Normal Doğum Sonrası Vajinal Genişleme
Kadın genital organının döl yatağı olarak da bilinen iç kısmına vajina denir. Vajinayı oluşturan dokular ise, oldukça esnek bir yapıdadır. Ancak bazı durumlar, vajinanın dokularının gevşemesine neden olabilir.
Vajinal genişlemeye neden olan en belirgin neden doğumlardır. Doğum sayısı arttıkça, vajinada meydana gelen genişleme doğru orantılı şekilde artmaktadır.
Vajinal genişlik, doğum yapmamış kadınlarda ortalama olarak 2 cm civarındadır. Bu genişlik doğum esnasında 15 cm’ye kadar ulaşır. Vajina etrafındaki tüm kas dokularının bu genişleme sonrasında deforme olduğunu söylemek mümkündür.
Bu nedenle vajina genişlemesinin sebepleri arasında, ilk olarak normal doğumların olduğunu açıklayabiliriz.
Vajina Genişlemesinin Nedenleri
- Doğum
- Yaş
- Menopoz
- Irk
- Obezite
- Dokuların ve kasların deformasyonları
- Sinirlerdeki ve dokulardaki işlev bozuklukları
- Geçirilmiş pelvik cerrahiler
Tüm bu risk faktörleri ve nedenler dışında regl dönemleri içerisinde de vajina genişlemesi görülmektedir. Regl dönemi içerisinde vajina içerisinden kan akışının sağlanabilmesi için 1 – 2 cm çapında genişlemeler olmaktadır. Ancak bu genişlemeler regl kanamasının sonlanmasının ardından daralmakta ve vajina eski darlığına geri dönmektedir.
Normal doğum esnasında kas dokusunda meydana gelen yırtıklar ve aşırı gerilme sonrasında, vajina eski yapısına ve sıkılığına dönemez ve eski darlığına ulaşamaz. Bununla birlikte cinsel ilişki sayısının artmasına bağlı olarak da vajinal genişlemeler olur. Ancak bu durum çok minimal ölçülerde gerçekleştiği için, çoğu kadın için rahatsız edici düzeyde değildir.
Doğum esnasında bebeğin vajina kanalından çıkışı esnasında doğumun daha kolay gerçekleştirilebilmesi için ve makata doğru uzanım gösteren yırtıkların oluşmaması için epizyotomi adı verilen kesiler yapılır.
Bebeğin çıkışının ardından bu kesi dikilerek kapatılır. Ancak bu dikişin düzgün atılmaması ve dikişin daha sonra tutmaması halinde enfeksiyonlar ya da iyileşme sürecinde sorunlar görülebilir. Bu durumlarda da vajinada genişlemeler mümkün hale gelir.
Genişlemeye etki eden bir diğer neden ise yaştır. Yaşın ilerlemesi ile tüm vücut dokusunda gevşemeler görülür. Bununla birlikte vajina etrafındaki kas dokularında ve bağ dokularında da gevşeme ile birlikte esnemeler ortaya çıkabilmektedir. Kasların ve bağ dokularının gevşemeleri ardından da vajinada genişlemeler görülebilir.
Bazı kadınlarda ise, doğum yapmasa hatta ilişkiye girmese dahi yapısal olarak kollajen doku farklılıkları olabilmektedir. Bu farklılıklardan dolaylı dokuları çok esnektir. Bu nedenle bu tip kişilerde vajinal genişlemeler daha sık rastlanılır.
Ayrıca daha erken yaşlarda büyük bir soruna neden olan bu genişlemeler 20’li yaşlarda vajina genişlemesi için tedaviye başvurulmasına yol açmaktadır. Vajinal genişlemeler sonucunda bir takım cinsel sorunlar yaşanması ile bu problem pek çok kadın için rahatsız edici ve bir tabloya neden olmaktadır.
Vajinoplasti (Vajina Daraltma) Ameliyatı Nedir?
Vajinoplasti ameliyatı, genişlemiş vajinanın cerrahi olarak daraltılması işlemidir. Normal doğum sonrası vajinadaki kaslar oldukça zayıflar. Doğum sırasında bebeğin rahat geçişini sağlamak amacıyla vajina ağzına yapılan epizyotomi adı verilen kesiler kas gücünü daha da azaltır.
Doğum sayısı arttıkça vajinanın eski formuna kavuşması zorlaşır. Yapılan egzersizler ise, çoğu zaman yeterli sıkılaşmanın sağlanması için mümkün değildir. Bu tür durumlarda vajina daraltma ameliyatı kesin çözümdür.
Genişlemiş vajina sadece cinsel açıdan rahatsızlık yapmaz. O bölgedeki kasların genelindeki zayıflık idrar kaçırma gibi sorunlara da yol açar. Çok rahatsız edici bir sorunda oturup kalkarken ya da cinsel ilişki sırasında vajinadan ses gelmesidir.
Vajina arka duvarına yapılan daraltma işlemi ile vajinanın daraltılması mümkündür. Ameliyat sırasında vajina içinden bir miktar doku alınır. Kalan kesi bölgesi birbirine yaklaştırılarak dikilir. Böylece daralma ve sıkılaşma sağlanmış olur.
Vajina daraltma işlemi, ortalama olarak 45 dakika sürer. Hastanede gece kalmayı gerektirmez. Ertesi gün pansumanın alınması gerekir. Dikişler ise, kendiliğinden düşer. Vajina daraltma ameliyatlarından sonra bir süre tuvalet temizliğine dikkat edilmesi gerekir. Ameliyatın hemen ardından duş almak mümkündür. Ancak ameliyat sonrasında 4-6 hafta kadar cinsel ilişkiden kaçınmak gerekir. Ayrıca 3 hafta kadar küvette uzanma, havuza veya saunaya girme gibi aktivitelerde kaçınılmalıdır.
Ameliyat sonrası tüm bu uyarılar dikkate alındığında, vajinal doku tam olarak sorunsuz iyileşmiş olur.
Bu işlem regl görmeye ya da hamile kalmaya engel değildir. Normal doğum yapılmasına da engel teşkil etmez. Ancak yeniden normal doğum yapıldığında, tekrardan vajinada bir miktar gevşeme oluşacaktır.