Bebeklerde Pişik Sorunu ve Çözüm Önerileri

Yeni doğan bebekler, anne karnındaki süre boyunca içerisine dolan sıvı ve gazı dışkı ile atarlar. Bu nedenle, bazen günde 6 kez bile bezlerini doldurabilirler.

Yeni doğan bebeklerin cildi oldukça hassas olduğu için pişik olmaları çok kolaydır. Bezlerini her saat başı kontrol edip, altlarına yaptıkları zaman hemen değiştirmek önemlidir. Kontrol ettikçe, bebeğinizin poposunda pişik olup olmadığını daha kolay anlayabilirsiniz.

Bebekler Pişik Çeşitleri

  • Bez Pişiği

Daha sık görülen bir tür olan bez pişiği, bebeklerin çoğunda herhangi bir zamanda ortaya çıkabilir. Bu durumda, çocuk bezi olan bölgelerde kızarmış ve kabarmış bir cilt görülür. Genellikle bebeğinizin dışkısından kaynaklanan mikrop ve bakterilerin neden olduğu pişiklerde, popoda parlak kırmızı renkli yara ve lekeler oluşabilir.

Bebeklerin çoğu, büyüyene kadar en az üç kez bebek bezi pişiği ile karşılaşabilir; bu pişik hafif veya ağır şekillerde görülebilir. Yeni doğan bebeklerde pişikler daha nadir görülür, çünkü bezler sık sık değiştirilir. Bebek büyüdükçe bez değişim sıklığı azalır, bu da pişiğin geç fark edilmesine yol açabilir. Özellikle 9-12 aylık bebeklerde bez pişiği daha yaygın bir durumdur.

  • Pişik Yarası

Bebeklerde pişik çeşitlerinin bir diğeri olan pişik yarasında, oluşan pişirin bakteri ve mantar enfeksiyonu ile daha ciddi sorunlara yol açabilen bir tür mantar enfeksiyonudur.

Pişik olan bebeklerin birçoğu bağırsaklardan gelen Candida adı verilen bir tür mikroba yakalanır. Bu maddeler ile pişik oluşumu daha çok gelişmekte bazen beyaz yuvarlak pul lezyonları biçiminde etrafları kızarık dokulu yaralar oluşabilmektedir.

  • Boyunda Oluşan Pişikler

Pişik denilince akla direk popoda oluşan pişikler gelir ama popo haricinde de oluşan pişiklere de dikkat edilmelidir. Bebeklerin boynunda oluşan pişikler genellikle kilolu olup etlerinin birbirine değmesi sonucunda oluşur. Genellikle yaz aylarında terleyip silinmeyen bebeklerde oluşan bir pişik türüdür. Böyle olmaması için bebeğin boğazının sık sık kontrol edilmesi ve nemli bırakılmaması gerekir. Kuru cilde sahip olan bir bebekte ise hakiki zeytinyağı ile nemlendirme sağlanarak pişik oluşumu engellenebilir.

  • Eklem Yerlerinde Oluşan Pişikler

Bazı bebekler de koltukaltı sürekli yapışık olduğu için pişik olma ihtimali çok yüksektir. Bu sebeple koltuk altının birbirine temas etmeyecek şekilde giydirilmesinde fayda vardır. Ayrıca bebeklerde popo pişiğinden sonra en çok karşılaşılan diğer pişik bölgesi de eklem yerleridir. Bu pişik türü ile genellikle yaz aylarında karşılaşılabilir. Eklem yerlerinin de birbirine temas etmesi engellenmeli ve sürekli kontrol edilerek pişiğin önlenmesi gerekir. Aksi durumda pişik önleyici kremlerle tedavi edilebilir.

Pişiğe Neden Olan Etkiler

  • Hassas ve narin cilde sahip deri
  • Doğal koruyucu yağları kullanmak yerine, sert sabun kullanımı
  • Çocuk bezlerini seyrek değiştirme
  • Kullanımı nadir de olsa kumaş bez kullanımında deterjan ve solüsyonların az durulanması
  • Bebek bezinin, bebek derisine sürtünmesi sonucunda pişik ortaya çıkabilmektedir.

Pişiğin Önlenmesi ve Tedavisi

Bebek ve çocuklarda pişiğin önlenmesi için dikkate alınması gereken en önemli hususlar şunlardır:

Naylon olmayan çocuk bezleri tercih edilmeli, pişik bölgesi açık tutularak havalandırılmalı ve bezler sık sık değiştirilmelidir. Bunun yanı sıra, doktorunuzun önerdiği losyon ve kremler, pişiğin önlenmesi ve tedavisinde önemli bir rol oynamaktadır. Ayrıca, kenarlı bebek bezleri kullanmak da pişiğin oluşumunu önlemede etkili olabilir.

Bebeklerde kullanacağınız özellikli bez bağlanan bölgelerde parfümlü ürünler, kremler ve bir türlü benzer alerji yapabilmektedir. Çocuklarda özellikle kokusuz ıslak havlu ve hipoalerjenik ürünler kullanmayan dikkat edilmeli, mümkün oldukça bol su ile temizlik yapılmaktadır.

Uzun süre geçmeyen pişik yaralarında kesinlikle doktora başvurulması gerekmektedir. İlaç tedavisi ve düzenli bir şekilde kullanarak pişik ve idrar yolu enfeksiyonlarından önleyici olabilmektedir.

En Çok Okunanlar

4. Atak Dönemi: Bebeğinizin 19. Haftasında Neler Oluyor?

Büyüme atakları, bebeklerin gelişiminde kritik öneme sahip ancak birçok...

Happy Mom Ödülleri🏆 Toplam Ödül 100.000 TL

Merhaba Canımız Annelerimiz, Bu sene de en iyi markaları annelerimiz...

Çocuklarda Ahlaki ve Etik Gelişim

Ahlaki ve etik gelişim, çocukların doğru ile yanlışı ayırt...

Devam Sütü ile Beslenen Bebeklerde Sindirim Sorunları ve Çözüm Önerileri

Devam sütüyle beslenen bebeklerde sindirim sisteminin yeni beslenme şekline...

3. Atak Dönemi: Bebeğinizin 12. Haftasında Neler Oluyor?

Büyüme atakları, bebeklerin gelişiminde kritik öneme sahip ancak birçok...

Yenidoğan Göbek Bağı Bakımı

Yenidoğan bebeklerin göbek bağı bakımı, enfeksiyon riskini önlemek ve...

Bebeklerde Yiyecek Seçme Sorunu

Bebeklerde yiyecek seçme sorunu, ebeveynler için yaygın bir endişe...

2. Atak Dönemi: Bebeğinizin 8. Haftasında Neler Oluyor?

Büyüme atakları, bebeklerin gelişiminde kritik öneme sahip ancak birçok...

Doğumdan Sonra Başlayabileceğin Egzersizler: Yoga Pilates Düşük Etkili Kardiyo!

Hamilelik ve doğum, bir kadının vücudu üzerinde büyük değişimlere...

Doğum Sonrası Vajinal Kuruluk ve Çözüm Önerileri

Doğum sonrası dönemde birçok kadın, vücutlarında çeşitli değişiklikler yaşar....