5 Aylık Bebek Gelişimi ve Özellikleri!

Bebeğiniz, emekleme ve ek gıdaya geçiş için sahip olması gereken yetenekleri kazanmaya başladığı bir süreç içerisinde. Bebeğiniz büyürken “5 aylık bebekler nasıl davranır?” ya da “5 aylık bir bebek neler yapabilir?” diye merak ediyor olabilirsiniz. 5 ay 10 günlük bebek gelişimi ve 5 ay 1 haftalık bebek gelişimi hakkında birçok sorunuz olabilir. Beş aylık bebeğinizin günlük rutinindeki değişimler ile bilişsel, sosyal ve fiziksel gelişimi hakkında bilgiler edinerek ona ihtiyaç duyduğu desteği verebilirsiniz. İşte, 5 ay bebek gelişimi ile ilgili tüm detaylar:

5 Aylık Bebek Özellikleri

5 Aylık Bebeklerde Beslenme: 5 ay bebek gelişimi içindeki beslenmede anne sütü ana öğünü oluşturur. Bebeğiniz 5. ayında da tüm besin ve sıvı ihtiyacını anne sütünden karşılayabilir. Beş aylık bebeğinizi günde 5-6 kez, gece uyanıyorsa da 1-2 kez emzirebilirsiniz. Anne sütü eksikliği ya da yokluğunda ise doktorunuza danışmalısınız. 5 aylık bebeğiniz yaklaşık 3 saatte bir acıkabilir, bu nedenle bebeğinizi 3’er saat aralıklarla besleyebilirsiniz. İlk 6 ay bebeğinizin gündüz beslenme sıklığını 1 saatin altında, 3 saatin üzerinde olmamasına özen göstermelisiniz.

5 aylık bebeklerin gece beslenme süresindeki aralık 4 saat olabilir. Ancak gece 8 saat uyuyabilen bir bebeği, eğer doktor da onaylıyorsa, beslemek için uyandırmaya gerek olmayabilir. Bebeklerde 3. aydan sonra gece beslenmesi, eğer bebek uyanmıyorsa, yapılmayabilir. Bebek gece uyanırsa beslenebilir. Bebeklerde büyüme hormonu, gece uyku sırasında salgılanır. Bebeğinizi, kesintisiz uyumasını sağlamak ve büyümesini desteklemek için gece hiç uyanmıyorsa beslemeyebilirsiniz.

5 Aylık Bebek Baş Çevresi: Baş çevresinin ortalama 42 santimetre olması beklenir.

5 Aylık Bebeklerde Kilo Alımı: 5 aylık erkek bebek ortalama 7500 gr, 5 aylık kız bebek ise ortalama 6900 gr ağırlığındadır.

5 Aylık Bebeklerde Boy Uzaması: 5 aylık kız bebek boy alt sınırı: 57, 5 aylık kız bebek boy üst sınırı: 70, 5 aylık erkek bebek boy alt sınırı: 58, 5 aylık erkek bebek boy üst sınırı: 70

5 Aylık Bebeklerde Uyku: Bebeğiniz beşinci ayında tüm gece uyanmadan uyuyabileceği gibi 1-2 kez beslenmek için de uyanabilir. Gündüz uykusu 2-3 defadır ve gece uykusu 12 saate kadardır. Uyku aralıkları 1,5 -2 saat arasındadır. 5. aydan sonra sadece uyku saatinde verilebilecek ve uyandıktan sonra yatakta bırakılacak bir bir uyku arkadaşı (oyuncak ayı gibi) edinebilirsiniz.

5 Aylık Bebek Neler Yapar?

Beş aylık bebeğinizin gelişim aşamalarından bazıları şunlardır:

  • Hareket eden nesneleri daha kolay takip edebilir.
  • Bir nesneyi kavrarken parmaklarını aktif kullanmak yerine tüm eliyle avuçlayarak “tırmık” hareketi yapar.
  • Eşyaları bir elinden diğerine geçirebilir.
  • Daha küçük nesneleri görebilecek kadar görme duyusu gelişebilir.
  • Sebep sonuç ilişkisini kavramaya başladığı için oyuncaklarını tekrar tekrar atarak onları seyredebilir.
  • Sırt üstü yattığında başını ve omzunu kaldırabilir.
  • Yan yatma pozisyonundan sırt üstü veya karın üstü dönmeye başlayabilir.
  • Kendi adını tanıyabilir, ona adı ile seslendiğinizde dönüp bakabilir.
  • Kucağa alınmak istediğinde kollarını kaldırabilir.
  • Sesle, mimiklerle ve beden diliyle iletişim kurma çabaları artar.

Bu süreçte onun gelişimini desteklemek için bazı yöntemler uygulayabilirsiniz. Öncelikle bol bol gülümseyin, bebeğinizin tepkilerine karşılık verin. Bu, onun güven duygusunu artırır. Bebeğinizin keşfetmesine izin verirken, onu kısıtlamak yerine güvenli bir ortam sağladığınızdan emin olun. Bebeğinizle sık sık oyun oynayın. Sesli kitaplar okuyun, ABC kartları edinin, birlikte resimleri inceleyin; renkli oyuncaklar/parmak kuklalar kullanın ve etkileşimde bulunun.

5 Aylık Bebek Yürütece Konur mu?

Bebek yürüteci, henüz yürüyemeyen bebeklerin hareket kabiliyetlerini artırarak yürümesine yardımcı olmak amacıyla kullanılır. Ancak birçok uzman yürüteç kullanan bebeklerin yürümesinin geciktiğini savunarak, bebeklerde yürüteç kullanımını önermez.

Bir bebeğin yürüteci kullanabilmesi için başını mutlaka sabit bir şekilde tutuyor olması ve ayaklarının yere basması gerekir. Genellikle 5 aylık bebekler yürütece konulmaya başlanabilir. Ancak yürütece koymak 5 aylık bebeğin yürüme gelişimini yavaşlatabilir.

Uzmanlar yürütecin, bebeklerin yürümeye yardımcı olan bazı becerileri edinmesini engelleyerek, geç yürümeye başlamalarına neden olabileceğini açıklıyor. Ayrıca yürüteç kullanımının bebeklerde yaralanma riskine yol açtığını vurguluyorlar.

5 Aylık Bebek Konuşma

Bebeğinizin mırıldanması 5. ayında daha belirgin hale gelir. 2. ayda bazı sesleri, bazı dudak hareketleriyle ilişkilendirmeye başlar. Artık 5. ayında ise “g” ve “k” gibi arka plandaki sesleri bebeğinizin ağzından duyabilirsiniz.

  1. ayın sonuna doğru bebeğiniz hecelemeye başlamış olabilir. “ma-ma”, “da-da”, “ba-ba’” gibi aynı heceleri yan yana kullanılır. Bu hecelerden bazıları anlamlı kelimeler oluştursa da aslında bebeğiniz bunları bilinçsiz şekilde yapar. Yani henüz 5 aylık bebeğiniz bilinçli bir kelime kullanamaz. Bu süreçte onunla bol bol konuşun. Çıkardığı sesleri tekrar edip bebeğinizle oynayarak onu ses çıkarımı için cesaretlendirin. Siz de onun çıkarması için yeni heceleri seslendirebilirsiniz. Unutmayın, ilk aylarda bebekler en iyi taklit yoluyla öğrenir.

En Çok Okunanlar

Bebeğiniz İçin Ay Ay Oyun Önerileri

Merhaba Canımız Annelerimiz...  Bebeğinizle geçireceğiniz vakit oldukça önemlidir...  Bebeğinizle kaliteli vakit...

Çocukluk Döneminde Sosyalleşmenin Önemi!

İnsanlar birbirleriyle iletişime geçmeye, ilişki kurmaya ve birlikte yaşamaya...

Doğum Sonrası Sıkıntılarınızdan Kurtulun!

Kadınlarda lohusalık olarak bilinen evre, doğumdan sonra başlayan ve...

Doğumdan Sonra Eş İlişkisi

Sevgili ilişkisinden karı-kocalığa uzanan yolda ilerlerken gün gelir ve...

Bebekler Ne Zaman Emekler? Ne Zaman Yürür?

Bebeklerde emekleme, motor becerilerin gelişiminde önemli bir aşamadır. Bu...

Bebeklerde Dikkat Eksikliği

Bebeğinin gelişiminde ve pek çok konuda bilgi sahibi olmak...

Bebekler Bunları Neden Yapar? 🫣

Özellikle ilk defa anne olmayı deneyimleyen kadınlar, bebeklerinin yaptığı...

Lohusalık Depresyonu Nedir? Neden Olur? Nasıl Biter?

Lohusalık depresyonu, doğum sonrası dönemde (genellikle ilk birkaç hafta...

Organik Sütlerin Diğer Sütlerden Farkını İnceleyelim

Süt, içerdiği yüksek protein, kalsiyum, vitaminler ve diğer besin...

Anne Bebek Burç Uyumu!

Koç Burcu Annelerin Uyumu Koç Anne - Koç Çocuk Koç burcu...