Kanguru Seçimi Neye Göre Yapılmalı?
Bebek kangurusu alışverişinde bebeğinizin konforu en önemli başlıklardan birisidir. Bebeğinizin bir bebek kangurusunda rahat ettiğini anlamanız için, öncelikle onu test etmesi gerekmektedir. Bu nedenle, doğumun ardından deneyerek bebeğinize en uygun kanguruya bebeğinizin karar vermesini sağlamanızı öneriyoruz.
Bebeğinizin Fiziksel Yapısına Göre Kanguru Seçimi
Bebeğinizle yapacağınız seyahatlerde, bebeğinizin bütün vücut ağırlığını taşımakla görevli olacak bebek kangurusunun, bebeğinizin ergonomisine uygun olması oldukça önemlidir. Özellikle bebek kangurusunun bel kısmı, bebeğinizin tüm belini kavrayacak ve ona en konforlu ve ergonomik taşıma düzenini sağlayacak nitelikte olması gerekmektedir.
Kanguru Kumaşı Nasıl Olmalı?
Satın alacağınız bebek kangurusunda kullanılan kumaş kalitesi oldukça önemlidir. Terletmeyen ve varolan teri dışarı atabilen bir kumaştan imal edilmiş bir bebek kangurusu, özellikle sıcak yaz günlerinde bebeğinizi daha rahat ve konforlu bir şekilde taşımanıza imkân verir. Öte yandan terlemeye bağlı pişik ve diğer problemlerle karşılaşmanızın önüne geçer.
Kanguru Askıları Nasıl Olmalı?
Bebek kangurusu alışverişinde bebeğin ergonomisi kadar, taşıyacak kişinin konforu da oldukça önemlidir. Bu nedenle satın almayı düşündüğünüz bebek kangurusu modelinin, taşıyıcının bel, boyun ve omuz kısmına vereceği ağırlığı ölçülü bir şekilde dağıtması oldukça önemlidir.
Kanguruda Bebeğim Hangi Yöne Bakmalı?
Yenidoğan bebeklerde, anneye dokunmak ve ona bakıyor olmak, bebeğin güven duygusunu güçlendiren unsurlardır. Ancak ilk altı ayın ardından bebeklerin çevrelerinde olan bitene karşı merakı artar ve gözlem yapma ihtiyacı duyarlar. Bebek kangurusu seçerken, her iki yönde oturmayı da destekleyen bir bebek kangurusu tercih ederseniz, bebeğinizi hem ilk altı ayında hem de devam eden dönemde rahatlıkla taşıyabilir ve bebeğinizin keyifli ve güvenli bir şekilde yolculuk etmesini sağlayabilirsiniz.. Bazı bebek kangurusu modelleri sırtta taşıma opsiyonu da sunmakta ve bebeği sırtta taşıma aparatı olarak bilinmektedir. Kişisel kullanımınıza bağlı olarak sırtta taşıma opsiyonu bulunan bebek kangurusu modellerini de göz önünde bulundurabilirsiniz.
Kanguru Seçerken Dikkat Etmeniz Gerekenler
-
Kalça Çıkığı Enstitüsü Onaylı Bebek Kangurularını Tercih Edin.
Yenidoğan bebekler için alınacak bebek kangurularının Kalça Çıkığı Enstitüsü tarafından onaylı ürünler olmasına dikkat etmeniz gerekmektedir. Buna bağlı olarak, bebek kangurusunun bacak kısmının M şeklinde duruyor olması, bebeğin ergonomisi için oldukça önemli olduğunu belirtmemiz gerekir.
-
Seçeceğiniz Bebek Kangurusunda Baş Destek Kısmının Bulunmasına Dikkat Edin.
Özellikle yenidoğan bebeklerde boyun kasları yeterince gelişmemiş olduğundan, kafayı geriye atma veya dik tutamama gibi durumlar oluşabilir. Böylesi bir durumda istenmeyen sonuçlarla karşılaşmamak için, baş destek ünitesi bulunan bebek kangurularının tercih edilmesini öneririz.
-
Destek Aparatı Olmasına Dikkat Edin.
Altı aydan daha büyük bebeklerin artan kiloları ve değişen ergonomi ihtiyaçlarına çözüm sunabilmek için, alt destek aparatı bulunan bebek kangurularını tercih etmenizi öneririz.
Bebek Kangurusu Kullanırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Bebek kangurusu bebeğiniz doğduğundan itibaren kullanıma uygundur. Bebeğiniz altı aylık oluncaya kadar dışarıyla sınırlı bir ilişki içindedir. Bu aylarda hem zihinsel hem de fiziksel gelişimi devam ederken, bebeğinizi size dönük bir şekilde taşımanız önerilir. Bununla birlikte, bebek taşıma kangurusu ile bebeğinizi taşırken bazı hususlara dikkat etmeniz gerekir. Bu hususları şöyle sıralayabiliriz:
- Bebeklerin boyun kasları, omurgası ve refleksleri gelişmediği için onları kucakta taşırken dikkatli olmak gerekir.
- Özellikle yeni doğan bebek annesinin sıcaklığını, kokusunu her an hissetmek istediği için kucakta taşınmak hoşuna gider.
- Bebek biraz daha büyüdüğünde ve ağırlığı arttığında ise kucakta uzun süre taşımak ebeveynleri yorabilir. Çünkü bebeğin ağırlığı bele, boyuna ve bileklere yük bindirdiği için bazı sağlık sorunlarına neden olabilir.
- Bebeklerin daha rahat ve güvenli bir şekilde taşınması amacıyla üretilmiş olan kanguru bebek taşıyıcıların kullanımı oldukça kolaydır. Bebeğin ağırlığı eşit bir şekilde yayıldığı için taşıyan kişiyi yormaz ve ellerini rahatça kullanabilir.
- Kanguru bebek taşıyıcılar, doğumdan hemen sonra rahatlıkla kullanılabilir. Ancak bu aparatı kullanırken bebeğinizin güvenliği için dikkat etmeniz gereken bazı noktalar vardır.
Sling Nedir?
Sling, kelime anlamıyla “omuzdan asmak” anlamına geliyor. Bebeğin ebeveynlerinin bedenine bağlanması için kullanılan kumaş çeşitlerine ve şallara da bu doğrultuda “sling” deniliyor. Türkçede bu tabir daha çok “ana kucağı” olarak biliniyor. Bebeğin ebeveynine bir şal ile bağlanması, aslında farklı pek çok kültürde yıllardır yapılıyor. Anne babaların hem bebeklerinden ayrı kalmamak hem de işlerini rahatlıkla halledebilmek için tercih ettiği sling, bebeklere sıcak bir anne kucağını, ebeveynlere ise yakın bir teması mümkün kılıyor. Sling ile kanguru çok sık karıştırılmaktadır bu nedenle arasındaki farklardan da bahsetmek istiyoruz.
Sling ve Kanguru Arasındaki Fark Nedir?
- Sling ve bebek kangurusu arasındaki farkların başında, sahip olduğu formlar geliyor. Sling genel itibarıyla yalnızca bir kumaş parçası veya şal iken, bebek kangurusu vücuda özel şekillendirilmiş oluyor.
- Sling’de bebek ebeveynin vücuduna çeşitli şekillerde sarılabiliyor. Bebek kangurusunu ise ebeveynin önce vücuduna geçirmesi ve ardından bebeği alması gerekiyor.
- Sahip oldukları özelliklerden dolayı sling’ler daha uygun fiyat aralıklarında iken, bebek kanguruları buna kıyasla maliyetli bir seçim olabiliyor.
- Sling’de bebeğin bacakları ve vücudu daha derli toplu ve düzenli bir şekilde konumlanabiliyor. Ancak bebek kangurusunda bebeğin ağırlığı kalçasında oluyor.
- Sling’de bebeklerin ayakları genellikle kumaşa sarılı olurken, kanguruda bebeklerin ayağını geçirmesi için tasarlanmış iki bölme bulunuyor.
- Sling’i kullanmına hazır hale getirmek, yapısı itibarıyla bebek kangurusundan daha uzun sürüyor.
- Sling, ebeveynlerin kendisine göre ayarlanabildiği için daha rahat bir taşıma sağlayabiliyor. Bebek kangurusunda ise ebeveyn, bebeğin ağırlığını daha çok belinden taşımak zorunda kalıyor ve bu durum kullanım kolaylığının aksine yorucu bir deneyime yol açabiliyor.