Çoğu anne, bebekleri dünyaya geldiğinde geceleri emzirmeyi kolaylaştırmak için aynı odada ve hatta aynı yatakta olmayı tercih etmektedir. Yalnızca meme emerken değil uyurken de annenin sıcaklığını hissedebilmek bebekler için vazgeçilmez olmaktadır. Birçok ebeveyn çocuklarını kendi yataklarında uyumaya alıştırıp, daha sonra bebeklerini bundan vazgeçiremediği için yakınır. Bebeğinizin aranıza ilk katıldığı yıllarda ihtiyaçlarını gözetmek amacıyla birlikte uyumanız normaldir fakat bunun ne kadar süreceği ise bebeğinizin gelişimi için önemli bir konu olmaktadır.

Bebekler ile Birlikte Uyumanın Zararları Var mıdır?

Günümüzde yapılan kapsamlı araştırmalara göre anne ve bebeğin birlikte uyumasının özellikle ilk 6 aylık dönemde görülen SIDS’e (ani beşik ölümü) karşı önemli bir koruma sağladığı düşünülmektedir. SIDS nedenleri henüz tam olarak bilinememektedir ancak, birlikte uyku sırasında anne ve bebeğin yakın ve sık tekrarlanan temasları sonucu bebeğin daha sık uyanması ve de kendini daha güvende hissetmesinin koruyucu olduğu tahmin edilmektedir.

Anne ve bebeğin birlikte uykusu; aynı odada veya aynı yatakta olmak üzere iki farklı biçimde düşünülebilir. Aynı odayı paylaşma  artık günümüzde doğumdan itibaren yaygın biçimde uygulanan bir yöntemdir. Anne ve bebek hastane sonrasında evde sürdükleri yaşamda da yine farklı yataklarda ama aynı oda içinde uyku uyuyabilmektedir. Neredeyse hemen her uzman bu yöntemin doğru olduğunu da savunmaktadır. Bu anlamda aynı odayı paylaşmak bebeğin ve annenin yakın ilişki içinde olması bakımından doğru kabul edilmektedir.

Öncelikle, aynı yatakta uyumanın tehlikeli olabileceğine ve bebeğin yatay pozisyonda emzirilmesinin uygun olmadığına dair, aslında yeterli bilimsel veri olmaksızın daha çok bir inanış biçimde yaygın olarak kabul gören görüşlerin doğruluğuna şüpheyle yaklaşmak gerekmektedir. Tarih boyunca pek çok kültürde anne ve bebek uzun yıllar aynı yatağı paylaşmıştır. Birlikte uyumada elde edilen olası ürkütücü sonuçların, ayrı uyuma sonucu gerçekleşen SIDS raporları karşısında son derece düşük olduğu anlaşılmıştır.

Yaygın olarak karşılaştığımız bir diğer yanlış bilgi de, bebeğin yatay pozisyonda emzirilmesinin kulak enfeksiyonlarına neden olabileceği üzerinedir. Oysaki böyle bir sonuç için kesin bir bilimsel veri bulunmamaktadır. Ayrıca, gerçekçi bir biçimde düşünüldüğünde anne oturarak ya da yatarak emzirdiğinde, her iki durumda da bebeğin zaten yatay bir pozisyonda emdiği unutulmamalıdır. Ancak, birlikte uygunun sebep olabileceği olası tehlikelere ilişkin annelerin bilgilendirilmesi de son derece önemlidir. Örneğin, aynı yatak içinde birlikte uykunun bir müddet sadece anne ve bebek olmak üzere gerçekleştirilmesi kısmen önerilmekte olup bu sırada anne ve bebeğin emzirme seansları dışında uyku anlarında birbirlerine olan mesafelerinin önemli olabileceği de vurgulanmaktadır. Ayrıca, düşük doğum ağırlığıyla dünyaya gelen bebeklerin ya da çok küçük bebeklerin yatak paylaşımı için biraz daha büyümelerinin beklenmesinin önemli olabileceği düşünülür.

Bebeğin Anne ile Birlikte Uyumasının Avantajları

  • Ebeveynler genellikle daha iyi uyuyabilmektedir.
  • Bebekler hem daha iyi hem de daha mutlu uyuyabilmektedir.
  • Gece boyunca emzirme seansları daha kolay kurulur ve bebekler daha uzun süre ve daha sık emerler.
  • Annenin gece sık emzirmesi süt üretiminin korunması bakımından oldukça önemlidir. O nedenle birlikte uyku süt üretiminin korunmasını destekler.
  • Anne, gece emzirme seansları boyunca daha iyi dinlenir ve ertesi güne daha dinç başlayabilir.
  • SIDS riski güçlü oranda azalır.
  • Anne ve bebeğin hissedebileceği ayrılık kaygısı hafifler. Psikolojik olarak daha iyi bir uyku uyur ve sabah daha mutlu uyanabilirler.
  • Birlikte uykunun hem bebek hem de anne için yüzde tebessüm yaratan bir yol olduğu da bilinmektedir.

Daha Güvenli Bir Ortam Yaratmak için Neler Yapmalıyız?

  • Yatak aşırı yumuşak (içe göçen) olmamalı; uyku yüzeyi sağlam olmalıdır.
  • Yatağa adapte edilen bir tür ek yatak (beşik) tercih edilmişse, güvenli bir şekilde monte edildiğinden emin olunmalıdır.
  • Bebeğin yüzüne yakın gevşek yastıklar, doldurulmuş hayvanlar, ya da yumuşak battaniye olmamalıdır.
  • Yatağın alan genişliği uygun olmalı, bebek herhangi bir boşluğa yakın yatırılmamalıdır.
  • Bebeğin sırt bölgesine fazla yumuşak olmayan bir destek yerleştirilmelidir.
  • Eğer bebeğin daha büyük bir kardeşi ya da kardeşleri var ise, bir süre (henüz bebek küçükken) çoklu yatak paylaşımından kaçınılmalıdır.

 

Daha Fazlası Sağlık

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir