Bebeğiniz; ek gıda ile tanışacağı, emekleme denemeleri yapabileceği ve hatta belki ilk dişinin bile çıkabileceği bir dönüm noktasına geldi. Birinci yaşının yarısına ulaştığında ne gibi sürprizlerle karşılaşacağınızı merak edebilirsiniz. Bu heyecanlı dönemde aklınıza gelebilecek ¨6 aylıkken bebek nasıl olur?¨¨6 aylık bebekler nasıl davranır?¨ gibi soruların cevaplarını derlediğimiz bu yazının devamını okuyarak 6 aylık bebek gelişimi ile ilgili tüm detayları öğrenebilirsiniz.

6 Aylık Bebek Özellikleri

6 Aylık Bebeklerde Beslenme: Beğiniz 6. ayını doldurduğunda, doktor tavsiyesi ile ek gıdaya geçiş yapabilir. Ancak bebeğiniz hala beslenme ihtiyacının %70’ini anne sütü ile karşılar. Bu noktada aklınıza 6 aylık bebek ne kadar sütle doyar? sorusu gelebilir. 6 aylık bebeğiniz her bir öğünde yaklaşık 180 ml süt içebilir.

Ek gıdalara geçişte ise tadımlık miktarlar vermeye özen göstermelisiniz. Bebeğinize ek gıdaları 1-2 tatlı kaşığı ölçüsünde tattırarak katı gıdaya geçiş yapabilirsiniz. 180 günlük bebeğinizin, ek gıdaya geçiş yapmaya hazır olduğunun işaretleri ise başını kontrol edebilmesi ve dik oturabilmesidir.

Bebeğinizi günde 4-6 kez emzirebilirsiniz. Örneğin bebeğinize, sabah uyandığında anne sütü verip ortalama iki saat sonra meyve püresi ya da yoğurt tattırabilir, yine iki saatin ardından anne sütü ile bebeğinizi besleyebilirsiniz.

6 Aylık Bebek Baş Çevresi: Altı aylık kız bebeklerin baş çevresi ortalama 42.2 cm, erkek bebeklerin baş çevresi ise 43. cm olabilir.

6 Aylık Bebeklerde Kilo Alımı: Altı aylık bebeğiniz bu ay 450-560 gram kilo alabilir. 6 aylık bebek günde kaç gram alır?sorusunun cevabı ise yaklaşık 15-20 gramdır. Buna göre 6 aylık bebek kilosu erkeklerde ortalama 7.9 kg, kızlarda ise 7.3 kg olabilir. Ancak her bebeğin kendine özgü gelişim izlediğini hatırlamakta fayda vardır.

6 Aylık Bebeklerde Boy Uzaması: Bebeğiniz bu ay 1-2 cm uzayabilir. 6 aylık kız bebekler 65.7 cm, erkek bebekler ise 67.6 cm olabilir.

6 Aylık Bebeklerde Uyku: Altı aylık bebeğiniz gece 11 saat kesintisiz uyuyabilir. Ancak diş çıkarmaya başladıysa yaşadığı huzursuzluk nedeniyle gece uyanabilir. Gündüz yeterince yorulmaması da gece uyanmasına neden olabilir. Gündüz ise aralıklarla yaklaşık 3-4 saat uyuyabilir.

Midesi büyüyerek daha uzun süre tok kalmaya ve sirkadiyen ritmi yani biyolojik saati gelişmeye başlayan bebeğiniz, artık geceleri daha uzun süre uyuyabilir. 6 aylık bebeklerde gece beslenmesi, bebek ne zaman uyanırsa o zaman yapılabilir, eğer bebek uyanmıyorsa beslenme yapılmayabilir. Bebeklerde büyüme hormonu, gece uyku sırasında salgılanır. Doktorunuzun bebeğinizin gelişimine göre özel bir önerisi yoksa bebeğinizin kesintisiz uyuyarak büyümesini desteklemek için gece hiç uyanmıyorsa beslemeyebilirsiniz.

6 Aylık Bebek Neler Yapar?

Bebeğinizin altıncı ayında görebileceğiniz gelişim aşamalarından bazıları şunlardır:

  • Dizleri üzerinde ileri geri sallanabilir.
  • Emekleme pozisyonuna geçmeye başlayabilir.
  • Duygularını seslerle ifade edebilir.
  • Yatarken önden arkaya ve arkadan öne yuvarlanabilir.
  • Aynaya bakıp sesler çıkarmayı sevebilir.
  • Tanımadığı kişileri görünce ağlayabilir.
  • Dik tuttuğunuzda bacaklarına ağırlık verebilir.
  • Desteksiz oturabilir.
  • Farklı sesler çıkarabilir.

6 aylık bir bebek neler yapabilir? sorusuna cevap aldıktan sonra onunla birlikte neler yapabileceğinizi daha iyi planlayabilirsiniz. Altı aylık bebeğinizin gelişimini desteklemek için ona emeklemeyi teşvik eden oyuncaklar ile üst üste dizilen küp ya da halkalar verebilirsiniz. Ce-e gibi oyunlar oynayarak bebeğinizin, nesne sürekliliğini kavramasına yani eşyaların ortadan kaldırıldığı zaman kaybolmadığını anlamasına yardımcı olabilirsiniz.

Ek Gıda Dönemi

İlk 6 ay sadece anne sütü ile beslenen ve hiçbir ek gıda almayan bebeğinizin yavaş yavaş ek gıdalardan destek alma zamanı geldi.  6. aydan sonra ek gıdalara geçerek bebeğinizin beslenme planını daha da zenginleştirebilirsiniz. Ek gıdalardan alacağı mineral, vitamin ve diğer yararlı bileşenler onun sağlığı ve ileriki dönem beslenme alışkanlıkları açısından faydalı olacak. Fakat 6-9 aylık bebeklerde ana öğün hala anne sütü. Bebeğinizin hala anne sütünün içeriğindeki değerlere ihtiyacı var. Anne sütünün yetersiz olduğu durumlarda doktorunuza danışmalısınız.

Bebeklerde ek gıdaya geçiş döneminde kesinlikle acele edilmemeli. Bebeğinize ilk olarak ek gıdaları tadımlık miktarlarda verebilirsiniz. Bebeğiniz bu dönemde 2 ek gıda öğünü tüketebilir. Bebeğinizin 1 öğünde aldığı ek gıda miktarı, bir minik bebek kavanozunu geçmemelidir. Çünkü bebeğiniz günlük besin ihtiyacının 5’te 4’ü (3 ana öğünü ve bazı ara öğünleri)  anne sütüyle karşılamalı.

 

 

Daha Fazlası Genel
Yorumlar Kapalı