Silme Banyo Nedir? Nasıl Yaptırılır?

Silme banyosu, yenidoğan banyosu olarak da bilinir. Bu, bebeğin doğumundan göbek bağı düşene kadarki dönemde su kullanmadan, yalnızca nemli bir bezle yapılan temizleme işlemidir.

Silme banyosu yaparken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Oda sıcaklığı 24-26 derece arasında olmalı ve bebeğin üşümemesi için ortam ılık tutulmalıdır. Kullanılan suyun sıcaklığı ise ılık olmalıdır. Yumuşak bir bezle bebeğin yüzü, boynu, kolları ve bacakları nazikçe silinmeli ve ardından dikkatlice kurulanmalıdır.

İşte silme banyosu hakkında bilmeniz gereken ayrıntılar…

Silme Banyosu Nedir?

Bebeklerde göbek kordonunun ıslanması zamanla o bölgede enfeksiyon oluşmasına neden olabilir. Bu sebeple bebeklere banyo yaptırılırken göbek kordonuna dikkat edilmelidir.

Dikkat edilmezse oluşabilecek enfeksiyonla beraber koku, iltihap ve kızarıklık görülebilir. Böyle durumlarda doktora danışılması gerekmektedir.

Bağışıklık sistemi tam olarak güçlü olmayan yenidoğan bebeklerde bu durum farklı sonuçlara sebep olabilir. Bundan dolayı yenidoğan bebek banyosu doğru bir şekilde yaptırılarak, bebek sağlığının korunması oldukça önemlidir.

Silme Banyosunda Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Yenidoğan banyosu yaptırılırken bebek cildi yumuşak ve nazik olduğu için dikkat edilmesi gereken durumlar vardır. Bebekler yıkanırken su ayarı onların vücut ısısına göre ayarlanmalıdır. Tercih edilen bebek küveti ya da duşakabin bebeğin yaşına uygun olmalıdır. Gerekli banyo malzemeleri el altında hazır bir şekilde durmalıdır.

Silme banyosu yaptırılırken bebeğin göbek bağının ıslanmamasına özen gösterilmektedir. Bebeğin vücudunu yıkarken kullanılan bezin yumuşak ve cilde zarar vermeyecek yapıda olması gerekir.

Yenidoğan silme banyosu yaptırılırken ilk önce bebeğin yüzü temizlenir. Bebeğin yüzü yıkanırken sabunsuz suyla yıkanmalıdır. Ilık ve sabunlu yumuşak bir bez kullanmak bebeğin cildi için önemlidir. İçten dışa doğru burnu, kulak, kulak arkaları, yüz çevresi, ağzı, başı dikkatli bir şekilde temizlenir. Her bölgede bezin farklı bir kısmını kullanmak önemlidir. Farklı bir bez yardımı ile bebeğin ön ve arka vücudu temizlenir ve bebek durulanır. Göbek kordonunun ıslanmamasına özen gösterilmesi gerekir. Sabunlu su ile vücudunu sildikten sonra durulanmalı, ardından yine yumuşak bir bezle kurulanmalıdır.

Süreç içerisinde bebeğin tutuluş pozisyonu oldukça önemlidir. Bebeği sırt bölgesinden kol yardımıyla sıkıca tutulur, dirsek ve el ile boyun bölgesini destekler.

Bebeklere banyoyu sevdirebilmek için banyo sırasında masaj yapmak önemlidir.

Bebeklere banyo yaptırılırken ilk birkaç dakika içerisinde bebeklerin ağlaması normaldir. Eğer bebek banyo sırasında ani bir şekilde ağlamaya başlarsa suyun sıcaklığı kontrol edilmelidir.

Yenidoğan saçları ince olduğu için hızlı kurur. Bu sebeple saç kurutma makinesi kullanılmamaktadır.

Vücut losyonu, pişik kremi gibi doktor tarafından önerilen ürünler banyo sonrası kullanılabilir.

Bebeğe her banyo sonrası krem veya yağ sürmek gerekmez. Bebek cildi çok hassas olduğundan krem/yağ sürerek cildin terlemesi önlenirse, sivilceler ve döküntüler ortaya çıkabilir. Eğer cildi kurursa bebek losyonu veya nemlendiricisi ile masaj yapılarak cilt nemlendirilir.

Bebek giydirilirken önce baş kısmından giydirmek gerekir. Eller kıyafetin içinden geçirilip bebeğin elleri tutularak kolların giydirilmesi sağlanır. Bebek soyulurken ise önce ayak ve kollar çıkarılır.

Silme Banyosu İçin Gereken Malzemeler

  • Küçük leğen
  • Yeterli miktarda su
  • Küçük havlular
  • 2 adet banyo havlusu
  • Bebek şampuanı ve/veya bebek sabunu
  • Temiz giysiler
  • Alt bezi

Silme Banyosu Hangi Sırayla Yapılır?

  • Malzemeler hazırlanır.
  • Eller el yıkama standardına göre yıkanır.
  • Oda ısısı ayarlanır.
  • Bebeğin giysileri çıkartılır ve havluya sarılır (alt bezi kalabilir).
  • Suyun ısısı ayarlanır.
  • Bebeğin yüzü vücut banyosunda olduğu gibi temizlenir.
  • Bebek sarılan havlu açılmadan, bir elle ensesinin altından başını destekleyerek, kolla da sırtına destek vererek koltuğun altına doğru, yüzü yukarı bakacak şekilde tutulur.
  • Bebeğin başı, bir kap üzerine getirilerek temiz ve ılık su ile ıslatılır.
  • Göz yakmayan bir şampuan ile başı nazik hareketlerle önden arkaya doğru yıkanır, durulanır.
  • Sonra bebek sırtüstü yatırılır ve havlunun bir kenarıyla yavaşça kafası kurulanır. Gerekirse yumuşak tarak kullanılarak saçlar taranır ve başını sıcak tutmak için havlunun kuru ucuyla kapatılır.
  • Vücuduna sarılan havlu açılır. Yumuşak formüllü bir banyo sabunu ve suyla ıslatılan küçük havlu ile vücudu silinir. Sırtı da boyundan beline kadar iyice temizlenir ve sonra suyla ıslatılmış başka bir küçük havlu ile durulanır.
  • Daha sonra havlu ile hafif hareketlerle cildi tamamen kurulanır.
  • Alt bezi çıkartılır ve yavaşça bacakları, ayakları ve parmakları temizlenir.
  • Islak bir havlu ile durulanır ve ıslak kalmanın cildi tahriş edeceği göz önüne alınarak tüm boğumları iyice kurulanır.
  • Islak havlu ile genital bölge silinir. Kız bebekler için bölge önden arkaya doğru temiz yumuşak bir yıkama beziyle temizlenir. Sünnetsiz erkek bebekler, sünnet derisi geriye doğru çekilmeden silinerek temizlenir.
  • Bebeğin altı bezlenirken göbek bağının üzerini kapatmamaya dikkat edilir.
  • Tüm işlemlerden sonra bebek giydirilir ve üşümesini önlemek için gerekli tedbirler alınır.
  • Malzemeler kaldırılır. Eller el yıkama standardına göre yıkanır.

Uyku Öncesi Bebek Banyosu

Bebek banyosunun uyku öncesinde yapılması bebeği gevşeteceği ve sakinleştireceği için bebeğin uykuya daha rahat geçmesini sağlayacaktır. Uyku öncesi bebek banyosundan yaklaşık bir saat önce bebek emzirilmeli, gazı çıkartılmalı ve banyoya hazır hale getirilmelidir. Bebek banyosu sonrası sakince masaj uygulanmalı ve uyku kıyafetleri giydirilmelidir. Böylelikle bebek uyku ritüeline alışacak ve bebek banyosu sonrası uykuya daha rahat şekilde hazırlanacaktır.

En Çok Okunanlar

Çocukluk Döneminde Sosyalleşmenin Önemi!

İnsanlar birbirleriyle iletişime geçmeye, ilişki kurmaya ve birlikte yaşamaya...

Doğum Sonrası Sıkıntılarınızdan Kurtulun!

Kadınlarda lohusalık olarak bilinen evre, doğumdan sonra başlayan ve...

Doğumdan Sonra Eş İlişkisi

Sevgili ilişkisinden karı-kocalığa uzanan yolda ilerlerken gün gelir ve...

Bebekler Ne Zaman Emekler? Ne Zaman Yürür?

Bebeklerde emekleme, motor becerilerin gelişiminde önemli bir aşamadır. Bu...

Bebeklerde Dikkat Eksikliği

Bebeğinin gelişiminde ve pek çok konuda bilgi sahibi olmak...

Bebekler Bunları Neden Yapar? 🫣

Özellikle ilk defa anne olmayı deneyimleyen kadınlar, bebeklerinin yaptığı...

Lohusalık Depresyonu Nedir? Neden Olur? Nasıl Biter?

Lohusalık depresyonu, doğum sonrası dönemde (genellikle ilk birkaç hafta...

Organik Sütlerin Diğer Sütlerden Farkını İnceleyelim

Süt, içerdiği yüksek protein, kalsiyum, vitaminler ve diğer besin...

Anne Bebek Burç Uyumu!

Koç Burcu Annelerin Uyumu Koç Anne - Koç Çocuk Koç burcu...

Uyku Eğitimi Vermenin Doğru Yöntemi

Bebeklerin uyku düzeni, hem onların hem de ebeveynlerin sağlığı...