Sıcak Yaz Aylarında Bebek Bakımı Nasıl Olmalıdır?
Kış aylarında bebeğinizi soğuktan korudunuz, bağışıklık sistemini güçlendirmek için elinizden geleni yaptınız.
Artık yaz geldi! Her mevsimin kendine has özellikleri olduğu için buna göre davranmak en doğrusudur. Bebeğinizin sıcaktan etkilenmemesi ve sonrasında oluşacak hastalıklara zemin hazırlanmaması açısından oldukça önemlidir.
Bu sebeple ebeveynlerin, sıcak yaz günlerinde bebek bakımı konusunda yeterli bilgiye sahip olması gerekir.
Yaz Aylarında Bebekler Nasıl Giydirilmelidir?
Bebekler vücut ısılarını yetişkinler gibi ayarlayamadıklarından, yaz aylarında uygun bebek kıyafetlerinin tercih edilmesi büyük önem taşımaktadır.
Özellikle 1 yaş altı bebekler için tek kat, ince, pamuklu ve hava alan giysiler seçmelidir. Bebeklerin sentetik kumaşlardan ve kat kat giydirilmesinden kaçınılmalıdır. Aksi takdirde bebeğin vücut ısısı artabilir. Bu da sıvı ihtiyacını artırır, su ve tuz kaybı halsizlik ve iştahsızlığa yol açar.
Aynı şekilde ortam ısısı artınca fazla çalışan ter bezleri tıkanır ve deride benekler halinde görülen isilik lekelerini oluşturur. Bu durumu önlemek için yine ince ve bol kıyafetler seçilmelidir.
Yaz Aylarında Bebeklerde Banyo Sıklığı Nasıl Olmalıdır?
Yaz aylarında bebekleri en çok rahatlatan yöntemlerden biri de ılık suyla günlük banyo yaptırılmasıdır.
Ancak her gün sabun ve şampuan kullanmak cildin koruyucu bariyerini bozarak mantar gibi deri hastalıklarına yol açabilir. Bu nedenle haftada 2 kere uygun bir bebek şampuanı kullanmak yeterli olacaktır.
Banyo sonrası yağlı kremler sürmek de ter bezi kanallarını kapatarak isiliğin artışına yol açabilir. Bunun yerine cildi nemli tutmak için hafif bir losyon tercih edilmelidir. İsilik gibi, bebek bezi pişikleri de yaz aylarında daha fazla oluşmaya meyillidir.
Sık bez değiştirmek, bebeğin poposunu ılık suyla yıkayıp bir süre açıkta bırakmak, böylece hava temasıyla cildin kurumasını sağlamak, parfüm-boya içermeyen tercihen çinko oksitli koruyucu kremlerin incecik bir tabaka halinde kullanılması pişiği önlemek için yeterli olacaktır.
Yaz Aylarında Bebeklerin Sıvı Tüketimi
Yaz aylarında bebeklerin sıvı ihtiyacı artar, çünkü sıcak havalar terlemeyi artırarak vücuttan daha fazla sıvı kaybedilmesine yol açar. Bebeklerin susuz kalmaması, sağlıklı gelişimleri için oldukça önemlidir, çünkü bebeklerde sıvı kaybı hızlıca dehidrasyona neden olabilir.
Bebeğin rahat bir yaz geçirmesi için beslenmesine de özen gösterilmelidir. Sadece anne sütü alan bebeklerin ayrıca su ihtiyacı olmadığı düşünülür. Çünkü anne sütünün yaklaşık %87’si su olduğundan, ilk 6 aylık dönemde tek başına bebeğin su ihtiyacını giderebilir.
Anne sütü ve/veya formül mama ile beslenen bebekler, genellikle 6 aya kadar ekstra suya ihtiyaç duymaz. Ancak aşırı sıcak günlerde doktor önerisiyle küçük miktarlarda su verilebilir.
6 aydan büyük bebekler ek gıdalara geçtiğinden, su ihtiyacı artar. Bu dönemde yemek aralarında az miktarlarda su verilebilir ve C vitamini açısından zengin meyve püreleri, sulu gıdalar da su ihtiyaçlarını destekleyebilir.
Bebekler Yaz İshalinden Nasıl Korunur?
İshal tüm dünyada ve gelişmekte olan ülkelerde önemli bir sağlık problemidir. İshal, bir günde üçten fazla sulu dışkılama veya anne sütü alan bebeklerde rutinden daha sık ve sulu dışkılamadır. Akut ishale yol açan enfeksiyon ve enfeksiyon kaynaklı olmayan birçok neden vardır.
Sıcaklarla birlikte mikroorganizmaların daha çabuk üremesi ve gıdaların daha çabuk bozulması, yaz aylarında ishal vakalarının artmasına yol açar.
Anne sütü alan bebeklerin ishalden daha az etkilendiği bilinmekle birlikte bu durumdan hiç ishal olmazlar anlamı çıkarılmamalıdır. Burada temel prensip, hijyen kurallarına dikkat etmek ve sık el yıkamaktır.
Eğer bebek yaz ishaline yakalanmışsa, ishalde sıvı ve beraberinde elektrolit kaybı olduğu için tedavide temel prensip, kaybedilenlerin yerine konulmasıdır.
Bebekler Yaz Aylarında Güneşe Nasıl Çıkarılmalıdır?
Yaz aylarında bebek bakımında dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta güneşten yeterli ölçüde ve doğru olarak faydalanmaktır.