Kış aylarında bebeğinizi soğuktan korudunuz, bağışıklık sistemini güçlendirmek için elinizden geleni yaptınız.

Artık yaz geldi! Her mevsimin kendine has özellikleri olduğu için buna göre davranmak en doğrusudur. Bebeğinizin sıcaktan etkilenmemesi ve sonrasında oluşacak hastalıklara zemin hazırlanmaması bu açıdan oldukça önemlidir.

Bu sebeple ebeveynlerin, sıcak yaz günlerinde bebek bakımı konusunda yeterli bilgiye sahip olması gerekir.

Yaz Aylarında Bebekler Nasıl Giydirilmelidir?

Bebekler vücut ısılarını yetişkinler gibi ayarlayamadıklarından, yaz aylarında uygun bebek kıyafetlerinin tercih edilmesi büyük önem taşımaktadır.

Özellikle 1 yaş altı bebekler için tek kat, ince, pamuklu ve hava alan giysiler seçmelidir. Bebeklerin sentetik kumaşlardan ve kat kat giydirilmesinden kaçınılmalıdır. Aksi takdirde bebeğin vücut ısısı artabilir. Bu da sıvı ihtiyacını artırır, su ve tuz kaybı halsizlik ve iştahsızlığa yol açar.

Aynı şekilde ortam ısısı artınca fazla çalışan ter bezleri tıkanır ve deride benekler halinde görülen isilik lekelerini oluşturur. Bu durumu önlemek için ince ve bol kıyafetler seçmelidir.

Yaz Aylarında Bebeklerde Banyo Sıklığı Nasıl Olmalıdır?

Yaz aylarında bebekleri en çok rahatlatan yöntemlerden biri de ılık suyla günlük banyo yaptırılmasıdır.

Ancak her gün sabun ve şampuan kullanmak cildin koruyucu bariyerini bozarak mantar gibi deri hastalıklarına yol açabilir. Bu nedenle haftada 2 kere uygun bir bebek şampuanı kullanmak yeterli olacaktır.

Banyo sonrası yağlı kremler sürmek de ter bezi kanallarını kapatarak isiliğin artışına yol açabilir. Bunun yerine cildi nemli tutmak için hafif bir losyon tercih edilmelidir. İsilik gibi, bebek bezi pişikleri de yaz aylarında daha fazla oluşmaya meyillidir.

Sık bez değiştirmek, bebeğin poposunu ılık suyla yıkayıp bir süre açıkta bırakmak, böylece hava temasıyla cildin kurumasını sağlamak, parfüm-boya içermeyen tercihen çinko oksitli koruyucu kremlerin incecik bir tabaka halinde kullanılması pişiği önlemek için yeterli olacaktır.

Yaz Aylarında Bebeklerin Sıvı Tüketimi

Bebeğin rahat bir yaz geçirmesi için beslenmesine de özen gösterilmelidir. Sadece anne sütü alan bebeklerin ayrıca su ihtiyacı olmadığı düşünülür. Çünkü anne sütünün yaklaşık %87’si su olduğundan, ilk 6 aylık dönemde tek başına bebeğin su ihtiyacını giderebilir.

Ancak sıcakta annenin sıvı ihtiyacı da artacağından bazen süt içeriğinde su oranı azalabilir. Bunun için doktor önerisiyle annenin sıvı tüketimini artırmasının yanı sıra bebeğine de kaynamış su içirmesi önerilebilir.

Bebek ek gıdaya başlangıç yaptıysa, verilen ek gıda oranına göre su tüketimi artırılabilir.

Özellikle 12 aylık olan döneme kadar verilen suların, daha önceden kaynatılarak soğutulmuş ya da hazır olarak satılan mineralli bebek sularından olması önemlidir. Hazır içme suyu olarak, cam şişe veya cam damacanada satılan, ph değeri 7’nin üzerinde, alkali ve orta sertlikte olan sular tercih edilmelidir.

Satın alınan suyun ambalajı okunup dolum tarihin çok uzun süre önce olmamasına dikkat edilmesi gerekir. Çünkü uzun süre damacana da beklemiş suyun mineral değeri kaybolur. Küçük bebeklere 1 yaşına kadar verilecek suyun en az 10 dakika kaynatılması ve ılıtıldıktan sonra verilmesi gerekir.

Bebekler Yaz İshalinden Nasıl Korunur?

İshal tüm dünyada ve gelişmekte olan ülkelerde önemli bir sağlık problemidir. İshal, bir günde üçten fazla sulu dışkılama veya anne sütü alan bebeklerde rutinden daha sık ve sulu dışkılamadır. Akut ishale yol açan enfeksiyon ve enfeksiyon kaynaklı olmayan birçok neden vardır.

Sıcaklarla birlikte mikroorganizmaların daha çabuk üremesi ve gıdaların daha çabuk bozulması, yaz aylarında ishal vakalarının artmasına yol açar.

Anne sütü alan bebeklerin ishalden daha az etkilendiği bilinmekle birlikte bu durumdan hiç ishal olmazlar anlamı çıkarılmamalıdır. Burada temel prensip, hijyen kurallarına dikkat etmek ve sık el yıkamaktır.

Eğer bebek yaz ishaline yakalanmışsa, ishalde sıvı ve beraberinde elektrolit kaybı olduğu için tedavide temel prensip, kaybedilenlerin yerine konulmasıdır.

Bebekler Yaz Aylarında Güneşe Nasıl Çıkarılmalıdır?

Yaz aylarında bebek bakımında dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta güneşten yeterli ölçüde ve doğru olarak faydalanmaktır.

Bebeğin güneş ışınlarına ve bu ışınlar yoluyla vücudunun üreteceği D vitaminine ihtiyacı vardır. Ancak son yıllarda güneş koruyucu kremlerin aşırı kullanımı, bebekleri doğal D vitamininden mahrum bırakmakta ve giderek artan sayıda D vitamini eksikliği yaşayan bebek görülmesine yol açmaktadır.

Bebeklerin her gün sabah 10.00 öncesi ve akşam 16.00 sonrasında güneşin yumuşak ışınlarından faydalanmalarına izin vermelidir. Bu sırada sadece şapka gibi bir mekanik koruyucu yeterli olacaktır, güneş koruyucu sürülmesine çoğunlukla gerek yoktur. Ancak doktora danışılarak, bebeklere özel üretilmiş uygun içerikli güneş koruyucular kullanılabilir.

Daha Fazlası Genel
Yorumlar Kapalı