Püf Noktaları ile Bebeğinize Yemek Yeme Alışkanlığını Kazandırın!
Beslenme, canlılık özelliklerinden biridir. Her canlıda olduğu gibi insanlar da canlılığını devam ettirebilmek için ihtiyaç duyduğu enerjiyi, besinlerden alırlar.
İlk altı ayda sadece anne sütü veya formül mama kullanıldığından, bu dönemde yemek yemeyen bebekler ile ilgili önemli bir sıkıntı yaşanmayacaktır.
Asıl sorun ek besine geçiş ile başlayıp, çocukluk dönemiyle devam eden o uzun zaman zarfıdır.
Bu süre zarfı içerisinde bebeğinize doğru bir yemek yeme alışkanlığı kazandıramazsanız, bu süreç sizin için stresli, bebeğiniz için sıkıntılı olabilir.
Bebeklere Yemek Yeme Alışkanlığı Kazandırılması Neden Önemlidir?
Yemek yemeyen bebekler ebeveynler için ciddi bir stres kaynağıdır. Bebeğiniz bir öğün bile atlasa ya da o öğün çok az yemek yese; sanki büyüyemeyip hastalanacakmış gibi hisseder ve çocuğum yemek yemiyor diyerek derhal panik olup, sonraki öğün bebeğin ağzına zorla da olsa bir şeyler sokmaya çalışırsınız.
Burada yapılması gereken tek bir şey vardır. Lütfen durumu lütfen bir güç savaşına dönüştürmeyin.
Erken dönemden itibaren baskı altında, zorlama ile yemek yiyen çocuklar ilerde yeme ile ilgili ciddi problemler yaşayabilir. Zorla beslenen çocuklarda;
İştahın veya iştahsızlığın çocuğun gelişimi açısından problem oluşturan bir düzeyde olup olmadığı konusunda görüşü esas alınacak uzman, çocuk doktorunuzdur.
Çocuk doktorunuzun düzenleyeceği çerçevede doğru adımları atıp doğru alışkanlıkları kazandırmak için ise, ebeveynlerin kararları ve tutarlılığı çok önemlidir.
Bebeklerde Beslenme Alışkanlığı Kazandırma Noktasında Neler Yapmalı, Neler Yapmamalı?
- Yemek yedirirken televizyon izletmek doğru bir alışkanlık değildir. Özellikle televizyonla yemek yiyen çocuklar aslında ne yediğinden çok televizyona odaklanır. Haliyle yemek işlevini öğrenemezler. Bunun yerine yemek yedirirken bir hikaye anlatmak, bir masal okumak ya da şarkılar söylemeniz daha fazla etki sağlayacaktır.
- Mutlaka ‘Aferin!’ tarzında motive edici cümlelerinizle onu cesaretlendirin. Ancak bunu da çok fazla abartarak bebeğinizin bunu sıra dışı bir şey gibi algılamasına da izin vermeyin.
- Yemek yeme süresi önemlidir. Bu süre tüm aile bireylerinin yemeklerini bitirerek masadan kalktığı süre olmalıdır. Bunun için arada bir “birazdan hep beraber yemeğimizi bitireceğiz” tarzında açıklamalarla yemek süresi hakkında sinyaller verin.
- Yemek süresi bittiği zaman mutlaka kalkın. Sadece onun yemeğini yedirmek şeklinde vakit harcamayın.
- Her yemeği yemesi gerekiyor gibi bir anlayışı yıkın. Tercihleri ve istekleriyle onu kabullenmeyi öğrenin. Kurallarınız ve sınırlarınız olsun ancak bu kurallar sert ve can acıtıcı olmasın.
- Her hafta yeni bir gıda ekleyin. Sürekli ve sıklıkla değişen farklı gıdalar sunmanız da bebeğiniz tarafından istenmeyebilir.
- Yemekleri figürsel süslemelerle, değişik şekiller ya da yaratıcı sanatsal yeteneğinizle daha da ilginç hale getirebilirsiniz.
- Aşırı kaygılı ebeveynlerin çocukları da genelde kaygılı olur. Bu nedenle yemekle ilgili kaygılarınızı çocuğunuza yansıtmayın. Özellikle çocuğunuzda yemeğe karşı aşırı tepki, kusma, yemeği ağzında tutma gibi sorunlar var ise çocuğunuz yemeğe değil size tepki veriyor demektir.
- Yemek yemeği bir cezalandırma aracı olarak kullanmayın. Örneğin; ‘Eğer bunu yapmazsan yemek yiyeceksin.’
- Sizin sevmediğiniz bir besini, belki bebeğiniz sevebilir. Bu nedenle mutlaka siz yemeseniz de sevmediğiniz gıdaların tadına bakmasını sağlayın.
- Yemek yeme saatlerini huysuz, gergin, uyku öncesi ya da hemen uyku sonrası zamanlarda yapmayın. Olabildiğince keyifli ve huzurlu saatleri kollayın ve bu saatleri kullanın.
- Açlık ve doymak kavramlarını öğretin. Özellikle yemek saatleri yaklaştığında sürekli ne kadar acıktığınızı söyleyin.