9 ay boyunca onu kucağınıza alma hayaliyle yanıp tutuştunuz. Bebeğiniz artık kollarınızda!
Ancak fotoğraflardaki gibi kusursuz bir bebek görünümü sizi beklemiyor olabilir, bu sizi panikletmesin.
Çoğu ebeveyn için bebeklerini kucaklarına aldığı ilk süreç, oldukça zorlu ve yıpratıcı olabilir.
Ancak bebeğinizin özellikleri ve gelişimi hakkında yeterli bilgiye sahip olmanız, sizi nelerin beklediğini veya bebeğinize nasıl müdahale etmeniz gerektiği noktasında oldukça fayda sağlayacaktır.
1 Aylık Bebek Özellikleri
0-1 Aylık Bebeklerde Beslenme: Yenidoğan bebekler ilk haftalarda oldukça sık beslenirler. Bunun sebebi mide kapasitelerinin çok küçük olmasından kaynaklanır. Bu sebeple sürekli memede kalmak istemesi, doymadığının düşünülmesi anlamına gelmez.
0-1 Aylık Bebeklerde Dışkılama: Bebeklerin dışkısı ilk zamanlar yeşil ya da siyah renkli ve yapışkan bir kıvam olabilir. Sonradan, anne sütü ile beraber sarı rengini alacaktır. Bebeğiniz bu dönem günde 4-5 kez dışkı yapabilir. Ayrıca dışkı rengi sulu, sarı ve akışkan bir renge sahiptir.
0-1 Aylık Bebeklerde Kilo Alımı: Bebeklerin çoğu aslında doğumdan sonraki ilk haftada kilo kaybeder. Bu durum iyi beslendiği, idrar ve dışkı yaptığı ve doğum kilosunun %10’undan fazla düşmediği sürece, sorun teşkil etmez. Ortalama bir bebek, daha sonra ilk ay için günde yaklaşık 30-35 gram alır. Bu da ortalama 800-1200 gram aralığına denk gelir.
0-1 Aylık Bebeklerde Boy Uzaması: Bebekler doğumu ile 1 aylık olana kadar geçen sürede ortalama 2-5 cm arasında uzar.
0-1 Aylık Bebeklerde Uyku: Bebeklerin ilk aylarda büyümesi için bolca uykuya ihtiyacı vardır. Çünkü büyüme hormonları, en çok uykudayken salgılanır. O nedenle ilk aylarda 15 ile 20 saatini uykuda geçirmesi normal kabul edilir. Hatta bazı bebeklerde bu süre 22 saate kadar çıkabilir.
Topuk Kanı
Doğan her bebeğin Fenilketonüri, Konjenital Hipotiroidi, Kistik Fibrozis ve Biyotinidaz Eksikliği yönünden taranması önemlidir. Çünkü bu taramalar sayesinde, bu hastalıklar nedeniyle oluşabilecek, geri dönüşümü olmayan hasarlar engellenebilmekte veya etkileri azaltılabilmektedir.
Bebeğinizde bu hastalıkların olup olmadığının araştırılması için topuk kanı örneğinin alınması gerekmektedir.
Topuk kanı iki kere alınır. Topuk kanının bir tanesi hastaneden taburcu olmadan önce, ikincisi ise doğumunun ardından ilk bir hafta içerisinde alınması gerekir.
1 Aylık Bebek Aşıları
Aşılar, bozulmuş veya zayıflatılmış virüs ya da bakteri içerir. Bebeğiniz aşı olduktan sonra, bağışıklık sistemi bu zayıf virüs/bakterilere karşı antikor geliştirir ve böylece gerçek virüsle karşılaşınca koruma sağlanır.
Hepatit B bir virüs hastalığıdır. Bulaşıcılığı yüksektir. Bebeklere kolaylıkla bulaşabilir. Hepatit B virüsü bulaşan bir bebeklerin %90‘nın da kronik hepatit B ve karaciğer kanseri gelişebilir. Ölümcül hastalığa karşı bebeklerin doğumda hepatit B aşısı ile aşılanması tüm Dünyada kabul edilmiştir.
Ülkemizde hepatit B aşısının ilk dozu doğumda hastanede yapılır. Daha sonraki 2 doz 1. ve 6. ayda olmak üzere uygulanır.
1. Ayda Bebeklerde Sarılık
Sarılık Nedir?: Sarılık, göz ve cildin sarılaşması durumudur. Bebeğiniz sarılık ise cildine biraz baskı uygulayarak bu sarı rengi görebilirsiniz. Çoğu sarılık vakası, doğumdan 2-3 gün sonra -yani hastaneden taburcu olduktan sonra- oluşur. Bu yüzden durum hakkında bilgilenmeniz ve süreci takip etmeniz önemlidir.
Sarılığın Nedenleri Nelerdir?: Yeni doğmuş bir bebekte, ihtiyacından fazla kan hücresi vardır. Çoğu zaman, henüz tam anlamıyla gelişmemiş ciğeri onları yeterince hızlı işleyemez ve bilirubin olarak bilinen bir pigment oluşur. Bu pigmentin büyük bir kısmı, bebeğin dışkısıyla vücuttan çıkar.
Özellikle erken doğan, genetik hastalığı veya enfeksiyonu olan bebekler daha hassas olurlar.
Sarılık, anne sütü ile doğru ve yeterli şekilde beslenmeyen bebeklerde de görülebilir. Çünkü bilirubini atmak için yeterli dışkı oluşmaz.
Anne sütü ile beslenen bebeklerde sarılık genelde 2 hafta içinde belirir. Eğer sarılık ilk 24 saatte belirirse bu durum kan uyuşmazlığı, enfeksiyon ya da ciğerde sorun olduğu anlamına gelebilir.
1 Aylık Bebekte Görme: Bir aylık bebeğinizin görüşü net değildir ve görüş mesafesi oldukça kısadır. Doğduğu zaman görüş mesafesi 6-12 cm’dir. Bebeğiniz henüz gözlerinizin içine bakmıyorsa endişelenmeyin. İlk ay içerisinde sizi tanıdıkça göz teması kurmak ilgisini çekmeye başlayacaktır.
1 Aylık Bebekte İşitme: Bebeğiniz bu ayda dahi insan seslerine oldukça duyarlıdır. Anne karnında en çok duyduğu seslerden biri anne sesidir. Onu rahatlatmak için bu fırsatı değerlendirip bol bol bebeğinizle konuşabilirsiniz. Bebeğiniz duygularını ifade etmek için de çeşitli sesler çıkarabilir. Bebeğinize benzer seslerle yanıt vermeniz önemlidir.
1 Aylık Bebekte Sindirim Sistemi: Bebeğiniz yeni doğduğunda günde 4-5 kez dışkı yapacaktır. Bazı durumlarda bu rakamın üzerine bile çıkabilir. Bebeğiniz büyüdükçe ve sindirim sistemi güçlendikçe de daha az dışkı yapacaktır. Kısacası bu ay sık sık altını değiştirmeniz gayet normaldir.