Bebek beslenmesi konusunda en önemli adım ilk 6 ayda yalnızca anne sütü verilmesidir. Anne sütü, ilk 6 aylık süreçte bebeğin ihtiyaç duyduğu tüm besin maddelerini içerisinde barındırır.

6 ay itibariyle anne sütüne eklenen ek gıdalar, bazı bebeklerde direnç ile karşılanabilir. Çünkü emmeden kaşıkla beslenmeye doğru gelişen bu süreç için, bebeğin birçok beceri kazanması gerekir.

Daha açıklayıcı olmak gerekirse yeme alışkanlıkları ya da yemek yemenin öğrenilmesi iki yıllık bir süreçte, yaklaşık 25 farklı becerinin kazanılması ile tamamlanır. Bunlar bağımsız oturmak, yiyeceğe ya da kaşığa uzanmak, yakalamak, elinde tutabilmek, ağzına götürmek, dudakları ile kavramak, ısırmak ağız içinde kontrol edebilmek ve öğütmektir.

Pütürlü Yememe Problemi Nasıl Oluşur?

Her anne, bebeğinin ideal kiloda olmasını ve yeterli miktarda besinler tüketmesini ister. Ancak genel anlamda daha besleyici mamalar yedirmek kaygısı ağır basar.

Anneler birden fazla besini kısa sürede ve kolayca yedirmek istedikleri için püre kıvamında ve öğütülmüş gıdaları vererek bebeklerinin oral motor gelişimini engelleyebilir. Dil, damak ve dudaklar ile katı ve parçalı gıdaları ısırmak ve ağızda dolaştırmak gibi deneyimler gecikir.

Bazı bebeklerde ise; altı aydan başlayarak kaşıkla muhallebi, çorba meyve püresi gibi değişik dokuda ve tatta gıdalar sunulmasına rağmen bebeğin bunu kabul etmekte zorlandığı, bir süre sonra püre kıvamından daha sert ve iri parçalı gıdalara geçmesi umulduğu halde bu geçişi yapamadıkları olabilir.

Katı gıdaya geçmekte zorluk çeken, blenderdan geçirilmiş püre kıvamında gıdalar ile beslenen bebeklerin sayısı az değildir. Bu bebeklerin bir kısmında ağız içinde hassasiyet olması nedeni ile bu sorun ortaya çıkabilir. Bebeklerde katı gıda alımı sık rastlanan problemlerden biridir.

Yemek Sonrası Kusma

Yemek yedikten sonra kusma, belirli gıdalara kusarak tepki gösterme gibi durumlarda öncelikle bebeğin Pediatrik Gastroenteroloji Uzmanına görünmesi gerekir. Bu alan, çocuk sağlığı alanında uzmanlaşmış mide ve bağırsak hastalıkları uzmanı olan tıp doktoru tarafından temsil edilir.

Kusma yemek yemeyi red anlamına geliyor ise organik bir sorun olmadığını bilmek sorunun çözümü için önem taşır. Gastoözefajiel reflü, yemek borusu ile ilgili sorunlar, kabızlık gibi durumlarda öncelikli olarak doktorun tedavisine başvurulmalıdır.

Beslenmeyi Reddetme

Bebek beslenmesi, daima ebeveynlerin gözlemlemesi gereken bir konudur. Yemek yememek, reddetmek bir davranış sorunu mu? Alışkanlık mı? Yoksa bebekte yemek yemesini engelleyen bir problem var mı? sorularına yanıt aramak gereklidir.

  • Pütürlü gıdaları yiyemeyen,
  • Sadece belirli gıdaları tüketen,
  • Aşırı derecede yemek seçen,
  • Çiğneme ile ilgili sorunları olan,
  • TV ya da Tablet olmadan ve kendi kendine yemek yemekte zorlanan bebekler için öncelikle değerlendirme yapmak, oral motor yapıların fonksiyonunu, bebeğin duyusal işlemleme kapasitesinin gelişimini anlamak gereklidir.

Zorlamak, aç bırakmak ve zaman içinde düzelmesini beklemek problemi çözmek için çoğu zaman istenen sonucu sağlamaz. Neden pütürlü gıdaya geçişte zorlandığını değerlendirmek için yeme bozuklukları alanında eğitim almış, tecrübe ve bilgisi olan bir dil ve konuşma bozuklukları uzmanı, dil ve konuşma terapistine başvurulması doğru olacaktır.

Pütürlü Yemeyen Bebekler İçin İpuçları

Bebeklerde nörolojik bir sorun yoksa, pütürlü gıda yiyememesinin sebebi bebeğin kazandığı alışkanlıktır.
Bebeğin 6 ay boyunca anne sütü ile beslenmesi ve ek gıdaya geçiş döneminde çorba-blenderden geçirilmiş yemeklerle beslenmesi sürecinin uzatılması bu alışkanlığı beraberinde getirir.

Bu durumun yaşanmaması adına, bebeğinizi pütürlü besinlere alıştırmak için atabileceğiniz adımlar şu şekildedir;

  • Bebeğinizin öğünlerini başlangıçta püre şeklinde hazırlasanız dahi, her geçen gün içerisindeki pütür oranını artırmalısınız.
  • Çorbalarınıza biraz kıvam vererek, içine havuç, kıyma gibi katı besinleri katabilirsiniz.
  • Pütürlü gıdalara geçmeden önce bebeğiniz için hazırladığınız yemekleri, çatalla ezebilirsiniz. Zaman geçtikçe yemekleri giderek daha az ezebilir, püreyi yoğunlaştırabilirsiniz.
  • Verdiğiniz pütürlü gıdalar kesinlikle pişmiş ve yumuşak olmalıdır.
  • Eğer bu gıdaları dilimliyorsanız yuvarlak şekilde değil, diklemesine kesilen parmak gıda şeklinde verebilirsiniz.
Daha Fazlası Beslenme
Yorumlar Kapalı