Bebeklere beslenme ve sofra alışkanlığı kazandırma aşamasında sofraya geçiş önemli bir yer tutar.

Uzmanlar, bebeklerin dokuzuncu aydan itibaren aile sofrasına oturmasını ve doğal yollarla pişen, tuzsuz ve bebek beslenmesine uygun olan ev yemeklerinden yemesini tavsiye ederler.

Bebeklerde sofra eğitimi, aynı zamanda bebeklerin kendi kendilerine yemek yeme alışkanlığını kazanma, bebeğin özgüven kazanması ve sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanma sürecinde anne babalara kolaylık sağlar.

Bebeklere Sofra Alışkanlığı Kazandırma Neden Önemlidir?

Bebeklerin yeme alışkanlığı kazama ve gelecekte obezite gibi sağlık sorunlarıyla karşı karşıya gelmemesi, aile içerisinde birey olduğunu hissedip özgüven kazanması açısından önem teşkil eder.

Uzmanlar, bebeklerin dokuzuncu aydan itibaren kaşıkla kendi kendine yemesine fırsat verilmesi gerektiğini ifade ederler. Anne babaların bu şekildeki tutumlarının bebeğin özgüvenini artırmanın yanında sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandıracağının altı çizilir.

Bebeklere yedinci ve sekizinci aylardan itibaren kahvaltı ettirilmeye başlanması, hazırlanan kahvaltının içeriğinde; birkaç bebe bisküvisi ya da ekmek, pekmez, peynir, az miktarda tereyağı, katı pişmiş yumurtanın anne sütünde ya da suda ezilmesinden oluşması tavsiye edilir.

Bebeklere Sofra Alışkanlığı Kazandırma Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Bebeğiniz birinci yaşını doldururken onu artık aile sofrasına, sizin düzen ve saatlerinize alıştırmaya başlayabilirsiniz. Aile sofrasında yemeğe başlamak, hem onun sosyal davranışlar ve beceriler kazanmasını sağlayacak, hem de ailenin diğer bireylerin de yemek yiyor olması, bebeğinizin kendisine verilen besinleri reddetmemesi için özendirici bir faktör olacaktır.

Bebeğinizin sizinle beraber sofraya oturması, siz yetişkinler için evde pişirdiğiniz yemeklerden yiyebileceği anlamına gelmez. Bebeğinizin yemekleri, az tuzlu ve az şekerli hazırlanmalıdır. 3 yaşını doldurana kadar çocuğunuzu ona uygun besinlerle beslemeli, ihtiyacı olan gıda miktarlarını günlük olarak alıp almadığını kontrol etmelisiniz.

Sofrada bebeğinize özel lezzetli tarifleri hazırlayarak, ona hem sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırmış, hem de onu dengeli ve sağlıklı beslemiş olursunuz.

Aile sofrasına oturan bebekleri beslerken en sık yapılan hatalardan biri, yemek suyu ile beslemektir. Sizin için hazırlanan yemeklerin suyunun bebek için beslenme değeri çok düşüktür.

Bebeklere çay, kahve veya kola verilmesi, içerdikleri uyarıcı maddeler nedeni ile onları aşırı sinirli yapar. En doğrusu, bu içecekleri bebeğe hiç tattırmamaktır.

Çoğu bebek ilk yaşından itibaren genel alerjilere sahip olabilir. Eğer alerjiler konusunda endişeleniyorsanız, uzmanlar yumurta beyazının 1 yaşına kadar, kabuklu deniz ürünlerinin ise 3 yaşına kadar verilmemesini önermektedir.

Her çeşit şekerli besin bebeklere sık verilmemesi gereken yiyeceklerdendir. Yemek aralarında bebeğe şeker vermek, iştahı kapatarak sofrada yetersiz beslenmesine yol açtığı gibi ilerde görülen diş çürüklerinin de önde gelen nedenidir.

Bebeğe Sofra Alışkanlığı Kazandırmada Ailelere Öneriler

  • Bebeğinizle yeme konusunda mücadeleye girmeyin, yemeğini yemesi için ısrar etmeyin, inatlaşmayın. Çünkü siz ne kadar inatlaşırsanız bebeğiniz o kadar çok direnç gösterecektir. Bebeğinizle yeme konusunda gireceğiniz mücadelede kazanan taraf siz olmazsınız. Bu nedenle bebeğinize yeme kuralları dışında müdahale etmeyin.
  • Bebeğinizin önüne koyacağınız yemek onun kaç aylık olduğuna ve yaşına uygun olmalıdır. Tabağını fazla doldurmayın ve bitirmesi için ısrar etmeyin. Çünkü bu davranışınızla bebeğinizin iştah ve doyma hissini göz ardı etmesini öğretirsiniz. Ayrıca bu tutum bebeğin yemek yemesi ceza gibi görünür. Bebeğiniz tabağındakileri yemedi ise, yorum yapmadan tabağı kaldırın ve arkasından başka bir yiyecekte vermeyin.
  • Bebeğiniz veya çocuğunuzla yemek konusunda pazarlık yapmayın. Bu durum bebeğinizde yemeğin ödül gerektiren ve keyifsiz olduğu düşüncesi uyandırır. Yemeğini yediyse “aferin” gibi söylemlerde bulunabilirsiniz. Bebeğinizin yemek yeme temposu düşük olsa bile hep olumlu yönde davranışlar sergileyin.
  • Besinleri bebeğinize değişik tat, kıvam, renk ve çeşitlilikte sunmaya çalışın.
  • Beslenmede ödül yöntemi uygulamayın, yemek yerken babasına veya büyük kardeşlerine özendirmeyi deneyin.
  • Sofraya onun rahat kullanabileceği, uygun boyutta kaşık ve çatal gibi gereçler sağlayın.
  • Bebeğiniz seçici davranıyorsa, besinleri karıştırarak yedirmeyi deneyin. (sebzeleri sevdiği çorbanın içine doğrayarak, karışık püreler halinde vb. şekilde verebilirsiniz)
  • Bebeğinizin aşırı acıkıp sinirlenmesine vermeyin ve uykuluyken beslemeyin.
  • Sizin için hazırlanmış yemeklerin suları, bebeğinizin beslenme ihtiyaçlarını karşılamaz. Fazla yağlı ve tuzlu yiyecekleri bebeğinize vermemeye özen gösterin.
Daha Fazlası Beslenme
Yorumlar Kapalı