Bazı bebekler anne ve babasından yardım almadan hızlı bir şekilde uykuya dalabilir. Bazı bebekler için ise uykuya dalma süreci hiç kolay olmaz.
Her bebek kendi karakterine göre davranışlarını şekillendirir ve aynı şekilde her ailenin kendi doğruları vardır.
Bebekler için doğum ciddi bir travmadır ve doğumun ardından ilk aylarda uyku rutininin oluşturulması neredeyse mümkün değildir. Ancak sonrasında yanlış izlenilen adımlar, bebeklerde uykuya direnç oluşturur ve bu durum oldukça zorlayıcı olabilir.
Eğer sizde diğer çoğu kadın gibi bebeğinizin uykusuzluğundan şikayetçiyseniz, iyi bir uyku için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz!
1. Alerjiye Dikkat!
Kullandığınız yastık, çarşaf kumaşlarının, battaniyelerin ve bunları yıkamak için kullandığınız deterjanın bebeğinize alerjik olup olmadığını kontrol etmelisiniz.
Çünkü bebeğinizin uyuyamıyor olmasının sebebi tamamen bu tip alerjik bir rahatsızlık olabilir.
Ayrıca bebeğinize uyku seti alırken sağlığa uygun koşullarda olup olmadığını kontrol etmeyi unutmamalısınız.
2. Uyku Saati Önemli!
Bebeğinizin uyku düzeninde oldukça istikrarlı olmanız gerekir. Kaliteli uyku uyuyabilmesi için, öncelikle her gün aynı saatleri seçmelisiniz.
Değişen uyku saatleri bebeğinizi ve dolayısıyla sizi yorabilir. Dakikası dakikasına aynı saatte uyutmak çoğu zaman imkansıza yakın olabilir, ancak yakın saatleri tercih etmek oldukça önemlidir.
Bebeğinizi rahatlatan eylemleri deneyimleyerek, onu belirli bir rutin içerisinde uykuya hazırlayabilirsiniz.
3. Uykuyu Bölmeyin!
Uykudan uyandırılmak yetişkin insanlar için dahi çoğu zaman sinir bozucu olabilir. Bu sebeple bu davranışı bebeğinize yapmamaya çalışın.
Bebeğiniz uyurken, gerçekten gerekli olmadığı sürece bezini değiştirmemelisiniz. Örneğin çoğu zaman idrar yapılmış bir bezin, aşırı rahatsız etmediği sürece değiştirilmesi gerekmez. Bununla birlikte bebeğiniz dışkısını yaptıysa elbette değiştirmelisiniz. Ancak bunu çok yumuşak ve fevri olmayan hareketlerle yapmalısınız.
Ayrıca bebeğinizin uykusunu bez değiştirmek yüzünden bölmek istemiyorsanız, emici gece bezlerinden kullanabilir ve cildinin neme maruz kalmaması için uyku öncesi koruyucu krem sürebilirsiniz.
4. Işıksız Ortam!
Bazı bebeklerin uykuları çok dengesiz olabilir. Gündüz uyuyup gece uyanan bebekler, ebeveynlerine bir hayli zorluk çıkarabilir.
Bu durum doğal olarak ebeveynleri bebek nasıl uyutulur gibi araştırmalara iter. Aslında bunun için çok basit bir yöntem bulunur. Bebeğinizi uyuturken ortamın karanlık olmasını sağlamak dahi büyük değişimlere şahit olmanızı sağlayabilir.
Bu durum, bebeğinize geceleri uyuması gerektiğini öğretecek bir davranıştır. Kalın, koyu perdeler size yardımcı olacak parçalardır.
5. Kokuların Gücü!
Lavanta yağı cilde iyi geldiği gibi, kokusu da insanı rahatlatıcı özelliğe sahiptir. Bir mendilin üzerine 2 damla lavanta yağı damlatıp, bebeğinizin uyuduğu karyolanın yakınına koyduğunuz takdirde sakinleşip huzurlu bir uykuya dalmasını sağlayabilirsiniz.
Uzmanlar en temiz yağlardan biri olarak kabul edilen lavanta yağının, alerjik bir reaksiyona yol açmasının çok zor olduğunu belirtiyor ancak yine de emin olmak için doktorunuza danışarak kullanmaya başlayabilirsiniz.
6. Daha Az Müdahale!
Bebek bakımı, özellikle ilk defa ebeveyn olan anne-babalar için deneyimleyerek öğrenilen bir süreçtir.
Bu sebeple bazı ebeveynler çok telaşlı olabilir. Bebeğiniz uyku esnasında sesler çıkarabilir, hatta ağlayabilir. Bu çoğu zaman, acıkmış olduğu ya da bezini kirletmiş olduğu anlamına gelmez.
Bebeğiniz her ağladığında hemen yanına gitmemelisiniz. 4-5 aydan daha küçük olmamak koşuluyla belirli bir süre müdahale etmemeyi tercih edebilirsiniz.
Kendi kendine sakinleşip sakinleşmediğini görmek sizin yararınıza olacaktır. Aksi takdirde her ağladığında yanına koşan birilerinin olma hissiyatı, ileride kişilik bozukluklarına yol açabilir ve sizden daima bu ilgiyi bekleyebilir.
Bebek gelişimi sürecine birebir etki eden bu davranışlara dikkat etmek ebeveynlerin en büyük görevidir.
7. Uyarıcılar!
Bebeğinizin uyku vakti geldiğinde etrafında minimum düzeyde uyarıcı unsur olmalıdır, ebeveynlerin otomatik olarak yatıştırıcı ses tonlarında konuşup, ninni söylemesi de bu yüzdendir.
Bunun haricinde, bebeğinizi uykuya hazırlarken en yapmamanız gereken şey göz kontağı kurmaktır. Özellikle anne ile göz kontağı kurmak bebekleri aşırı derecede uyarır ve heyecanlandırır, dolayısıyla uykudan eser kalmaz.
Bu sebeple bebeğinizin uyku saati geldiğinde onunla ilgilenmeniz önemlidir ancak bu ilgi, onun aşırı uyarılması şeklinde olmamalıdır.
8. Oda Isısına Dikkat!
Bebek bakımı konusunda herkesin birçok kulaktan dolma bilgisi bulunur. Halk arasında bilinen efsaneye göre bebekler, sıcak ortamları sever.
Bu bilginin yanlış olduğunu uzmanlar sürekli tekrar eder. Bebekler için en ideal oda sıcaklığı 20-21 derecedir.
Bu sebeple bebeğinize uyurken onu çok sıkacak ve bunaltacak kıyafetler giydirmemelisiniz. Sıcaktan bunalan bir bebek asla uyuyamayacaktır.
.