Bebeklerin Göz Rengi Ne Zaman Gelişir?
Bebeğin göz renginin ne zaman, kaçıncı ayda oluşacağı bebek bekleyen her anne adayının en fazla merak ettiği konulardan birisidir. Bebeğin kime benzeyeceği saçlarının, gözlerinin ne renk olacağı anne adayının her an aklını meşgul eden sorular arasında yer alır.
Hamilelik sürecinde anne adayının organları bebeği için çalışmaya başlar. Bebeğin sağlıklı gelişmesi için annenin vücudunda bulunan tüm kaynaklar öncelikle bebeğin ihtiyacını giderilmesi için kullanılır; ve bu şekilde zamanla bebeğin organları gelişmeye başlar. Bebeğin göz renginin kaçıncı ayda oluştuğu sorusu uzmanlara göre bu değişimlerin bebeğin anne karnındaki 4. haftasında oluşmaya başlaması olarak ifade edilir. Bu haftada aynı şekilde solunum ve kulaklar da oluşmaya başlar. Buna rağmen yeni doğan bir bebeğin göz renginin tam ne renkte olduğunu anlamak oldukça zordur.
Bütün Bebekler Mavi Gözlü Olarak Mı Doğar?
Tüm bebeklerin mavi gözlü olarak doğduğunu sananlar yanılıyor. Uzmanlara göre bebekler pek çok farklı göz rengi ile dünyaya gelirler. Bazılarının göz renkleri oldukça koyu olabilirken, bazılarınınki de mavidir. Bunun nedeni göze rengini veren, koyu renkli biyolojik bir pigment olarak bilinen ‘melanin’ pigmentinin henüz işlevini tam olarak yerine getirememesidir. Bebeğin gözlerinde bulunmayan rengin hiçbir ışığı yakalayamaması ve gelen ışığı da geri yansıtması, gözlerinin mavi ya da koyu lacivert olarak görünmesine sebep olur.
Bebeklerin Göz Rengi Ne Zaman Değişir?
Yeni doğmuş bebeğinizin göz rengi mavi de olsa, bu durum değişmeyecek diye bir kural yok. Bebeklerin göz renkleri 6. ve 12. ayları arasında değişebiliyorken, bu 3 yaşına kadar da uzayabiliyor. Yani bebeğinizin göz rengi konusunda kesin bir yargıya vermeden önce biraz beklemelisiniz.
Açık göz rengi ile doğan bebeklerin göz renkleri zaman ile koyulaşır. Yani bebeğiniz mavi gözlü olarak dünyaya geldiyse, gözleri yeşil, ela ya da kahverengine dönebilir. Ancak kahverengi gözlü olarak doğan bir bebeğin gözlerinin yeşil ya da maviye dönme ihtimali yoktur.
Bebeklerin Göz Rengi Neden Değişir?
Bebeğin göz renginin ne olacağını anne babanın genleri belirler. Genlerin temelinde var olan mevcut mekanizmaya göre, iki tam gene sahip olan anne baba adayından bebeğin aldığı genler aynı ise, yani her iki tarafında gözleri yeşil ise, bebeğin gözünün rengi yeşil olur. Ancak bir tarafın geniyle, diğer tarafın geni farklı ise, yani birisi kahverengi birisi yeşil ise, bu durumda bebeğin göz rengi bu iki genden üstün olanının rengi bebeğin göz rengini belirler.
Uzmanlar, bebeklerin göz rengini belirleyen 15 farklı gen olduğunu, ancak bunlardan ikisinin çok daha dominant olduğunu belirtiyor. OCA2 geni, gözlerin yeşil ve kahverengi olmasına sebep olurken HERC2 geni de gözlerin mavi olmasına sebep oluyor. OCA2 geni, HERC2 geninden daha dominant bir gen. Eğer bebeğinizde bu iki gen de varsa, OCA2’nin kazanması ve bebeğinizin gözlerinin kahverengi olmasına sebep olması çok mümkün.
Anne ve babanın göz rengi ne ise, bebeğin de o renkte gözlere sahip olacağını düşünebilirsiniz. Ancak kalıtımsal olarak aktarılan genler, nesil atlayabilir. Örneğin, anne ve babanın gözleri kahverengi, ancak anneye annesinden geçen mavi göz geni bulunuyor. Bu durumda bebeğin mavi gözlü olma ihtimali de vardır.
Ben çok sevdim bu bilgiyi çok teşekkür ederim