Doğum Sonrası Ödemden Kurtulma Yolları!

Gebelik döneminde vücuttaki kan oranı neredeyse %50 artış gösterir. Buna bağlı olarak damarlarda biraz genişleme olur. Fazla sıvının bir kısmı dokular içindeki hücrelerde birikir.

Bu durum, gebelik döneminde ödem oluşmasının temel sebebidir. Ayrıca hamile bir kadının daha fazla suya ihtiyaç duyması ve sıvı alımını arttırması da ödem oluşmasına neden olabilir.

Doğumdan sonra, vücudun hamilelik öncesi döneme geçmeye başlamasıyla birlikte ödemlerin atılması 1-3 aylık bir zaman alır. Aslında doğumdan sonra annenin vücudunun kendini toparlaması doğumla beraber başlar.

Çünkü bebeğin anne rahminden ayrılmasıyla birlikte vücutta ciddi bir hormonal değişim meydana gelir. Bazı durumlarda ödemin atılması için yeterli olan bu 3 aylık süre 6 aya kadar uzayabilmektedir.

Doğum Sonrası Ödem Atmayı Hızlandıracak İpuçları

Beslenmeye Dikkat Etmek

Doğum sonrası dönemde annelerin beslenme alışkanlıkları ödem probleminde doğrudan etkilidir.
Anneler yeterli ve dengeli beslenmelidir. Gün içinde 2-3 saat arayla ortalama 6 öğün yemek anneyi uzun süre aç bırakmayacağından metabolizmayı hep aktif tutarak dengeli bir durum oluşturur.

Zamanında ve düzenli beslenmek ödemi ve dolaşım bozukluğunu engellemektedir.

Düzenli Uyku Rutini Oluşturmak

Yeni doğum yapmış anneler uykusuzluğun zirvesindedir. Lohusalığın vermiş olduğu yoğun anaçlık duygusu, zaman zaman uyku ihtiyacının çok geri plana atılmasına neden olur. Ancak doğum sonrası dönemde uyku rutininin şartlar elverdiğince korunması, vücudun yorgun düşmesine engel olur ve vücut dengede olduğu için fazladan ödem tutmaz.

Vücut dinlenince kan dolaşımı artacağından ödem oluşumu yine azalmaktadır.

Bol Su İçmek

Doğum sonrası ödem probleminden kurtulmanın en etkili yolu bol bol su içmektir. Su içmek ödemi çözeceği gibi emziren annelerin sütünü de artıracaktır.

Ödem oluşmasına neden olan şey suyun fazlalığı değildir. Çok su içerek suyun döngüsü sağlanır ve böylece vücudumuz “suyu tutmama gerek yok çünkü ihtiyacım olan su bana veriliyor” der ve rahatça ödemi atar. Bu sebeple ödem atmak isteyen anneler genel olarak gün içerisinde 2-2.5 litre su içmelidir.

Tuz Alımını Sınırlandırmak

Tuzun normal şartlarda suyu tuttuğu bilindiğinden vücut ödem yaptığı zaman tuz azaltmaya giden annelerin dengeli oranda tuz alması önerilmektedir.

Doğum sonrası ödem şikayetinden bir an önce kurtulmak isteyen anneler, yüksek oranda sodyum içeren gıdalardan uzak durmalıdır.

Hareket Etmek

Halk arasında doğum yapmış kadının 40 gün boyunca evden çıkmaması inancı yer alır. Ancak bunun bilimsel hiçbir dayanağı yoktur ve fiziksel olarak elverişli olunduğunda kısa süreli yürüyüşler yapılabilir.

Örneğin haftada üç gün 45 dakika yürüyüş yapmak, vücudun kendisini toparlama sürecine yardımcı olur ve vücutta var olan ödemlerin atılımını hızlandırır.

Ödem Atıcı Besinler

Maydanoz

Doğum sonrası dönemde ödem problemini en aza indirmek için maydanoz çok iyi bir alternatiftir. Sabahları uyandığınızda 1 bardak sıcak suyun içerisine 1 tutam maydanoz ekleyin ve soğumasını bekleyin. Haftada 3 gün tekrarlayın farkı göreceksiniz.
Gün içerisindeki öğünlerinize de maydanozu ilave edebilirsiniz.

Unutmayın! Yeşillikler anne sütünü artırır. Burada dikkat etmeniz gereken taze maydanoz kullandığınızda demleme süresini biraz daha uzun tutmaktır.

Ananas

Ananas A vitamininden zengindir ve bağışıklık sistemimize katkı sağlar. Ananas içerdiği Bromelain enzimi sayesinde vücudundaki fazla sıvının atımına yardımcı olur. Yapılan araştırmalara göre bromelain vücutta vasküler geçirgenliği pozitif yönde etkileyerek dokularda biriken ödemin emilimini ve atımını arttırır.

Ekinezya Çayı

İdrar söktürücü özelliği diğer çaylara göre az olan ekinezya çayı bağışıklığı güçlendirerek hastalıklara karşı koruma sağlar.
Ekinezya çayını doğum sonrası idrar söktürücü olarak tercih ederseniz kendinizi grip gibi hastalıklara karşı da korumuş olursunuz. Ancak bu tip kullanımı için doktorunuzdan onay almanız şarttır.

En Çok Okunanlar

Formül Mama Nasıl Hazırlanır? Doğru Ölçü ve Hijyen İpuçları

Bebeğiniz için en iyisini istediğinizin farkındayız. Bu yüzden formül...

Bebekler İçin 10 Maddede Mışıl Mışıl Uyku Rehberi

Elde edilen verilere göre, ülkemizdeki bebeklerin yaklaşık olarak %72'sinin...

Minik Adımlarla Büyük Gelişim: Çocuğunuzun Boyunu Neler Belirler?

Bir bebeğin dünyaya gelmesiyle birlikte anne babaların aklında onlarca...

Yenidoğan Bebekte Uyku Düzeni ve İyi Uyku Alışkanlıkları Oluşturmanın 5 Yolu

Yenidoğan bebeklerin uyku düzeni, hem anne babalar hem de...

Bebeklerin Babalarından Aldığı Özellikleri

Çılgınlık Bilim insanlarına göre risk alma ve adrenalinli bir hayat...

Doğum Sonrası Yorgunluk: Cinselliği Nasıl Etkiler?

Doğum sonrası dönem, ebeveynler için yoğun ve duygusal olarak...

Her Gün Temiz Hava: Bebeğiniz İçin Neden Önemli?

Bebeklerin, çocukların ve hatta yetişkinlerin her gün dışarıya çıkmaları...

Yenidoğan Refleksleri Hakkında Her Şey

Yenidoğan refleksleri bir bebeğin istem dışı yaptığı motor hareketleri...

Bebekler Neden Ağlar? Nasıl Sakinleştirilir?

Uyumak, beslenmek ve ağlamak. İlk birkaç ayda yenidoğan davranışı...

Tuvalet Eğitimi: Adım Adım Rehber ve Tuvalet Eğitimi Çizelgesi

Bebeklerin dönmesi için kas gücüne, emeklemesi için boyun kaslarının...