Dört aylık bebeğiniz; kahkaha atacağı, sizi görünce heyecanlanacağı ve konuşmanıza seslerle karşılık vereceği yani sosyalleşmesini gözlemleyebileceğiniz bir dönemde. Bebeğinizin bu gibi mutluluk verici hareketlerini görünce çoğu ebeveyn gibi sizin de aklınıza “4 aylık bebek ne yapabilir?” ¨4 aylık bebek nelerden hoşlanır?”, ¨4 aylık bebeğin ilgisini ne çeker?¨ ya da ¨4 aylık bebekle nasıl oynanır?¨ gibi sorular gelebilir.
4 Aylık Bebek Özellikleri
4 Aylık Bebeklerde Beslenme: Büyüdükçe bebeklerin beslenme düzeni değişir. Beslenme düzeninde emzirmeler arasındaki süreler daha da uzayabilir ve beslenme miktarı farklılaşabilir. 4 aylık bebeğinizi 24 saat içinde ortalama 6 ila 8 kez emzirebilirsiniz. Bebeğinizin gündüz beslenme aralığı 3-3.5 saatte bir olabilir. Gece beslenmesi ise bebek ne zaman uyanırsa o zaman yapılabilir. Eğer bebeğiniz gece hiç uyanmıyorsa beslemek için uyandırmayabilirsiniz. 4 aylık bebeğiniz, tüm beslenme ihtiyaçlarını anne sütü ile karşılayabilir. Anne sütü eksikliği ya da yokluğunda daha fazla bilgi sahibi olmak için doktorunuza danışmalısınız.
4 Aylık Bebek Baş Çevresi: 4 aylık kız bebeğinizin baş çevresi da ortalama 40.6 cm, erkek bebeğinizin baş çevresi 41.6 cm olabilir.
4 Aylık Bebeklerde Kilo Alımı: 4 aylık kız bebekler ortalama 6.4 kg, erkek bebekler ise 7 kg olabilir. Bebeğiniz 4. ayında ortalama 560 gram kilo alabilir. Ancak her bebeğin kendine özgü gelişim sürecini takip ettiğini bilmekte fayda vardır.
4 Aylık Bebeklerde Boy Uzaması: 4. ayına giren erkek bebeğiniz yaklaşık 63.9 cm, kız bebeğiniz ise 62.1 cm uzunluğa ulaşabilir.
4 Aylık Bebeklerde Uyku: 4 aylık bebeğiniz için uykudan önce bir rutin oluşturabilirsiniz. Uykusu gelmeye başladığında uyutacağınız odada bebeğinizle 10 dakika kadar oyun oynayın. Sakin bir şarkı ya da ninni söyleyebilir, bez kitaplara bakabilirsiniz. Bu hareketleri her gün aynı saatlerde ve aynı sıralamayla yaptığınızda bebeğiniz uyku öncesi rutinini öğrenmeye başlayabilir.
Bebeğinizi uyuturken beyaz gürültü dinletip sakinleştirebilirsiniz. Anne karnındaki seslere benzeyen, bebeğin kendini anne karnındaymış gibi hissetmesini sağlayıp uyumasını kolaylaştıran beyaz sesler ya da ninniler deneyebilirsiniz. Baby Sleep Music YouTube videomuz için tıklayabilirsiniz.
Dört aylık bebekler gece 10-12 saat, gündüz ise aralıklarla 3-5 saat uyuyabilir ve gece beslenmek için 1-2 kez uyanabilirler. Bazı bebeklerde ise dördüncü ayda uyku düzeninde gerileme olabilir. Büyüme ataklarına bağlı olarak gelişen bu rutin değişimi geçicidir.
4 Aylık Bebek Neler Yapar?
4 aylık bebek gelişimi, birçok yeni beceri ve deneyimin kapısını aralar. Dördüncü ayındaki bebeklerin gelişim aşamalarından bazıları şunlardır:
- Karnının üzerindeyken arkaya doğru yuvarlanarak dönebilir.
- Çevrelerinde yeni şeyler keşfetmeye heveslidirler, bu da onların öğrenme süreçlerini hızlandırır.
- Nesneleri kavrayabilir. Eşyaları ağzına götürerek tanımaya çalışabilir.
- Oturur pozisyonda kafasını kontrol edebilir.
- Yüz ifadelerini taklit edebilir.
- Destekli olarak ve anne baba gözetiminde oturmaya başlayabilir.
- Sesleri taklit edebilir ve duyduğu sese doğru dönebilir.
Bebeğinizin gelişimine destek vermek için farklı yüz ifadeleri ve ses tonları kullanarak ona kitap okuyabilir, şarkı söyleyebilirsiniz. Bebeğinizin çıkardığı sesleri taklit etmeniz de onu yeni konuşma denemeleri yapmaya teşvik edebilir.
4. Ayda Fazla Tükürük Salgılama Nedeni
Bebeğiniz ilk aylarında tükürük salgısını yutamayıp ağzında tutabilir. Henüz yutkunmayı bilmediği için tükürüğünün ağzında olması normaldir.
Bebeğin yutkunma refleksleri 4-6 aylıkken, yutma kaslarının gelişmesiyle oluşur. Yutkunma refleksleri gelişene kadar, dil itme refleksini kullanırlar. Bu nedenle bebeğinizin ilk aylarda tükürük yutamaması normal kabul edilebilir.
Başta diş çıkarma belirtisi olarak da kabul edilen salya ve tükürüğün ayrıca birçok nedeni olabilir. Bebeğinizin tükürük çıkarma nedenleri arasında şunlar yer alabilir;
- Bebek büyüdükçe ağız içi sindirim sistemi aktifleşmeye başlar. Bu da tükürük bezlerini çalıştırır ve tükürük salgısı üretilir. Bebeğinizin yutma refleksi henüz gelişmediyse, bu yoğun tükürüğü yutamadığında ağzında birikir ve akar.
- Normal şartlarda bebeklerde diş çıkarma belirtileri 3-4. aydan itibaren başlayabilir. Bebeğiniz diş çıkarırken tükürük üretimi artabilir.
- Ağız içi enfeksiyonu tükürük üretiminin artmasına neden olabilir.
- Boğaz ağrısı ya da mide bulantısı varsa bebeğiniz yutmakta zorlandığı tükürüğü çıkarabilir.
4 aylık miniğinizin çıkardığı tükürük ağız çevresinde kızarıklık ve tahriş yaratabilir. Bunu önlemek için bebeğinizin ağız çevresini temiz tutmaya ve kurulamaya özen göstermelisiniz. Bebeğinizin yoğun olarak çıkardığı tükürüğün nedenleriyle ilgili ayrıntılı bilgi almak için doktorunuza danışabilirsiniz.