Bebeklerde Kepçe Kulak Sendromu!

Bebekler dünyaya geldikleri andan itibaren kendilerine has kimi özelliklerle doğarlar. Kimisinin kafa yapısı daha yuvarlak iken, kimisinde ise daha uzundur; kimisinin boyu normale göre uzun olabilirken, kimi bebek ise daha kısa boylu doğar.

Genel olarak bakıldığında her bireyde görülebilen bu kişisel özellikler bazen, standart görünümün dışında seyredebilir ki bebeklerde kepçe kulak sendromu da bunlardan biridir.

Kepçe kulak, özellikle okul çağı döneminde çocukların özgüvenini etkileyerek sosyal ilişkilerde çekingenlik, içe kapanıklık veya kendini ifade etme zorluğu gibi durumlara yol açabilir.

Yapılan bilimsel çalışmalar, kepçe kulak gibi belirgin estetik farklılıkların, çocuklarda akran zorbalığına maruz kalma riskini artırdığını ve bunun uzun vadede akademik performansı olumsuz yönde etkileyebileceğini göstermektedir. Akran zorbalığı ve kendine güven eksikliği, çocuğun derslere olan ilgisini azaltabilir ve bu okuldaki başarısını düşürebilir.

Kepçe Kulak Nedir ve Neden Olur?

Doğumsal bir şekil bozukluğu olan kepçe kulak sendromu, en basit tanımı ile kulak kepçesinin en üst kısmının kafaya uzaklığının olması gerekenden daha fazla ölçüde olması durumudur. Normalde 2 cm olması gereken bu mesafe, kepçe kulaklı bebeklerde ve çocuklarda daha fazladır.

Burun ve kulağın uzunluğu birbiri ile paralel, kulak kepçesinin üst kısmı ile kaşların kenar kısmı da yine birbirine paralel olmalıdır. Kepçe kulak sendromunun ortaya çıkma sebebi ise kulak kıkırdağının fazla gelişmiş olmasıdır.

Kepçe kulağın tek bir tipi bulunmaz, birden fazla tür mevcuttur.

Kulakta doğumsal bir şekil bozukluğu sebebiyle gerçekleşen bu sorun, bebeklik döneminde fark edildiğinde operasyonsuz bir şekilde çözülebilir. 

Yenidoğanda kepçe kulak sorununu ebeveynler fark etmese dahi doktor durumu fark edip, uzman görüşünü sunarak farklı çözüm önerileri önerebilir.

Kulakların Kepçe Olması Bebekleri Nasıl Etkiler?

Doğumdan sonraki dönemde fark edilebilecek kepçe kulak sorununun sağlık açısından herhangi bir olumsuz durum oluşturmadığı bilinmektedir. Kepçe kulağa sahip olan bebeklerin işitme duyusunda herhangi bir farklılık gözlenmez. Sadece estetik bir durumdur.

Bebeklik döneminde kepçe kulak görünümü, bebeklerin kendilerini rahatsız hissetmelerine neden olmaz. Ancak sosyal ve psikolojik etkileri, özellikle okul çağına geldiklerinde daha belirgin hale gelebilir. Bu yaşlarda akran zorbalığına maruz kalabilir, arkadaşlarından farklı olduklarını hissedebilirler; bu da özgüvenlerinin olumsuz etkilenmesine ve içe kapanmalarına yol açabilir.

Bebeklik Döneminde Kepçe Kulak Tedavisi

Günümüzde her 20 bebekten 3’ünde görülebilen kepçe kulak, her yaş için farklı çözümleri olan bir durumdur. Çocuklarda %5 oranında görülen bu durum bebekte veya çocukta herhangi bir işlevsel bozukluğa yol açmadığı için hastalık olarak kabul edilmez.

Ebeveynlerin en çok merak ettiği konulardan biri de “Bebeklerde kepçe kulak düzelir mi?” sorusunun yanıtıdır. Anneden bebeğe geçen östrojen hormonu sayesinde, yenidoğan bebeklerin vücudundaki tüm kıkırdak dokuları oldukça yumuşaktır.

Kulaktaki kıkırdak dokusunun da diğer dokular gibi yumuşak olması sebebiyle kepçe kulaklı bebeklerde ilk 3 ay tedavide son derece önemlidir. Tenisçi bandı da denilen bant formları sayesinde kulakların yüze yakın durması sağlanmakta ve bu sayede bebeklikte sorunun giderilmesi mümkün olmaktadır. Böylece bebeğin hassas olan kıkırdağına adeta yeniden şekil verilmesi sağlanır.

Bu uygulamanın yanında, yine kulaktaki kıvrım ve şekil bozukluklarını gidermek için kullanılan silikon aparatlar da mevcuttur. Sağlığa uygun malzemeden işin uzmanları tarafından üretilen bu tür silikon aparatlarla da yüzde 90’ın üzerinde başarı sağlanır.

Ortalama 4 ila 6 hafta arasında sonuç alınabilen bu aparatların kullanımı bebeğin duymasını, emmesini ve diğer hareketlerini kısıtlamaz.

Silikon takılı olduğu sürece bebek herhangi bir farklılık hissetmez. Silikon aparatın doğumdan sonraki en erken zamanda kullanılması tavsiye edilir, özellikle 4 haftalıktan öncesi kullanmaya başlamak ve tedaviden etkili sonuç almak için en uygun dönemdir.

Okul Çağı Döneminde Kepçe Kulak Tedavisi

Bebeklik döneminde giderilemeyen kepçe kulak sendromunun tedavisi ilerleyen yaşlarda da mümkündür. Çocukluk çağındaki tedavi yöntemi cerrahi, küçük bir operasyondur. Ortalama 1 saatlik kısa bir ameliyat ile kulaklardaki şekil bozukluğu giderilebilir. Her yaşta kepçe kulak ameliyatı yapılabilir. Ancak operasyon için tavsiye edilen en erken yaş, 5 yaştır. Bunun sebebi ise, hem kulak gelişiminin bu yaşlarda tamamlanmış olması hem de çocuğun okul dönemine başlamadan bu sendromdan kurtularak karşısına çıkabilecek rahatsız edici durumların önüne geçecek olmasıdır.

Lokal ya da genel anestezi ile yapılan bu operasyon, bademcik ameliyatı, geniz eti ameliyatı gibi diğer operasyonlarla bir arada da gerçekleştirilebilir.

Operasyondan sonra genellikle aynı gün içerisinde hastaneden çıkış yapılır. Ameliyattan sonra 1-2 gün boyunca baskılı bandaj kullanılırken, ilerleyen 4 ila 6 gün boyunca hastanın kendisinin takıp çıkarabileceği tenisçi bandajı gibi eşyalar tercih edilir.

Ancak estetik müdahaleye karar vermeden önce, durumu bir çocuk psikoloğu veya pedagog ile değerlendirerek çocuğun gerçekten zorlandığından emin olmak faydalı olabilir. Aileler ve çocuklar, operasyonun gerekliliğini hissetmiyorsa veya çocuk bu durumdan rahatsız olmuyorsa ameliyat zorunlu değildir.

En Çok Okunanlar

Pelvik Taban Kaslarını Güçlendiriyoruz!

Doğum sonrası dönem, birçok fiziksel ve duygusal değişiklikle dolu...

Doğum Sonrası Hormonların Cinsel İsteğe Etkisi

Doğum sonrası dönem (postpartum), kadın vücudunda fiziksel, duygusal ve...

4. Atak Dönemi: Bebeğinizin 19. Haftasında Neler Oluyor?

Büyüme atakları, bebeklerin gelişiminde kritik öneme sahip ancak birçok...

Happy Mom Ödülleri🏆 Toplam Ödül 100.000 TL

Merhaba Canımız Annelerimiz, Bu sene de en iyi markaları annelerimiz...

Çocuklarda Ahlaki ve Etik Gelişim

Ahlaki ve etik gelişim, çocukların doğru ile yanlışı ayırt...

Devam Sütü ile Beslenen Bebeklerde Sindirim Sorunları ve Çözüm Önerileri

Devam sütüyle beslenen bebeklerde sindirim sisteminin yeni beslenme şekline...

3. Atak Dönemi: Bebeğinizin 12. Haftasında Neler Oluyor?

Büyüme atakları, bebeklerin gelişiminde kritik öneme sahip ancak birçok...

Yenidoğan Göbek Bağı Bakımı

Yenidoğan bebeklerin göbek bağı bakımı, enfeksiyon riskini önlemek ve...

Bebeklerde Yiyecek Seçme Sorunu

Bebeklerde yiyecek seçme sorunu, ebeveynler için yaygın bir endişe...

2. Atak Dönemi: Bebeğinizin 8. Haftasında Neler Oluyor?

Büyüme atakları, bebeklerin gelişiminde kritik öneme sahip ancak birçok...