Doğum Sonrası Kiloları!

Bebek sahibi olmak çok güzel ama bir de şu kilolar olmasa. Hamilelik döneminde kilo alma ve karın bölgesinde şişkinlik kaçınılmazdır. Hamilelikten sonra ise tüm kadınların isteği ise bir an önce eski haline dönmektir. Bu yazımızda hamilelik sonrası kilo verme ve kısa sürede forma girmek için uygulayacağınız basit egzersizlerden bahsedeceğiz.

Doğum sonrası kilolarınızı hızlıca verememiş olmanız doğal olarak bu süreç içinde beslenme, hareketsizlik ve vücudunuzun hormonal faaliyetlerindeki değişimler sonucudur.

Sorununuzu egzersizle sağlıklı olarak giderebilmeniz için öncelikle şu hususu göz önünde bulundurmak gerekir:
Doğumdan ne kadar sonra spora başlamalı ve uygun bir başlangıç nasıl olmalıdır ?

 

Normal doğumlarda, hormonlar ve kan değerleri ile kalp, doğumdan 6 ile 8 haftalık bir süre sonunda eski haline dönebilmektedir. Ancak, bu demek değildir ki, bu süre içinde spor yasaktır. Tam tersi. Nekahet devresi spor ile kısaltılır. Yumuşak germe ve kuvvetlendirici basit hareketler hiç tereddütsüz uygulanmalıdır.

Genelde vücutta biriken fazla yağları atabilmek için doğumdan 10-14 gün sonra aerobik çalışmalara – yüzme hariç – başlanılması gerekir. Eklem yerleriniz, doğumdan 6 hafta sonrasına kadar normalden daha zayıf olduğu için, kendinizi fazla zorlamamalısınız. Aksi halde sakatlanma riski artar. Doğum sonrası egzersizleri olarak, streching egzersizlerini düzenli olarak uygulamak suretiyle, hafif ağırlık ve makineli egzersiz programlarıyla destekleyerek, eski formunuza kısa sürede tekrar kavuşabilirsiniz.

 

Sezaryen ile yapılan doğumlarda daha dikkatli olunması gerekir. Burada kişinin kendisini iyi hissedip hissetmediği önemlidir. Sezaryen ile doğum, neticede bir ameliyattır ve nekahet devresi normal doğumdan 3 ile 6 hafta daha fazla sürer. Yara kapanmadan veya ağrı duyulması halinde çalışmalara başlamayın. Çalışmalara başladıktan 2 ay sonra ise dozu arttırın.

Şayet bu süreleri geçirmişseniz, mide ve bel bölgesi başta olmak üzere, vücut yağınızı azaltıp sarkmaları önleyebilmeniz ve kaslarınızı sıkılaştırabilmeniz için tüm hareket sisteminizi düzenli çalıştıracak bir egzersiz planı uygulamanız faydalıdır.

Bunun için en pratik yol şudur:

Sabah aç halde büyük bardak ılık su içtikten sonra haftada 3 gün en az 30 dakika olmak üzere tempolu yürüyüş yapmanız ve ardından da “Crunch” denilen (Mide sıkıştırması), “Lying Leg Knee-Up” (Yerde dizleri göğse çekme) ve “Seated Side To Side With Bar” (Oturarak omuzda sopa ile iki yana dönme) egzersizlerini yapabilirsiniz.

Tekrarlar ise mide sıkıştırması ve dizleri karna çekme için mide ve karın bölgenizde yanma oluncaya kadar, iki egzersiz arasında 30-45 saniye dinlenme süresi uygulayarak yapabilirsiniz.

Daha sonra tekrarlardan oluşan set sayılarını arttırabilirsiniz. Yani 2 set veya 3 set olarak uygulayabilirsiniz.

Oturarak dönme egzersizi bel yanları içindir, bunu da 100 tekrar (sağ-sol toplam) yapıp, dinlendikten sonra yine aynı tekrarla devam edebilirsiniz.

 

Mide ve karın bölgesindeki sıkılaşma egzersizlere bağlı olduğu kadar beslenmenize de bağlıdır. Bu nedenle kötü beslenme alışkanlıkları olan, şekerli, yağlı, unlu ve tuzlu gıdaları minimuma indirip, küçük miktarlarda 3 ana 3 de ara öğün alarak beslenmeli ve günlük su tüketiminizi 2,5-3 litreye çıkarmalısınız.

İstediklerinizin olması düzenli egzersiz, tempolu yürüme ve doğru beslenme ile mümkündür.

Bir Cevap Yazın

En Çok Okunanlar

Sütünüzün Daha Rahat Akmasını Sağlayacak İpuçları ve Meme Masajı!

Anne sütü ilk 6 ay bebeğin tüm besin gereksinimlerini...

Yenidoğan Refleksleri Hakkında Her Şey

Yenidoğan refleksleri bir bebeğin istem dışı yaptığı motor hareketleri...

Anne Olduktan Sonra Siz: Hayatınızda Neler Değişti?

Anne olduktan sonra herkesin hayatı kişi ayırt etmeksizin az...

Bebeğiniz İçin Ay Ay Oyun Önerileri

Merhaba Canımız Annelerimiz...  Bebeğinizle geçireceğiniz vakit oldukça önemlidir...  Bebeğinizle kaliteli vakit...

Çocukluk Döneminde Sosyalleşmenin Önemi!

İnsanlar birbirleriyle iletişime geçmeye, ilişki kurmaya ve birlikte yaşamaya...

Doğum Sonrası Sıkıntılarınızdan Kurtulun!

Kadınlarda lohusalık olarak bilinen evre, doğumdan sonra başlayan ve...

Doğumdan Sonra Eş İlişkisi

Sevgili ilişkisinden karı-kocalığa uzanan yolda ilerlerken gün gelir ve...

Bebekler Ne Zaman Emekler? Ne Zaman Yürür?

Bebeklerde emekleme, motor becerilerin gelişiminde önemli bir aşamadır. Bu...

Bebeklerde Dikkat Eksikliği

Bebeğinin gelişiminde ve pek çok konuda bilgi sahibi olmak...

Bebekler Bunları Neden Yapar? 🫣

Özellikle ilk defa anne olmayı deneyimleyen kadınlar, bebeklerinin yaptığı...