Uyumak, beslenmek ve ağlamak. İlk birkaç ayda yenidoğan davranışı budur. Bebeğiniz sizinle biraz göz teması kurabilse de, muhtemelen bebeğinizin davranışları hakkında fark edeceğiniz en önemli şey ağlamak olacaktır. Örneğin, bebeğiniz acıktığı, huzursuz olduğu, altını ıslattığı veya rahatsız olduğu için veya sadece kucaklanmaya ihtiyacı olduğu için ağlayacaktır ve bazen bebeğiniz belirgin bir sebep olmadan ağlayacaktır. Ağlamak genellikle bebeğinizin yorgun veya aşırı uyarılmış olduğunun bir işaretidir. Ancak yenidoğanların başka yorgunluk belirtileri de vardır. Örneğin, yeni doğan bebekler yorgun olduklarında kulaklarını çekebilir veya parmaklarını emebilirler. Tüm yeni doğanla ağlar ve bazen huysuzlanırlar. Bir bebeğin ilk 6 hafta günde 2-3 saat ağlaması normaldir. Yaşamın ilk üç ayında, diğer zamanlardan daha fazla ağlarlar. Bütün bebekler ağlar ve bazıları diğerlerinden daha fazla ağlar. Ağlamak, bebeğinizin size rahatlık ve bakıma ihtiyacı olduğunu söyleme şeklidir. Çoğu zaman, bir bebeğin ihtiyaçlarını karşılamak, bebeği yatıştırmak için yeterlidir. Ama bazen ağlama daha uzun sürer. Bebekler çok farklı mizaçlarla doğarlar. Bazıları rahat ve uysal, bazıları ise daha asabi sinirli olabilir.

  • Uyku Sorunları

Maillerinize cevap vermek, yarının işlerini halletmek ve bebeğinizi birden çok kez beslemek için uyanık kaldığınız bir akşamı düşünün. Uykuya ihtiyacınız vardır ve gözyaşlarına boğulmaya hazırsınızdır. Bebeğiniz de öyle. Bazen uyku kolayca gelmez. Özellikle de bebeğiniz fazla yorgunsa, bir uyku saatini kaçırdıysa ya da uykuya dalamadıysa bu onun için çok zor bir durumdur. Uyku saati ağlamasının %100 çözümü yoktur. Sallamak, ‘şhhh’ sesi çıkarmak ya da makine sesi bebeğinizin daha kolay bir şekilde uykuya dalmasına yardımcı olacaktır.

  • Açlık

Eğer bebeğinizin verdiği küçük sinyallere alışmaya başladıysanız ve açlığını anlayabiliyorsanız ağlamadan önce onu beslemelisiniz. Ama bu durum büyük ölçüde tahmin işidir. Neyse ki açlık ağlamasını çözmek daha kolaydır. Bebeğinizi memenize ya da biberona yaklaştırmanız ağlama sorununu hızlıca çözecektir.

  • Reflü

Bazen “Neden bebeğim biri onun tırnaklarını söküyormuş gibi ağlıyor?” sorusunun açık bir cevabı yoktur. Yutağı mideye bağlayan valf zayıfsa ya da tamamen kapanmıyorsa midedeki asitler rahatsız edici bir hal alır. Eğer buna bağlı olarak reflüden şüpheleniyorsanız doktora danışmanız gerekiyor. Bu durumda asla kendi kafanıza göre karar vermemeniz gerekiyor. Eğer doktor bebeğinizde reflü olduğuna karar verirse çözümü de size anlatacaktır.

  • Kirli Bez

Eğer bebeğinizin altında kirli bir bez duruyorsa bu onu ciddi anlamda rahatsız hissettirir ve bezinin değiştirilmesine ihtiyaç duyar. Hatta uykusunda olsa bile bu durum onun uyanmasına –dolayısıyla sizin uyanmanıza da- neden olur. Açlıkta olduğu gibi bu durumda da çözüm basittir: Bezi değiştirmek.

  • Yalnızlık

Bebeğiniz beşiğinde yalnız başlarına yatarken kendilerini yalnız hissedebilir ve “Hey anne, sana yanımda ihtiyacım var. Şimdi!” demek gibi bir kabiliyetleri yoktur. Bebekler çoğu zaman uyur ama uyandıklarında yanlarında kimse yoksa dikkat çekmek için yapabilecekleri tek şey ağlamaktır. Eğer büyükanneniz size bebeğiniz ağladığında onu kucağınıza almanız gerektiğini söylüyorsa onu dinlemeyin. Yeni doğan bebeğinizi bu şekilde şımartmak yerine yanına sokulup ona bolca öpücük verebilirsiniz.

  • Yüksek Sıcaklık

Bebeklerin küçük olduğu için çabuk üşüyecekleri düşünülmektedir. Bunun için yaz günlerinde camlar kapalı tutulur, kış günlerinde evin sıcaklığı artırılır. Bu minik bebekleri rahatsız edebilir; bu da onların ağlamasına sebep olabilir. Ortamın ısısının 21 ile 24 derecede tutulması bebeklerin sıcaktan sıkılmaması için uygundur.

  • Aşırı Uyarılma

Bebeğinizin başının üstünde müzikli ve dönen bir cihaz, sürekli çalışıp ses yapan bir makine, dolaptan gelen ışık ve bolca oyuncak varsa bunların hepsi çok fazla gelir ve bebeğiniz ağlamaya başlar. Bu sebeple bebeğinizin çevresinde nelerin olduğuna daha dikkatli bakın. Eğer çok fazla renk, ses, koku ya da dikkat dağıtan başka şeyler varsa bunların büyük bir kısmını ortadan kaldırarak bebeğinizi rahatlatabilirsiniz.

  • Kıyafetlerinden Sıkılma

Bebeklerin anne karnından çıktıktan sonra üşüyecekleri fikrinden yola çıkarak pek çok aile onları kalın ve sıkı giydirmek ister. Oysa kendi kıyafetinizden bir kat fazla giydirilmeleri yeterlidir. Çünkü kalın ve fazla giydirilen bebekler sıcakladıkları için rahatsız olup ağlayabilirler. Zamanında doğan bebeklerde ilk 10 gün, erken gelen bebeklerde ilk 15 gün başlık takılması yeterlidir. Bunun yanında ilk bir ay boyunca farklı olarak eldiven takılması uygundur. İlk bir aydan sonra eldiven kullanmaya gerek yoktur çünkü bebekler ellerine bakıp; ten teması kurmak isteyecektir.

  • Burun Tıkanıklığı

Yetişkinler ağızdan ve burundan nefes alabilmektedir. Ama bebekler ağızdan nefes almayı bilmemektedir. Eğer bebeğin burnu tıkanırsa, ağızdan nefes almayı bilmediği için ağlama meydana gelebilir. Özellikle kalorifer yanan evlerde ortam kuruduğu için bebeklerin mukozası da kuruyup şişer. Buna bağlı olarak burun tıkanıklığı sürekli hale gelir. Pediatri uzmanının önereceği serum fizyolojikle bebeğin burnu temizlenmelidir. Bu sayede ağlamanın da önüne geçilebilir.

  • İdrar Yolu Enfeksiyonu

Yine unutulmaması gereken bir tablo da özellikle kız çocuklarında idrar yolu enfeksiyonlarıdır. “bebek ağlamasıdır” deyip çok sayıda idrar yolu enfeksiyonları atlanabilir. Burada da eşlik eden ateş, kusma, emmede azalma, tartıda düşüş gibi kriterler vardır. Pediatri uzmanına danışılması gereken bir durumdur. Ayrıca bazı bebekler kum dökebilir. Buna da annelerin aldığı bazı vitaminler, bebeğe verilen bazı vitaminler ya da metabolik sorunlar kuma sebep olabilir. Kum dökerken bebekler de ağrı çektiği için ağlar.

  • Bağırsak Sorunları

Sindirimin yetersiz olması nedeniyle gaz oluşur, oluşan gazın dışarıya atılması da henüz gelişmemiş boşaltım sistemi nedeniyle zor gerçekleşir. Aynı zamanda laktozun sindiriminde rol oynayan laktaz enzim düzeyi yenidoğan bebeklerde az olabilmektedir. Bu da sindirimin yetersizliğini beraberinde getirebilmektedir. Anne sütüyle beslenen bebekler günde 6-8 kez kaka yapabilir, bazen de bir hafta boyunca kaka yapmayabilirler. Bebekler mutluysa sorun yoktur ancak tam tersi huzursuzluk, ağlama, karında şişlik gibi bir durum varsa uzmana danışmak gerekmektedir. Ayrıca bazı bebekler kabız olduklarında makatlarında çatlak meydana gelebilir. Bu durumda da bebekler ağlayabilir.

  • Bazen Sadece Ağlarlar…

Bazen görünürde bir neden yoktur ama bebeğiniz alamaya başlar. Bezleri temiz, vücut sıcaklıkları normal ya da karınları tok olsa bile ısrarla ağlayan bir bebeğiniz varsa bir uzmana danışmanın vakti gelmiş demektir. Bu yüzden Google’a başvurmak yerine gerçek bir doktora gidin ve sorunla çözümün ne olduğunu öğrenin.

Ağlayan Bebeği Sakinleştirme Yolları

Bebeğinizi rahatlatmak için aşağıdaki yollardan bazılarını deneyebilirsiniz;

  • Emziriyorsanız, bebeğinizin memeyi emmesine izin verin.
  • Arka planda hafif bir müzik olması bebeğinizin dikkatini dağıtmaya yardımcı olabilir.
  • Bazı büyük bebekler yorgan olarak battaniye kullanmayı sever.
  • Bebeğinizi bebek arabasında ileri geri sallayın ya da yürüyüşe ya da arabaya binin. Birçok bebek arabada uyumayı sever. Durduğunuzda tekrar uyansalar bile, en azından bir mola vermiş olursunuz.
  • Bebeğinizin sırtını sıkı ve ritmik bir şekilde okşamaya çalışın, onu kendinize karşı tutun veya kucağınızda yüzüstü yatın.
  • Bebeğinizi soyun ve nazikçe ve sıkıca masaj yapın. Bebeğiniz en az bir aylık olana kadar herhangi bir yağ veya losyon kullanmaktan kaçının. Bunu yaparken yatıştırıcı bir şekilde konuşun ve odayı yeterince sıcak tutun.
  • Sıcak bir banyo deneyin. Bu, bazı bebekleri anında sakinleştirir, ancak diğerlerini daha çok ağlatır.

Ağlayan Bir Bebeğe Ne Yardımcı Olabilir?

Ağlayan bir bebeği yatıştırmak için:

  • Öncelikle bebeğinizin ateşi olmadığından emin olun. Bir bebekte ateş, 38°C’lik bir sıcaklıktır. Bebeğinizin ateşi varsa hemen doktoru arayın.
  • Bebeğinizin aç olmadığından ve bezinin temiz olduğundan emin olun.
  • Bebekle sallayın veya yürüyün.
  • Bebeğinizle şarkı söyleyin veya konuşun.
  • Bebeğe emzik verin.
  • Bebeği bir bebek arabasında gezintiye çıkarın.
  • Bebeğinizi vücudunuza yakın tutun ve sakin, yavaş nefesler alın.
  • Bebeğe sıcak bir banyo verin.
  • Bebeğin sırtını sıvazlayın veya ovalayın.
  • Bebeğinizi kucağınıza karnının üzerine koyun ve sırtını ovun.
  • Bebeğinizi salıncak veya titreşimli koltuğa koyun. Hareket yatıştırıcı olabilir.
  • Bebeğinizi arabanın arkasındaki bebek araba koltuğuna koyun ve gezintiye çıkın. Çoğu zaman, arabanın titreşimi ve hareketi sakinleştiricidir.
  • Müzik çalın, bazı bebekler harekete olduğu kadar sese de tepki verir.

 

Bazı bebeklerin daha az uyarılmaya ihtiyacı vardır. 2 aylık ve daha küçük bebekler, ışıklar çok loş veya karanlıkken beşikte sırtüstü yatarak kundaklayabilirler. Kundak çok sıkı olmadığından emin olun. Bebek dönmeye başladığında kundaklamayı bırakın.

        .

Daha Fazlası Genel
Yorumlar Kapalı