Emziren Annelerde Gaz Yapan Yiyecekler

Anne sütü bir bebek için en kıymetli besindir. Hem bebeğin bütün besin ihtiyaçlarının giderilmesi hem de sağlığını koruması açısından ilk altı ay bebekler için sadece anne sütü önerilir. Yeni doğan bebekler, dünyaya henüz adapte olamamışlardır. Anne sütü ise bu adaptasyonun bir parçasıdır. Sindirimi en kolay besindir. Bağırsak hareketleri tam olarak düzene girmediği için bebeklerde gaz sorunu sık görülen bir problemdir. Bebeklerde gaz gidermek için kullanılan yöntemler ile birlikte, anne sütünden bebeğe gaz geçmesini önlemek için bazı gıdaların tüketilmesine dikkat edilmesi gerekir.

Emziren Annelerde Bakliyat Türü Gıdalar Gaz Yapar Mı?

Nohut, kuru fasulye, mercimek gibi bakliyatlar yetişkinlerde bile gaz yapar. Bu nedenle bebeğinde gaz sorunu olanlar bakliyat tüketimine dikkat etmelidir. Bu gıdaları pişirirken ilk haşlama suyu dökülürse gaz sorunu biraz hafifler. Ayrıca pişirme sırasında eklenecek bir miktar kimyon da gazı giderir.

Gebelikte kısıtlı olarak tüketilen kafeinli gıdalar emzirme döneminde de yoğun olarak kullanılması önerilmeyen yiyeceklerin başında gelir. Kafein sadece kahvede değil, aynı zamanda çikolatada ve çay türevlerinin bazılarında da bulunur. Kafein bebeklerin gelişmemiş sindirim sistemleri için uygun değildir.

Emziren Annelerde Dikkat Edilmesi Gereken Meyveler

Bazı meyvelerde gaz yapan gıdalar arasındadır. Elma, kavun, muz, avakado, erik gibi gaz yapan meyvelerin tüketimi azaltılabilir. Ayrıca bu liste dışında annede gaz sorunu yapan başka bir meyve varsa dikkatli yenilmelidir.

Emziren Annelerde Gaz Yapan Sebzeler

Karnabahar, brokoli, lahana gibi sebzeler ve bunların familyasından olanlar gaz yapar. Bu sebzelerde bulunan sülfür bileşenleri gaz oluşumunun ana nedenidir.  Her ne kadar sağlık açısından faydaları saymakla bitmeyen sebzeler arasında olsalar da, bebekte gaz sorunu varsa bir süre yenilmemesi daha iyi olur. Bunların yanı sıra soğan ve sarımsak gaz sorununa neden olabilir. Ayrıca bu sebzelerin turşuları da gaz sıkıntısı yaratır.

Anne sütü dışındaki sütlerde bulunan laktoz adı verilen proteini sindirmek bebekler için zordur. Hatta yetişkinlerde bile laktoza karşı hassasiyet görülebilir. Annenin sütünden bebeğe laktoz geçmesi durumunda sindirim sisteminde gaz oluşabilir. Ayrıca süt ve süt ürünleri bebeğe alerji yapabilir. Bu durumda hayvansal sütler yerine soya, hindistan cevizi gibi bitkisel sütler tercih edilebilir.

Emziren annelerin uzak durması gereken besinlerin başında baharatlı ve acılı gıdalar gelir. Midede yeteri kadar sindirilmeyen baharatlar anne sütünden de çocuğa gaz geçişine yol açabilir. Baharatlar konusunda tek istisna ise kimyondur. Kimyonun gaz giderici özelliği vardır. Bu nedenle bebeklerinde gaz sorunu olan annelerin kimyon yemesi tavsiye edilir.

Gaz sıkıntısı çözmek için başka bir yöntemde çiğ sebze ve meyve yememektir. Sebzeleri pişirerek yemek yanında, meyveler için komposto yöntemi denenebilir. Böylece yeterli ve sağlıklı bir beslenme düzeni oluşturulurken, sindirim zorluğu yaşanmasının da önüne geçilir.

Tabi bazen sofralardaki tatlara karşı konulamadığı zamanlar oluyordur. Değil mi?

Bu durumlarda sizin ve bebeğinizin rahat bir gece geçirebilmesi için kendinize bitki çayı yapabilirsiniz.

  • Rezene Çayı; gaz giderici özelliğinin yanında süt arttırıcı etkisi de var. (siz ne yer, ne içerseniz bebeğinize de etkisi olduğunu unutmayın)
  • Kuşburnu Çayı, harika tadı ile hem keyif verir hem de C vitamini almanızı sağlar. Böylece gribal enfeksiyonlardan da korunmuş olursunuz.
  • Ekinezya Çayı, yine soğuk algınlığını giderme özelliği olan bir çay! Ayrıca göğüs ağrılarınızı dindirmeye ve enfeksiyonların daha çabuk geçmesine yardımcı olur.
  • Rooibos, kafein içermediği ve vitaminsel olarak zengin olduğu için harika bir seçim olacaktır. Üstelik içine kuru meyveler de ekleyebilirsiniz!
  • Papatya çayı, sakinleştirici özelliği ile stres yaptığınız, gerildiğiniz anlarda yardımınıza koşacak çay, işte budur. Hem geceleri içerek emzirdiğinizde sakinleştirici etkisi doğal olarak bebeğinize de geçecek…

Ek olarak süt arttırıcı karışım bitki çaylarını deneyebilir (ki genelde içlerinde benzer karışımlar oluyor) ayrıca limon ile (gaz giderici olduğu için) tatlandırmayı deneyebilirsiniz. Tatlı ihtiyacınız için bitki karışımlarınıza tarçın ekleyebilir, zencefil ile faydasını katlayabilirsiniz.

Tabi, öncelikle tüm çaylar için doktorunuza yeniden danışmalısınız. Kan değerleriniz ve alerji durumlarınız içeceklerinizi sınırlayabilir.

Bir Cevap Yazın

En Çok Okunanlar

Sütünüzün Daha Rahat Akmasını Sağlayacak İpuçları ve Meme Masajı!

Anne sütü ilk 6 ay bebeğin tüm besin gereksinimlerini...

Yenidoğan Refleksleri Hakkında Her Şey

Yenidoğan refleksleri bir bebeğin istem dışı yaptığı motor hareketleri...

Anne Olduktan Sonra Siz: Hayatınızda Neler Değişti?

Anne olduktan sonra herkesin hayatı kişi ayırt etmeksizin az...

Bebeğiniz İçin Ay Ay Oyun Önerileri

Merhaba Canımız Annelerimiz...  Bebeğinizle geçireceğiniz vakit oldukça önemlidir...  Bebeğinizle kaliteli vakit...

Çocukluk Döneminde Sosyalleşmenin Önemi!

İnsanlar birbirleriyle iletişime geçmeye, ilişki kurmaya ve birlikte yaşamaya...

Doğum Sonrası Sıkıntılarınızdan Kurtulun!

Kadınlarda lohusalık olarak bilinen evre, doğumdan sonra başlayan ve...

Doğumdan Sonra Eş İlişkisi

Sevgili ilişkisinden karı-kocalığa uzanan yolda ilerlerken gün gelir ve...

Bebekler Ne Zaman Emekler? Ne Zaman Yürür?

Bebeklerde emekleme, motor becerilerin gelişiminde önemli bir aşamadır. Bu...

Bebeklerde Dikkat Eksikliği

Bebeğinin gelişiminde ve pek çok konuda bilgi sahibi olmak...

Bebekler Bunları Neden Yapar? 🫣

Özellikle ilk defa anne olmayı deneyimleyen kadınlar, bebeklerinin yaptığı...