Zeka Gelişimini Destekleyen 7 Püf Nokta

Bebeklerde 0-2 yaş arası dönem, her açıdan olduğu gibi zekâ gelişimi açısından da oldukça önem taşıyor. Bu dönemde oynanan oyunlar, bebeğin kendi bedensel duyumlarının araştırılması şeklinde çok küçük bir alanda başlıyor, yakın çevresi içinde ve daha sonra da büyük sosyal ortamlarda gerçekleşiyor. Anne ve babaların bu dönemi en verimli şekilde geçirmelerini sağlayarak, bebeğin zekâ gelişimine katkıda bulunmaları gerekiyor. Bebeklerin yaşamın başlangıcında görülen ilk sosyal davranışları, annelerine olan bağlılığıdır. Bebeklerin sosyal becerileri kısıtlıdır bu sebeple en etkin kullandıkları iletişim yöntemi ağlamaktır. Bebekler her ağladığında ciddiye alıp cevap vermek gerekir.

İlk aylarda bebeklerin ağlaması ciddi duygusal anlamlar içermez. Bebekler bu dönemde fiziksel ihtiyaçları olduğu için ağlarlar. Önemli olan anne ve babaların tutarlı ve doyurucu şekilde bebeklerin ihtiyacını gidermesidir. İhtiyaçları karşılanan bebekler, çevreleri ile güvenli şekilde bağ kurmaya zemin hazırlar. Bebekler için; korku, öfke, heyecan belirtileriyle, beslenme dışındaki her şey oyundur. Oyun, düşüncenin ilkel bir işlevidir. Bu dönemde oynanan oyun, çevreyi denetlemek ya da sadece haz duymak için yapılan bir davranıştır. 0-2 yaş arasında bebeğe kesinlikle televizyon seyrettirilmemelidir. Televizyonun uyarımı son derece pasiftir ve bebeğin zekâsını negatif etkiler.

Konu hakkında 7 püf nokta oldukça önemlidir.

1.Püf noktamız:

İlk olarak hamilelik döneminde annenin; doğum sonrası da hem anne bununla beraber bebeğin doğru beslenmesi çok önemli. Bebeğinizin iyi beslenmesini sağlayın ve mümkünse ne olursa olsun anne sütü verin. İlk altı ayda yalnız anne sütü ile beslemek; uygun ek gıdalara başladıktan sonrasında 2 yaşına kadar da emzirmeye devam etmek, bebeğin beyin gelişimi için özellikle prematüre doğan bebeklerde oldukça önemlidir.

2.Püf noktamız:

Zihinsel ve fiziksel olarak kendinize iyi bakın. Siz iyi olmadığınızda bebeğinize de iyi bakamazsınız. Bundan dolayı kendi fizyolojik ve zihinsel sağlığınıza dikkat etmelisiniz. Güne zinde başlamalı, bebeğinizle zaman geçirmelisiniz. Unutmayın, siz bebeğiniz iyi olmadığında onun için kaygı duyuyorsanız, o da sizin iyi bulunmadığınızı anlayabilir ve sizin için endişelenebilir.

3.Püf noktamız:

Bebeğinizle bol bolca konuşun. Onu emzirirken, altını değiştirirken, banyo yaptırırken ona ne yaptığını güzelce anlatın. Doğru bir şey yaptığınızda veya istemediğiniz bir davranış gördüğünüzde bunu ona anlatın. Beni anlamıyor diye düşünmeyin. Bebeklerin idrakleri çok açıktır ve zamanla bu konuşmalarınızın ne kadar faydalı bulunduğunu göreceksiniz. 

4.Püf noktamız:

Bebeğinizle oyun oynayın ve hayal gücünün gelişmesinde sizde bebeğinize yardımcı olun. Oyun, bebeklerin hem motor becerilerinin gelişmesinde bununla beraber zihinsel gelişimlerinde önemli bir yere sahip. Bebeğinize oyuncak seçerken çok ses çıkaran elektronik oyuncaklar yerine, el kabiliyetine izin veren oyuncaklar tercih edilebilir. Örneğin yap-bozlar, üst üste konan oyuncaklar, gruplandırmaya müsaade eden renkli veya şekilli oyuncaklar alınabilir. Ancak bebeğinizle oynarken bir tek oyuncaklarla da sınırlı kalmadan evdeki kutular ve mutfak gereçleri veya diğer bazı nesneler de oyuncak olarak kullanılabilir. Önemli olan bebeğinizin oyuncakla iyi mi bir etkileşime girdiğidir. Şundan dolayı yaratıcılığı güçlendiren ve etkileşime müsaade eden oyunlar ve oyuncaklar tercih edilmelidir.

5.Püf noktamız:

Bebeğinizin ev halkı dışındaki kişilerle iletişim kurmasını sağlayın. Kendi yaşıtlarıyla ya da diğer yaşlardaki çocuklarla vakit geçirmesini sağlamanız; arkadaşlıklar kurması, paylaşmayı öğrenmesi ve kendini keşfetmesi açısından oldukça yarar sağlayacaktır. Sorumluluk duygusu ve diğer bazı duygularla tanışması, başkalarıyla bağlantı kurması sayesinde gelişecektir. Bebeklerde zekâ gelişimini destekleyen 7 püf nokta sizler için hayat kurtarıcı olacak.  Bu arkadaşlıkları kurarken yaşadığı anlaşmazlıkları, hayal kırıklıklarını ve kavgaları ne şekilde çözeceği konusunda ona yardımcı olabilirsiniz.

6.Püf noktamız:

Meydana getirilen birçok araştırma 2 yaş öncesi dönemde TV izleyen bebeklerde zihinsel gelişimin olumsuz etkilendiğini ve dil gelişiminin geciktiğini vurguluyor. Gene bebeklerde 2 yaşına kadar aşırı TV izlemeyle dikkat eksikliği, hiperaktivite ve otizm içinde ilişki olduğunu ortaya koyan çok fazla araştırma var. Bu yüzden bebeğinize 2 yaşına kadar mümkünse hiç TV seyrettirmeyin yahut süreyi sınırlı tutun. Bir bebeğin sağlıklı sosyal ve zihinsel gelişiminde ilk iki yaş için en önemli etkenler anne, baba ve yakın etraf ile kurulan ilişkilerdir, televizyon seyretmek değil.

7.Püf noktamız:

Bebeğinizin kelime hazinesi kısıtlı olsa da onunla ne hissettiği hakkında konuşun. Ona duyguları hakkında konuşabileceği kelimeler öğretin. Bebeğinizin hoşlanmadığınız bazı davranışları var ise bunu ona güzelce ifade edin. Bu davranışlarını neden uygun görmediğinizi ve olası sonuçlarını bebeğinize anlatın. Yalnız hoşlanmadığınız değil, beğendiğinizin güzel davranışlarını da anlatarak ve takdir ederek doğru ve yanlış davranışları ayırt etmesini sağlayın. 

 

Bir Cevap Yazın

En Çok Okunanlar

Sütünüzün Daha Rahat Akmasını Sağlayacak İpuçları ve Meme Masajı!

Anne sütü ilk 6 ay bebeğin tüm besin gereksinimlerini...

Yenidoğan Refleksleri Hakkında Her Şey

Yenidoğan refleksleri bir bebeğin istem dışı yaptığı motor hareketleri...

Anne Olduktan Sonra Siz: Hayatınızda Neler Değişti?

Anne olduktan sonra herkesin hayatı kişi ayırt etmeksizin az...

Bebeğiniz İçin Ay Ay Oyun Önerileri

Merhaba Canımız Annelerimiz...  Bebeğinizle geçireceğiniz vakit oldukça önemlidir...  Bebeğinizle kaliteli vakit...

Çocukluk Döneminde Sosyalleşmenin Önemi!

İnsanlar birbirleriyle iletişime geçmeye, ilişki kurmaya ve birlikte yaşamaya...

Doğum Sonrası Sıkıntılarınızdan Kurtulun!

Kadınlarda lohusalık olarak bilinen evre, doğumdan sonra başlayan ve...

Doğumdan Sonra Eş İlişkisi

Sevgili ilişkisinden karı-kocalığa uzanan yolda ilerlerken gün gelir ve...

Bebekler Ne Zaman Emekler? Ne Zaman Yürür?

Bebeklerde emekleme, motor becerilerin gelişiminde önemli bir aşamadır. Bu...

Bebeklerde Dikkat Eksikliği

Bebeğinin gelişiminde ve pek çok konuda bilgi sahibi olmak...

Bebekler Bunları Neden Yapar? 🫣

Özellikle ilk defa anne olmayı deneyimleyen kadınlar, bebeklerinin yaptığı...