Bebeklerde Diş Çıkarma Rehberi
Süt dişlerinin çıkma zamanı ırksal, etnik ve kalıtsal özelliklere göre değişkenlik gösterir. Bebeklerde diş çıkarma 3 aylıkken başlayabileceği gibi bu süreç 14-16. aya kadar uzayabilir.
Erken ya da geç çıkarılan süt dişlerinin çürüğe yatkınlığı ya da başka problemleri beraberinde getirmesi gibi endişelenecek bir durum söz konusu değildir.
Bebeklerin gelişimleri sırasında yürüme, konuşma zamanları nasıl farklılık gösteriyorsa, diş çıkarma zamanlarının farklılık göstermesi de normaldir.
Bebeklerde Diş Gelişimi
Dişler süt ve kalıcı dişler olmak üzere iki grupta incelenir. İlk süt dişleri genellikle 6. aydan itibaren çıkmaya başlar. Bu dönem, ortalama olarak 36. ayda tamamlanır.
Bu süreç tamamlandığında; ağızda üst çenede 10, alt çenede 10 olmak üzere 20 tane süt dişi bulunur.
Çocuklarda kalıcı dişler ise 6 yaşında çıkmaya başlar. 20 yaş dişlerinin de yerini almasıyla toplamda 32 tane olan kalıcı dişlerin çıkması tamamlanır.
Bazı bebekler diş çıkarma evresinde hiçbir belirti göstermezken, bazıları diş çıkarmak üzere olduklarına dair birtakım işaretler verebilir.
Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri
Diş çıkarma sırasında yaşanan belirtiler ve huzursuzluklar bebekten bebeğe farklılık göstermekle birlikte, aynı bebekte dişten dişe de farklılık gösterebilir.
Diş çıkarken görülen belirtiler ve huzursuzluklar, diş çıkmasından yaklaşık 1 hafta öncesinde başlar, dişin diş etini aşmasıyla ve ağız içinde kendini göstermesiyle son bulur.
Dişin çıkacağı bölgedeki diş eti kızarık ve şiştir. Diş çıkarken, diş etine baskı uyguladığı için bölgesel ağrı hissi ve bununla birlikte gelen huzursuzluk, ağlama, kulağı kaşıma ve çekiştirme, beslenme ve uyku düzeninde bozulmalar, beslenmeye karşı isteksizlik ve kilo kaybı görülebilir. Diş etlerindeki kaşınma sebebiyle diş çıkaran bir bebek, eline ne geçirirse ağzına götürüp ısırmak ister.
Ağız salyasındaki artış diş çıkarma belirtilerinin en önemlisidir. Salya artışı nedeniyle özellikle çene ve ağız çevresinde tahriş-kızarıklık meydana gelebilir.
Tükürük salgısının artması bağırsak hareketlerini artırıp hafif ishale neden olabilir. Diş çıkarma döneminde görülen ishal üç günden uzun sürmez. Yine artan salyanın boğazda birikmesiyle ara ara öksürük görülebilir.
Ateşlenme her ne kadar diş çıkarma belirtilerinden biri olsa da bazen aynı zamana denk gelmiş farklı hastalıkların habercisi de olabilir. Bebekler diş çıkarma dönemlerinde hastalıklara daha yatkın olurlar ve iyileşmeleri de daha sorunlu olabilir.
Bunu da göz önünde bulundurarak yakın ateş takibi yapılmalıdır. 37-38,5 derece arasında seyreden ateş diş çıkarma belirtisi olabilir ancak 38,5 dereceyi aşan veya uzun süre devam eden yüksek ateş, ishal, huzursuzluk ve iştahsızlık gibi belirtiler ihmal edilmemeli mutlaka çocuk doktoruna başvurulmalıdır.
Bebeklerde Süt Dişleri Çıkma Sırası
- Alt orta kesici dişler, genellikle bebeklerde ilk çıkan dişlerdir, ortalama 4-7 aylar arasında çıkar. Bu iki diş genellikle aynı zamanda da çıkabilir, bazen araya belli bir zaman dilimi de girebilir.
- Üst orta kesici dişler, genellikle 8-12 aylar arasında çıkar.
- Üst yan kesici dişler, genellikle ortadaki dişlerin sol ve sağ tarafında 9-13 aylarda ortaya çıkar. Böylece artık bebeğin üst dişetlerinde 4 tane dişi yan yana dizilmiş olur.
- Alt yan kesici dişler, ortadaki iki dişin sol ve sağ yanında 10-16 aylarda ortaya çıkar. Bu noktada yan yana sıralanmış şekilde 8 adet diş görülmesi mümkündür.
- Üstteki birinci azı dişleri, genellikle 13-19 aylar arasında çıkmaya başlar. Bu dişler diğerlerine göre biraz daha geniştir ve de ağzın iyice gerideki bölgelerinde bulunurlar.
- Alt çenedeki ilk azı dişleri, genellikle 14-18 aylar arasında çıkar. Bu dişlerin çıkışı ile birlikte, artık bebek sert gıdaları çok daha rahat çiğnemeye başlar.
- Üst çenedeki köpek dişleri, genellikle 16-22 aylar arasında çıkarlar. Bu dişlerin sivri şeklinden dolayı, bu dişlere köpek dişi denmektedir.
- Alt köpek dişleri, genellikle 17-23 aylar arasında çıkar. Bu dişlerin de çıkışıyla tüm boşluklar kapanmış olur.
- Üst ve alt ikinci azı dişleri, genellikle 25-36 aylar arasında gerçekleşir. 3 yaş civarında çocukların büyük bir çoğunluğunun ise tam olarak 20 tane süt dişi mevcuttur.
Diş Çıkarma Dönemini Rahatlıkla Atlatabilmek İçin Öneriler
Bebeğiniz bu süreçte normalden daha huzursuz olacaktır. Bu sıkıntılı döneminde bebeğinizi rahatlatmak için onunla daha fazla ilgilenmeniz gerekir.
Bebeğinizin diş çıkarma dönemlerinde, yapmanız gereken ilk şey ona çiğneyecek bir şeyler vermeniz olacaktır. Bebeğin çiğneyerek diş etlerini kaşıyabileceği, ek gıda dönemindeki bebekler için soğuk yiyecekler, daha küçük bebekler için diş kaşıyıcılar verilebilir. Ancak bebeğinize çiğnemesi için bir şey verdiğiniz zaman akciğerlerine kaçırmaması için mutlaka yanında bulunmalı ve oturur pozisyonda olmasını sağlamalısınız.
Diş çıkarma döneminde bebeğinizin diş etlerine temiz ve soğuk bezle dairesel şekilde masaj yapabilirsiniz.
Bebeğinizin diş etlerini hafifçe uyuşturmak için eğer öneriliyorsa, doktor önerisiyle verilen diş jellerinden beslenme önceleri diş etlerine sürebilirsiniz.
Diğer önlemlerle beraber bebeğinizin fazlasıyla huzursuz olduğunu hissediyorsanız, parasetamol vermek için doktorunuza danışabilirsiniz.
.
Çok güzel içerikle hazırlanmış bir yazı olmuş tam da bu diş aşamasının getirdiği huzursuzlukları yaşıyordu çocuklarım.