Bebekler Geceleri Neden Uyumaz? Gece Uyumayan Bebekler İçin Çözüm Önerileri

Uyku, beyin başta olmak üzere bebeklerin tüm vücudunun yenilenmesi ve gelişimi için şarttır. Uyku sırasında stres hormonları azalırken büyüme hormonu oranı artar. Gece uykusunda ise, büyüme hormonu olabilecek en yüksek değerlere ulaşır ve bu da bebeklerin büyüme-gelişmeleri için oldukça önemlidir.

İyi bir uyku için ‘bebekler gibi uyumak’ deyimi kullanılsa da aslında bebekler bu tanımda belirtildiği gibi uyumazlar. Çünkü bebeklerin hafif uykuda geçirdikleri süre, yetişkinlerden 2 kat fazladır ve bu da çok sık uyanmalarına sebep olur.

Bebekler ancak 20 dakika veya daha uzun bir süre hafif uyku evresinden sonra, asıl kısım olan derin uykuya geçebilirler. Üstelik uyku eğitimi almadıkları ve bu konuda bir düzen oturtulmadığı sürece uyandıktan sonra nasıl uyuyacaklarını bilemezler.

Yapılan Araştırmalara Göre Bebeklerin Ortalama Uyku Gereksinimini Şu Şekildedir:

  • 0–3 aylık: 16 saat
  • 3–5 aylık: 14 saat
  • 6–23 aylık: 13 saat
  • 24–36 aylık: 12 saat
  • 37–60 aylık: 11 saat

Görüldüğü gibi bebeklerde her dönemin uyku ihtiyacı farklıdır. Yeni doğmuş bir bebeğin gündüz uykusu süresi oldukça fazlayken, büyüdükçe bu süre azalma gösterir.

Bebeklerin gün içerisinde uyanık kalmaları ve gece daha çok uyumaya alışmaları zaman alan bir süreçtir. Bebekler uyumuyorsa ya da sık sık uyanıyor ve ağlamaya başlıyorsa bunun birden fazla nedeni mümkün olabilir.

Bebekler Geceleri Neden Uyumaz?

  • Bebekler yorgun olduklarında ve uyumaya ihtiyaç duyduklarında ağlama, huzursuzlanma, gözlerini ovuşturma ve esneme gibi belirtiler gösterirler. Bebeğin verdiği sinyalleri kaçırmak ve onu uyanık tutmaya çalışmak uyku sürecinin uzamasına neden olur. Bu sinyalleri kaçırmak, yapılabilecek en büyük hatalardan bir tanesidir.
  • Fazla uyarılmış ve çok yorulmuş olan bebekler uyumaya direnirler. Çok fazla ilgi talep ederler ancak toleransları çok azdır. Huzursuzdur ve hırçın davranışlar sergileyebilirler.
  • Açlık veya rahatsızlık hissi uykusunu engelleyebilir. Bebekler uyumadan önce yorgun, sakin ve mutlu olmalıdırlar.
  • Bazı bebekler genel rutinlerindeki değişikliğe daha hassaslardır ve bu durum iyi uyumamalarına neden olur. Bir diğer deyişle, bebeklerin her zamanki rutininin dışında oluşan bir değişiklik onun uyku alışkanlıklarını değiştirebilir. Yeni bir eve taşınma, tatile çıkma veya atak dönemlerine girilmesi yeni bir uyku düzenine geçilmesine ihtiyaç olduğu anlamına gelebilir.
  • Bebeklerin genel olarak bilinen ya da bilinmeyen fiziksel bir rahatsızlığı varsa bu da uykusuna engel olabilir. Bu genelde reflü, sancı, açlık, aşırı beslenme veya diş çıkarma gibi bir sorun olabilir. Diş çıkarma sürecinde diş kaşıyıcılar veya soğuk kompresler kullanarak bebeğinizi rahatlatabilirsiniz.
  • İlk aylarda kolik sancıları anne-babaları uyutmazken, bebek büyüdükçe diş çıkarma dönemi, gündüz yaşanan korkuların rüyalarda tekrarlanması, terk edilme korkusu, anne sütünün kesilme dönemi gibi çeşitli nedenler geceleri uyanmaya yol açabilir.
  • Bazı bebekler etrafta çok fazla uyaran olduğunda, kalabalık ortamlarda, eve yabancıların gelmesi ve aşırı aktivite yapılan bir günün sonunda uyuyamazlar. Gürültü, ışık, sıcaklık gibi çevresel etmenler, bebeğin uykusunu olumsuz etkileyebilir.
  • Anne-baba ile daha fazla zaman geçirmek isteyen bazı bebekler de uykuya direnebilirler. Bebeğinizin ruhsal ve duygusal gelişimi, gece uyku düzenini etkileyebilir. Yeni deneyimler ve keşifler, uyku düzenini bozabilir.
  • Bebekler ne demek istediklerini belli bir yaşa kadar sözlerle istedikleri gibi ifade edemezler. Bazı zamanlarda bebeğin bir uyku problemi olmamasına rağmen ebeveynler, bir problemi olduğunu düşünerek onu zorlayabilir. Bu durum, bebeklerin uykuya karşı bir fobi geliştirmesine neden olabilir.

Geceleri Uyumayan Bebekleri Uyutma İpuçları

  • Bebeğinizi gece uykularına yatırmakta zorlanıyorsanız, öncelikle fiziksel gereksinimlerinin karşılandığından yani karnının tok, altının kuru, ortam ısısının yeterli olup olmadığını anlamanız gerekir.
  • Ortalama 20 derecelik ısısı olan sessiz ve loş bir ortam, bebeğinizin derin bir gece uykusuna dalabilmesi için idealdir.
  • Bebeğinizi uykuya hazırlamadan önce, omzunuzun üzerinde birkaç dakika okşayarak dik tutabilirsiniz. Bu pozisyon onun duygusal ihtiyaçlarının karşılanıp rahatlamasını sağlayacak ve varsa gazının çıkmasına yardım edecektir. Aynı zamanda yatışması için gerekli güvenceyi sağlayacaktır.
  • Bebeğinizi her gün aynı ortam ve aynı saatte uyutmaya çalışmalısınız. Belirli saatlerde belirli rutinleri (banyo, bebek masajı, masal okuma, sessiz ve loş ortam sağlama vb.) oluşturmaya başlamanız bir süre sonra alışkanlığa dönüşecektir.
  • Bebeğinizi, uyku rutinlerinizi gerçekleştirdikten sonra yatağa uyanık olarak koymaktan korkmamak iyi bir fikir olacaktır. Uyanık ama rahat bir pozisyondan uyku durumuna geçtiği takdirde, bir süre sonra kendiliğinden uyumayı öğrenecek ve daha kaliteli bir uyku uyuyacaktır.
  • Bebeğinizi, elleri yüzünden uzak olacak şekilde sarmak yani yarım kundak yapmak bazı durumlarda kurtarıcı olabilir. Bu hareket bebeğinizin kendisini güvende hissetmesini sağlayacaktır. Ayrıca bu yöntem, yeni doğan bebekler hareketlerini kontrol edemedikleri için uyku sırasında kendilerini uyandırmaması açısından faydalı olacaktır. Birkaç aylık bebeklerde uyku tulumu da kullanabilirsiniz.
  • Bebeğinizin kendisini güvende hissedebilmesi için her ağladığında yanına gitmelisiniz. Ancak kendi yatağında uyuyorsa, uyumadığı için kendi yatağınıza almamalısınız. Bu durum, rutinlerini daha da etkileyebilir ve alışkanlık oluşturmasına neden olur.
  • Bebeğiniz uykuya direniyorsa ancak uyku zamanı içerisindeyseniz, yatağından uzaklaştırmadan sakinleştirmeye çalışarak bir süre onunla konuşmayı ya da ninni söylemeyi denemelisiniz. Bebeğinizin kısa bir süre sonra tekrar uyuyabileceğini düşünerek aşırı gürültü, ışık gibi uyaranlardan uzak tutmalısınız..
  • Son olarak gündüz uykularının süresi ve zamanlaması, gece uykusunu etkileyebilir. Gündüz uykularını çok uzun tutmamaya özen gösterin.

Bir Cevap Yazın

En Çok Okunanlar

Yenidoğan Refleksleri Hakkında Her Şey

Yenidoğan refleksleri bir bebeğin istem dışı yaptığı motor hareketleri...

Anne Olduktan Sonra Siz: Hayatınızda Neler Değişti?

Anne olduktan sonra herkesin hayatı kişi ayırt etmeksizin az...

Bebeğiniz İçin Ay Ay Oyun Önerileri

Merhaba Canımız Annelerimiz...  Bebeğinizle geçireceğiniz vakit oldukça önemlidir...  Bebeğinizle kaliteli vakit...

Çocukluk Döneminde Sosyalleşmenin Önemi!

İnsanlar birbirleriyle iletişime geçmeye, ilişki kurmaya ve birlikte yaşamaya...

Doğum Sonrası Sıkıntılarınızdan Kurtulun!

Kadınlarda lohusalık olarak bilinen evre, doğumdan sonra başlayan ve...

Doğumdan Sonra Eş İlişkisi

Sevgili ilişkisinden karı-kocalığa uzanan yolda ilerlerken gün gelir ve...

Bebekler Ne Zaman Emekler? Ne Zaman Yürür?

Bebeklerde emekleme, motor becerilerin gelişiminde önemli bir aşamadır. Bu...

Bebeklerde Dikkat Eksikliği

Bebeğinin gelişiminde ve pek çok konuda bilgi sahibi olmak...

Bebekler Bunları Neden Yapar? 🫣

Özellikle ilk defa anne olmayı deneyimleyen kadınlar, bebeklerinin yaptığı...

Lohusalık Depresyonu Nedir? Neden Olur? Nasıl Biter?

Lohusalık depresyonu, doğum sonrası dönemde (genellikle ilk birkaç hafta...