca bu dönem “emekleme arkadaşı” denilen oyuncaklar alınabilir.
10 – 12 aylık bebekler
Bu dönemde bebeklerin algıları çok açıktır ve her şeye dokunmaya bayılırlar. Bir şeyleri itmekten sürüklemekten çok keyif alırlar. Ayrıca onlar için bir şeyi boşaltıp tekrar toplamak da cezbedicidir. Dokun hisset tarzı ürünler gelişimlerine katkı sağlar. Bu dönemde uygun olan oyuncakları sıralayacak olursak: Çıngıraklar, yumuşak, sıkınca ses çıkaran oyuncak ve büyük toplar, kırılmayan aynalar, dişlikler, müzikli karton bebek kitapları, kapağı açılınca içinden çeşitli nesneler fırlayan kutular, doldurup boşaltabileceği oyuncaklarla dolu kutular, üst üste istiflenebilen büyük ebatlı oyuncaklar, banyo oyuncakları, peluşlar, itme çekme oyuncakları…