Bebeğinizle Tatil Yapmanın İpuçları!

Güneşin geç de olsa kendini göstermesiyle, sonunda aylardır beklenen tatil mevsimi açıldı. Tatil planları yapılmaya başlansa da ebeveynlerin aklında bu dönemde birçok soru işareti olabilir.

Çünkü ebeveynler için bebek sahibi olduktan sonra en büyük endişelerden biri, uzun bir süre seyahat edemeyecek olmalarıdır.

Bebekle tatil, birçok aile için imkansızlar listesinin başında gibi görünse de aslında çok büyük bir yanılgıdan ibarettir.

Bazı küçük ipuçlarına dikkat edilerek, bebekle tatil yapmanın aslında çok da zor olmadığı tecrübe edilecektir.

Tatil Öncesi Dikkat Etmeniz Gereken Noktalar

Araba Koltuğu: Seyahat sırasında bebeğiniz hep yaşına uygun bir araba koltuğunda yolculuk yapmalıdır. En güvenli yolculuk araba koltuğunda, koltuk da arabaya kemerlenmiş bir şekilde gerçekleşir. Bebeğiniz 6 aylık olana kadar arkaya doğru bakarak oturmalıdır. Bu durum olası kaza sırasında boyun-omurilik hasarlarını azaltır.

Mola Süresi: Artık kimin patron olduğunu siz çok iyi biliyorsunuz. Bebekli yolculuk sık molalıdır. Eğer yolculuk sırasında çok ağlarsa; altını değiştirmeniz veya beslemeniz gerekirse mola vermeniz gerekir. Bu nedenle otele varış süreniz uzayabilir. Hesapladığınız yolculuk süresinden 1-2 saat önce yola çıkmanız işleri kolaylaştıracaktır.

Yolculuk Planlaması: Araba-uçak-tekrar araba-sonra vapur-sonra araba gibi 5 bacaklı bir erişim herkesi özellikle de bebeğinizi çok yorar. En fazla 3 bacaklı bir erişim planlamalısınız. Çünkü her aktarma sırasında bebeğinizin eşyaları da aktarılacak, arada rötar olursa planlar aksayacaktır. Özetle bebekli tatilin beldesinin erişimi kolay olmalıdır.

Otel Seçimi: Bebekli ailelere alışık bir tatil beldesi seçmelisiniz. Henüz yürüyemeyen 0-2 yaşlarındaki bebeğinizle gideceğiniz tatil beldesi düzayak olmalıdır. Gün içinde bebeğinizi defalarca odanıza götüreceğinizi düşünürseniz pratik bir lokasyonda olmanız çok avantaj sağlayacaktır. Pusetinin taşınması için eğimli biten yürüyüş yolları da sizin konforunuz için çok önemlidir.

Tatil Süresi: Tatilinizin gün sayısını belirlerken şunu bilin ki bebeğinizle beldeye yolculuğunuz, onun yatağına, havasına ve güneşine alışması zaman alacaktır. Kısa tatil süreleri özellikle çalışan anne babayı yorgun ve bezgin düşürebilir. Bir hafta bebekli tatil için iyi bir süredir. Tabii hafta sonlarını da içine katarak 10 güne çıkarabilirsiniz. İzninizi bölmektense blok olarak almanızda fayda vardır.

Bebeğinize Uygun Ortam: Bebekli aileleri ağırlayan bir mekan seçtiyseniz size bebek yatağı için seçenekler sunabilirler. Bebeğiniz için katlanır bir yatak siz de götürebilirsiniz. Özellikle yerini yadırgayan bir bebekse evde de bu yatakta yatırarak bebeğinizi alıştırabilirsiniz. Oda bebeğinizin yatağını açacağınız ve etrafında dolaşabileceğiniz genişlikte olmalıdır. Bebeğinizin otel odasının pencerelerinde ve balkon kapısında sinek teli mutlaka olmalıdır.

Tatil Sırasında Dikkat Etmeniz Gereken Noktalar

Bebeğinizi güneşin dik gelmeye başladığı saatler olan sabah 10.00’dan ikindi saat 16.00’ya kadar güneşten sakınmanız gerekir. Yine de bu saatler arasında güneş altında kalacaksa; bahçede bile oynayacak olsa, güneş kremlerini sürmelisiniz. Unutmayın, güneş yanıklarının çoğu plajda değil günlük oyunlar sırasında olmaktadır. Bulutlu ve sisli havalarda da güneş yanıkları olabilir. Bulutlar güneş ışınlarının zararlı ultraviyole dalgalarını süzmez. Ayrıca serin ve rüzgarlı havalarda ciltte hissedilen serinlik de, güneş yanığı oluştuğunun anlaşılamamasına neden olur.

Güneşten korunmanın en iyi yolu örtünmektir. Çok sıcak değilse ve bebeğinizi rahatsız etmeyecekse uzun kollu ve uzun paçalı giydirin ki güneş tenine doğrudan temas etmesin. Süt çocuklarının korumasında güneş şemsiyesi de kullanılmalıdır. Güneş koruyucu kremler ise 6 aylıktan küçük bebeklere mümkünse sürülmemelidir.

Eğer güneş kremi kullanacaksanız buradaki en önemli nokta, UV ışınlarından koruma derecesidir. Kremlerin kutusunda yazılı olan SPF yani ‘güneş koruma faktörü’, 15 ve üzerinde olmalıdır. 6 ayın üzerindeki bebeklere en az 15 koruma faktörlü güneş kremi uygulanmalıdır. Hem UVA hem de UVB ışınlarına karşı koruma sağlayan güneş kremleri daha iyi bir seçenek olabilir.

Güneş kreminin yeterli koruma başlatabilmesi için dışarı çıkmadan en az 30 dakika önce güneş kremi sürmelisiniz. Burun üstü, kulak kepçeleri, ense, omuz ve ayak sırtı gibi bölgeleri unutmamalısınız. 2 saatte 1 uygulamayı tekrarlanmalısınız.

Uzun süre güneşte kalma durumunda bebeklerde kornea hasarı ortaya çıkabilir. Bunun için bebeğinizin gözlerini korumanız gerekir. Renkli plastik camlı gözlükler sahte bir korunma hissi yaratır. Gerçek korunma için %100 UV koruma ibaresi olan UV filtreli gözlükler kullanabilirsiniz.


Bebekli Tatilde İhtiyaç Listesi

Bebekli bir tatil için hazırlıklı olmak hem bebeğin rahatını sağlamak hem de tatilin keyifli geçmesi için oldukça önemlidir. İşte bebekli tatil için ihtiyaç listesi:

 1. Temel Giyim ve Koruyucu Eşyalar
– İnce, pamuklu kıyafetler (mevsime uygun, yedekli olacak şekilde)
– Şapka, güneş gözlüğü, güneş kremi (6 aydan büyük bebekler için)

2. Beslenme Malzemeleri
– Bebek maması, kavanoz mamalar, mama kabı ve kaşıklar
– Biberonlar, emzikler ve emzirme örtüsü (emziren anneler için)
– Bebeğin yaşına göre yiyecekler ve atıştırmalıklar
– Gerekli ise su bardağı ve bol su

3. Hijyen ve Bakım Ürünleri
– Yeterli miktarda bebek bezi, peçete ve ıslak mendil
– Alt değiştirme matı

  • Bebek için özel bir havlu veya bornoz
  • Bebek şampuanı, vücut losyonu ve pişik kremi
  • Tırnak makası, ateş ölçer

4. Sağlık ve Güvenlik Malzemeleri
– İlk yardım çantası (ateş düşürücü, ağrı kesici şurup, yara bandı, vb.)
– Bebeğin doktorunun önerdiği ilaçlar
– Burun aspiratörü ve serum fizyolojik damla
– Böcek kovucu ürünler (bebeklere uygun olanlar)

5. Uyku ve Konfor Eşyaları
– Bebek için küçük bir yastık ve rahat battaniye
– Bebeğin alışkın olduğu uyku arkadaşı veya oyuncak

6. Taşıma ve Seyahat Ekipmanları
– Bebek arabası (hafif ve katlanabilir olursa avantaj sağlar)
– Bebek taşıma çantası veya kanguru
– Araba koltuğu (araba ile seyahat ediliyorsa)

7. Eğlence ve Oyuncaklar
– Bebeğin favori oyuncakları
– Diş kaşıyıcı ve aktivite oyuncakları
– Kitaplar veya küçük oyunlar (özellikle uzun yolculuklar için)

Bu liste, bebeğinizin tatildeki temel ihtiyaçlarını karşılamaya yardımcı olur ve olası tüm koşullara hazırlıklı olmanızı sağlar.

En Çok Okunanlar

Anne Olduktan Sonra Siz: Hayatınızda Neler Değişti?

Anne olduktan sonra herkesin hayatı kişi ayırt etmeksizin az...

Bebeğiniz İçin Ay Ay Oyun Önerileri

Merhaba Canımız Annelerimiz...  Bebeğinizle geçireceğiniz vakit oldukça önemlidir...  Bebeğinizle kaliteli vakit...

Çocukluk Döneminde Sosyalleşmenin Önemi!

İnsanlar birbirleriyle iletişime geçmeye, ilişki kurmaya ve birlikte yaşamaya...

Doğum Sonrası Sıkıntılarınızdan Kurtulun!

Kadınlarda lohusalık olarak bilinen evre, doğumdan sonra başlayan ve...

Doğumdan Sonra Eş İlişkisi

Sevgili ilişkisinden karı-kocalığa uzanan yolda ilerlerken gün gelir ve...

Bebekler Ne Zaman Emekler? Ne Zaman Yürür?

Bebeklerde emekleme, motor becerilerin gelişiminde önemli bir aşamadır. Bu...

Bebeklerde Dikkat Eksikliği

Bebeğinin gelişiminde ve pek çok konuda bilgi sahibi olmak...

Bebekler Bunları Neden Yapar? 🫣

Özellikle ilk defa anne olmayı deneyimleyen kadınlar, bebeklerinin yaptığı...

Lohusalık Depresyonu Nedir? Neden Olur? Nasıl Biter?

Lohusalık depresyonu, doğum sonrası dönemde (genellikle ilk birkaç hafta...

Organik Sütlerin Diğer Sütlerden Farkını İnceleyelim

Süt, içerdiği yüksek protein, kalsiyum, vitaminler ve diğer besin...