Bebeğinizde Yürüme Belirtileri ve İlk Adımlar

Bebekler doğumlarından itibaren hızlı bir gelişim evresine girerler. Hemen her geçen gün bir şeyler öğrenirken, onlar ve aileleri için her ay bir önceki aydan daha farklı geçmektedir. Bebeklerin oturma, sürünme ve emekleme aşamalarının sonunda beklenen o ilk adımlar gerçekleşir. Bebekler, 4.-6. aydan itibaren başlayan ve 15. aya kadar devam eden bu aşamaların sonrasında kendi kendilerine yürümeye başlarlar. Yürüme sürecinde bebeğiniz ilk adımlarını atarken onun öz güvenini sağlayabilmesi için sizin desteğiniz oldukça önemlidir. Bebeklerde yürüme belirtileri, ilk olarak onların arkalarında destek olmadan oturmayı öğrenmeleriyle başlar. Bu, onların yürümeye giden yoldaki ilk kazanımıdır. Bebeğinizin desteksiz oturması onun yürürken ihtiyaç duyacağı kas gücü için de oldukça önemlidir.

İlk Adım: Tutunup Kendini Yukarıya Çekmek

Bebeğiniz oturma ve emekleme aşamalarını tamamladıktan sonra 8.-9. aylarda yardımla yürüme aşamasına geçecektir. Bunun için önce bir yerlere tutunup kendini yukarı çekmeyi öğrenir. Sonrasında destek alıp dengede durmaya başlar. Bu durum bebeğinizin yürümek için artık hazır olduğunu gösterir. Bu aşamada yapmanız gereken onu koltuk altlarından tutup ufak ufak adımlar atmasında yardımcı olmaktır. Burada amaç bebeğinize yürüme alıştırması yapmaktır. Bebeğiniz süreç içerisinde ne kadar deneme yaparsa o denli çabuk bir şekilde psikolojik ve fiziksel olarak yürüme fikrine alışır.

Destek Zamanı

Yaptığınız alıştırmalardan sonra bebeğiniz gerekli öz güveni kazandığında artık mobilyalardan ve duvarlardan destek alarak yürüme denemelerine başlayacaktır. Anne ve babaların endişelenecekleri aşamalar bu denemelerle başlamış olur. Artık bebeğinizi bıraktığınız yerde bulmanız imkansızdır. Burada öncelikli göreviniz, çocuğunuzun düşme ve çarpma gibi durumlara karşı evinizi güvenli hale getirmektir. Bu aşamada bebeğinizin yürümesini engellemek yerine ona uygun yumuşak bir zemin hazırlamak daha doğru bir yaklaşımdır.

Ayakta Durmaya Başlama

Bebeğiniz 9.-12. aylarda kendi başına dengede durmaya çalışır. Bebeklerin yürüme sürecinde en önemli noktalardan biri dengedir. Bu nedenle bebeğiniz birkaç saniyeliğine de olsa dengede durmaya başladıysa yakında ilk adımlarını da atacak demektir. Bu aşamada bebeğinizin dengesini sağlayabilmesi için onu cesaretlendirmelisiniz. Onunla beraber yere oturun ve ellerinden destek vererek ayağa kalkmasını sağlayın. Ellerini yavaşça bırakarak dengede durabildiği süreyi ölçün. Bu denemelerden sonra ona göstereceğiniz sevgi, onun iyi bir şeyler yaptığını anlamasını sağlayacaktır.

İlk Adımlar

Bebeklerin ilk adımları hem bebek açısından hem de aile açısından en önemli anlardır. Yeterli kas gücüne erişen bebeklerde ilk adımlar tamamen bebeğinizin öz güvenine bağlı bir durumdur. İlk adımlarını atma cesaretini göstermiş bebeğinizin bu duruma alışmasını sağlamak için, destekle başlayıp desteksiz yürüme alıştırmaları yapmak faydalı olacaktır.

Yürüme Başlangıcı

Bebeğinizin 12-15. aylarda tamamen yürümeye başlamasından önce düzenli ayakta durmaya ve birkaç adım atmaya başlayacaktır. Bu aşamada bebeğinizi cesaretlendirin. Bazı bebekler, emeklemeyi yürümekten daha kolay bulup bu yolda devam etmeyi tercih edebilirler. Burada size düşen görev, bebeğinize yaptıracağınız yürüme alıştırmaları ile onu yürümeye teşvik etmektir. Bebeğiniz bu alıştırmalar sırasında düştükçe, onu kaldırıp yeniden yürümeye devam etmesini sağlayın.

Bebeğim Düştü Ne Yapmalıyım?

Yürüme döneminde evde keskin masa, sehpa köşeleri kapatılmalıdır. Yürüme esnasında bebek yakından takip edilmeli, yürümekten korkmaması için düşmeden yakalanmaya çalışılmalıdır. Bebek düşerse ve ağlarsa, yeniden yürütmek için zorlamamanız tavsiye edilir. Başka bir yere götürüp, dikkatini başka tarafa çekerek olayı unutturabilirsiniz. Bir süre sonra tekrar yürümesi için ortam oluşturup, ayaklarını yere bastırırken bir yandan da kucakta kavrayıp bekleyebilirsiniz. Bebeğiniz yürüme demesi yaparken başka bir kişi de karşıda beklemelidir. Talebin bebekten gelmesini beklemek en güzelidir.

Bebek Ayakkabısı Nasıl Seçilir?

Bebeğin bu yürüme çabaları devam ederken aile bireyleri ayakkabı seçme telaşına düşerler. Onun bu ilk adımlarında ayağını rahat ettirecek bir ayakkabıya ihtiyacı vardır. Ayakkabı almak için mutlaka ilk adımı beklemek gerekmez ancak erkenden ayakkabı giydirmek de çok sağlıklı değildir.

  • Sağa, sola tutunup kalkmaya çabaladığı zaman, yumuşak ve bileğini iyice kavrayan yüksek bilekli bir ayakkabı alınmalıdır. Bileğinin sağlam bir destek aldığını hisseden bebek adımlarını daha rahat atar. Ayakkabının bilek kısmı ne kadar yüksek olursa, emniyeti ve ayağından çıkmaması garantiye alınmış olur.
  • Seçilen ayakkabı bebeğin hareketlerini kısıtlamamalıdır.
  • Topuğun yüksek olmamasına dikkat edilmelidir.
  • Parmakların uç kısmıyla ayakkabının ön kısmı arasında yaklaşık 1 santim boşluk olmalı ancak ayakkabı geniş olmamalıdır.
  • Dış tabanın kaymaz olması, bebeğin kayma riskini azaltır.
  • Velcro (cırt cırt), bağcıklı veya lastik gibi kapama sistemleri kullanışlıdır. Kolayca giyip çıkarılabilmesi, hem ebeveynler hem de bebek için avantaj sağlar.
  • Yumuşak tabanlı ve hafif ayakkabılar tercih edilmelidir. Bu durum ayak ve parmakların şekline uyum sağlayarak bebeğin ayaklarının doğal hareketini destekler.
  • Ayak anatomisine uygun olmayan ayakkabılar çeşitli ayak deformasyonuna yol açabilir.
  • Bebeğinize gün içerisinde yüzde yüz pamuklu ya da yün çoraplar giydirebilirsiniz. Gün boyu ayakkabı içinde kalan ayakları terler ve havasız kalabilir. Bu durum ayakların nemlenerek alerji ve kızarıklık oluşturmasına neden olabilir, hatta tırnaklar yumuşayacağından tırnak problemleri bile doğabilir. Fazla yürümemesi kaydıyla, otururken ya da mama yerken çorap giydirip onun minik ayaklarını rahatlatabilirsiniz.
  • Yüksek, bilek kısmı dize kadar uzayan ayakkabılar kesinlikle tavsiye edilmez.

Küçük bebeklerin ayaklarında genellikle düztaban görünümü vardır. Ancak bebeklik dönemindeki düztabanlık, ayağın iç yanındaki yağ dokusunun o dönemde fazla olmasından kaynaklanır ve yanıltıcı bir görünümdür. Yüzde 70-80’inin ayakları normale döner. Üç yaş civarında da bu görünüm kaybolur. Eğer doktor tarafından gerekli görülürse eklentili ayakkabı kullanılabilir. Sadece ortopedistin gerekli gördüğü çocuklar ortopedik ayakkabı giyebilir. Bebeklerin ayaklarının hızla büyümesi nedeniyle ayakkabısının belirli aralıklarla değiştirilmesi gerekir:

  • 1-1.5 yaş arasında 2 ayda bir
  • 1.5-2.5 yaş arasında 3 ayda bir
  • 2.5-4 yaş arası 4 ayda bir
  • 4-6 yaş arası 6 ayda bir

Bir Cevap Yazın

En Çok Okunanlar

Bebeğiniz İçin Ay Ay Oyun Önerileri

Merhaba Canımız Annelerimiz...  Bebeğinizle geçireceğiniz vakit oldukça önemlidir...  Bebeğinizle kaliteli vakit...

Çocukluk Döneminde Sosyalleşmenin Önemi!

İnsanlar birbirleriyle iletişime geçmeye, ilişki kurmaya ve birlikte yaşamaya...

Doğum Sonrası Sıkıntılarınızdan Kurtulun!

Kadınlarda lohusalık olarak bilinen evre, doğumdan sonra başlayan ve...

Doğumdan Sonra Eş İlişkisi

Sevgili ilişkisinden karı-kocalığa uzanan yolda ilerlerken gün gelir ve...

Bebekler Ne Zaman Emekler? Ne Zaman Yürür?

Bebeklerde emekleme, motor becerilerin gelişiminde önemli bir aşamadır. Bu...

Bebeklerde Dikkat Eksikliği

Bebeğinin gelişiminde ve pek çok konuda bilgi sahibi olmak...

Bebekler Bunları Neden Yapar? 🫣

Özellikle ilk defa anne olmayı deneyimleyen kadınlar, bebeklerinin yaptığı...

Lohusalık Depresyonu Nedir? Neden Olur? Nasıl Biter?

Lohusalık depresyonu, doğum sonrası dönemde (genellikle ilk birkaç hafta...

Organik Sütlerin Diğer Sütlerden Farkını İnceleyelim

Süt, içerdiği yüksek protein, kalsiyum, vitaminler ve diğer besin...

Anne Bebek Burç Uyumu!

Koç Burcu Annelerin Uyumu Koç Anne - Koç Çocuk Koç burcu...