Bebekler söz konusu olduğunda yeni ebeveyn olmuş kişilerin deneyimleyeceği ilkler her zaman heyecan ve endişe verici olur. Tıpkı bebeklerin tırnaklarının kesileceği ilk gün gibi…

Aslına bakılırsa bu heyecanın da endişenin de kaynağı, bebeğin canını acıtma ihtimalinin bile ebeveynler üzerinde oluşturduğu korkudur.

Ancak bu konuda bilinmesi gereken birkaç ipucu uygulandığında korkulmasını veya kaygı duyulmasını gerektirecek durumların ortadan kalktığı görülecektir.

Bebekler İçin Doğru Tırnak Makası Nasıl Seçilmelidir?

Ebeveynler bebekleri için öncelikle iyi kalitede bir makas seçmelidir. Bebekler için olan bu makaslar özel tasarlanmış olup yetişkin makası gibi değildir. Bu seçim ebeveynlerin hem işini kolaylaştırır hem de içini rahatlatır.

Küçük makas şeklinde olan ve tırnak makası şeklinde olanları bulunur. Bu noktada ebeveynlerin eline hangisi daha kolay geliyorsa onu kullanabilir. Küçük bebekler için standart makas şeklinde olan tırnak makasları daha kullanışlı olabilir.

Bebeklerin Tırnakları İlk Ne Zaman Kesilmelidir?

Bebekler genellikle uzun tırnaklarla doğarlar. Bu tırnaklar her ne kadar ince ve zararsız görünse de bebeğin cildine zarar verebilir, yüzünü çizmesine sebep olabilir.

Bu sebeple bebeklerin tırnakları çok da geciktirilmeden kesilmelidir.

Önceleri uzmanların ortak kabul ettiği zaman aralığı 6 haftayken, şimdilerde daha erken kesilmesinde bir sakınca görülmemektedir.

Bebeklerin Tırnakları Nasıl Kesilmelidir?

Çoğu ebeveynin bebek bakımı konusunda en çok zorlandığı adım tırnak kesimidir. Burada önemli olan nokta, bebekler için özel olarak hazırlanan tırnak makaslarının tercih edilmesidir. Çünkü bu makasların uçları sivri olmadığı gibi bebekler için daha güvenlidir.

Tırnak makasından sonra bebeğin parmağını kanatmamak adına, bir kişiden daha yardım alınabilir. Bir kişi bebeğin elini sıkıca tutarken, diğeri de tırnaklarını kesebilir.

Bunun dışında birinin kucağında, banyo yaptırırken veya emzirme sırasında da bebeklerin tırnakları kolaylıkla kesilebilir. Çünkü bebekler bu aktiviteler sırasında rahatlayacağından, tırnağını kesecek kişiye fazla zorluk çıkarmayacaktır.

Bebek Tırnağı Törpülenmeli mi?

Kesme işlemi bittikten sonra kağıt bir törpü yardımıyla bebeklerin tırnakları, özellikle de daha sivri kalan tırnak kenarları törpülenmelidir. Törpülemek atlanmaması gereken bir adımdır çünkü kesilen tırnak daha da sivrileşir. Haliyle bebeğin kendine zarar verme riski daha da artar.

En az el tırnakları kadar özenli kesilmesi gereken ayak tırnaklarında şekil çok önemlidir. Çünkü bebeklerin ayak tırnakları düz değil yuvarlak kesildiğinde bu durum tırnak batmasına yol açabilir.

Ayrıca keserken her parmak teker teker tutulmalı, sivri yerler törpülenmelidir.

Tırnak Kesimi Sırasında Oluşan Kazalarda Yaklaşım Nasıl Olmalıdır?

Bebekler çok hareketli olduğundan kazayla tırnakları derin kesilebilir ve hafif derecede kanamalar olabilir. Böyle bir durumda panik yapılmamalı, steril gazlı bez veya pamuk yardımıyla kanayan kısma hafif baskı uygulanmalıdır.

Kanama duruna kadar da bu işlem devam ettirilmelidir. Sonrasında ise gazlı beze povidon iyot solüsyonlardan dökülüp 1 kez silinebilir.

Ayrıca bebeklerin tırnakları kendiliğinden yırtılabilir. Böyle bir durumda bebeğin yaralanmasına neden olmayacak şekilde yırtılan tırnak düzgün bir şekilde düzeltilmelidir. Eğer bebeğin parmağında veya tırnak kenarında kızarıklık ve şişlik oluştuysa enfeksiyon gelişmiş olabilir. Bu durumda vakit kaybetmeden uzman bir hekime başvurulmalı, gerekirse antimikrobiyal içeren merhem kullanılmalıdır.

Bebeklerin Tırnakları Hangi Sıklıkta Kesilmelidir?

Bebeğin ayak tırnakları da el tırnakları gibi kesilmeli ve dikkatli olunmalıdır. El tırnakları daha çabuk uzadığından daha sık kesilmesi gerekebilir. Bebeklerin el tırnakları haftada bir defa, ayak tırnakları ise ayda 1 defa kesilebilir.

Bebek Eldiveni Ne Zamana Kadar Kullanılmalıdır?

Yeni doğan bir bebeğin tırnağı kendine zarar vereceğinden kesilene kadar bol ve kese şeklinde elbise giydirilebilir. Ancak bu yöntemi kesinlikle uygulamayın.

Çünkü bebekler için eller yeni tanıştıkları dış dünyayı anlama aracıdır. Yüze en yakın organ olan eller, eldiven gibi engelleyici unsurlarla kısıtlanırsa bebeğin motor becerileri yavaşlayabilir. Aynı zamanda ayaklarda da sıkı çorap ve patik giydirmek bebeğin ayak formunu bozabilir ya da gelişimini olumsuz yönde etkileyebilir.

Bu sebeple bebekler mümkün olduğunda ev ortamında çıplak ayakla kalmalıdır. Eldiven kullanımı ise, motor becerilerinin sekteye uğramaması açısından maksimum 2. ayında bırakılmalıdır.

El ve Tırnak Bakımının Son Aşaması: Sabunlu Bez!

Bebekler sandığınızdan daha hareketlidir ve elleri hiç düşünmediğiniz kadar kirlenebilir. Üstelik ellerini ne kadar sık kullandığını düşündüğümüzde, elini ağzına ve gözüne her götürdüğünde enfeksiyon kapabilir.

Bunun için bebeğinizin ellerini sık sık sabunlu bir bezle silmeniz önemlidir.

Daha Fazlası Sağlık

Tek Yorum

  1. Aslıhan

    02/07/2020 at 06:09

    Faydalı bilgiler için teşekkür ederim.

    Cevap ver

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir