Bahar ayları, gün içerisinde hava değişimlerinin ve sıcaklık farkının yoğun olarak yaşandığı dönemlerdir.

Yeni ve tecrübesiz ebeveynler için ise, en çok sıkıntı çektikleri konuların başında bebeklerini nasıl giydirecekleri yer alır. Bu kafa karışıklığı, bahar aylarında pik noktasına ulaşabilir.

Yetişkinlere oranla bebekler çok çabuk üşürler. Bebeklerin derilerinin yüzeyi, çok daha incedir. Bu nedenle çok çabuk ısı ve nem kaybederler. Isıyı dengeleme yetenekleri henüz gelişmediğinden sıcağa karşı aşırı duyarlıdırlar ve bu sebeple hemen terlerler. Aynı şekilde serin bir hava akımının etkisiyle de hemen üşüyebilirler.

Bu nedenle bahar aylarında bebekleri gerektiği gibi giydirmek oldukça zordur.

Bahar Aylarında Bebeğinizi Giydirmenin Püf Noktaları

  • Bebeğinizin kıyafetlerinin seçiminde olduğu kadar, onu doğru bir şekilde giydirmeniz de çok önemlidir. Çünkü bebeğiniz mevsimine uygun giydirilmediği takdirde çabuk hastalanabilir. Bu dönemde dışarıda kavurucu sıcaklar olsa bile, bahar aylarında gün içerisinde sıklıkla yaşanan hava değişiminden dolayı, dışarıya çıkarken mutlaka yanınıza kalın yedek kıyafetler almaya özen göstermeniz gerekir.
  • Bahar aylarında evdeki ısı, dışarıya oranla daha düşüktür. Bebeğinizi bu mevsimde sık sık açık havaya çıkartmalısınız. Ancak dışarı çıkarken soymayı, içeri girerken de giydirmeyi ihmal etmemelisiniz.
  • Bahar aylarında bebeğinize kıyafet seçerken dikkate almanız gereken ilk kriter, satın alacağınız giysilerin bebeğinizi üşütmeyen ve terletmeyen cinsten kumaşlardan yapılmış olmasına özen göstermektir.
  • Özellikle daha önce bebek bakımıyla ilgili tecrübesi olmayan yeni annelerin sıkıntı çektikleri konulardan birisi de bebeklerini gece nasıl giydireceğidir. Uzmanlar bu noktada, gün içerisinde sürekli havası değişen bahar aylarında bebeklerin giyecekleri konusunda pek çok öneride bulunurken, geceleri bebekleri mümkün olduğunca az giydirip üzerlerine penye battaniye örtülmesinin uygun olacağını belirtirler. Bu sebeple, bebeğinizi gece üşüyeceği konusuyla kat kat giydirmemelisiniz.

  • Sentetik iplikten yapılmış giysileri, bu mevsimde bebeğinize giydirmemelisiniz. Pamuklu kazaklar, pantolonlar ve çoraplar hem ısıyı kolay geçirir hem de teri kolaylıkla emerler.
  • Özellikle sıcak günlerde bebeğiniz, diğer tüm bebekler gibi çıplak ayakla dolaşmaya bayılabilir. Ayaklarındaki kalın yağ tabakası, soğuğa karşı iyi bir koruyucudur. Bu bağlamda deri çizmeler ve deri ayakkabılar, bebeğinizin ayaklarını terletmekten başka bir işe yaramaz. Hava serinlerse, bebeğinizin ayaklarına yün patik çorap giydirmeniz yeterlidir.
  • Sıcak günlerde bile bebeğinizle birlikte dışarı çıkarken yanınıza kalın bir kıyafet, battaniye ya da hırka almayı unutmamalısınız.
  • Bahar mevsiminin sıcak günlerinde bebeğinizi gölgede kısa kollu bir pamuklu gömlek ve kısa merserize tulumlarla gezdirebilirsiniz. Hafif bir başlık, ancak rüzgarlı havalarda, ya da bebeğinizin saçları azsa gereklidir. Bebeğinizin öğle uykusunu açık havada uyumasını istiyorsanız üstünü pamuklu bir battaniye ile örtebilirsiniz.
  • Emekleyen bir bebeğiniz varsa en önemli giysisi, güneşe karşı koruyucu başlıklardır. Çünkü kafatası kemikleri kalın değildir ve saçları da henüz sıklaşmamıştır. Bu nedenle başına hemen güneş geçebilir. Bebeğinizin sırtları ve omuzları da çok çabuk yanabilir. Bu sebeple, bebeğiniz güneşe alışık olsa bile, sıcak günlerde 20 dakikadan fazla güneşin altında çıplak dolaşmasına izin vermemeniz gerekir.

Bahar Aylarında Bebeğinizi Doğru Giydirdiğinizi Nasıl Anlayabilirsiniz?

Bahar aylarında bebeğinize giydireceğiniz giysiler, elbette havanın serinliğine bağlıdır. Ancak söz konusu mevsim geçişi olduğunda; sabah saatlerinde serin, öğle saatlerinde sıcak ve akşam saatlerine doğru yeniden serin bir hava oluşabilir.

Bu sebeple kalın kıyafetler yerine, ince katlardan oluşan kıyafetler giydirmek işinizi kolaylaştıracaktır. Hava sıcakladıkça kat eksiltmek, hava serinledikçe kat eklemek en pratik yöntemlerden bir tanesidir.

Bebeğiniz emekleme dönemine bahar aylarında girmişse, uzun pantolon, uzun çorap ve kazak giymek zorundadır. Güneş oldukça ısıtsa bile yerler ve özellikle çayırlar, henüz ısınmamıştır.

Kıştan yaza geçiş döneminde, bebeğinizin üşüdüğünü ya da terleyip terlemediğini sık sık kontrol etmeniz önemlidir. Bebeğinizin bu dönemde kolları ve bacakları sıcak olmalıdır, başı ise terden ıslanmamalıdır.

Uzmanlar bahar aylarında ve mevsim geçişlerinde bebeklerin soğuktan değil, ani hava değişikliklerinden hastalandıklarına dikkat çekerler. Bu sebeple bebeğinizi giydirmeden önce üşüyüp üşümediğini anlamak için ense ve koltuk altına bakmanız gerekir. Burun ve avuçtan yapılan kontrolün ise yanlış sonuç vereceğini unutmamalısınız.

Daha Fazlası Genel

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir