Yenidoğan bebeklerin bağışıklık sistemleri zayıftır. İlk doğduklarında plasental antikordan yararlanan bebekler, zamanla bağışıklık sistemini güçlendirirler.

Bağışıklık sisteminin güçlenmesi ile bebekler, iç ve dış etkilerden kaynaklanan enfeksiyonlara daha dirençli hale gelirler.

Ancak bebeklerin bağışıklık sistemini desteklemek için bazı vitamin ve minerallerden destek almaları gerekir. Bu vitamin ve minerallerin ise hangi besinlerden alınacağının bilinmesi önemlidir.

Kalsiyum

Bebeğinizin ilk adımlarını sağlıkla atabilmesinde kalsiyumun büyük önemi bulunur. Kalsiyum, sinir ve kas fonksiyonlarının gelişmesini sağlar. Ayrıca bebeğinizin kemiklerinin güçlenmesi, dişlerinin oluşması, kas fonksiyonlarının gelişmesi ve gıdayı enerjiye dönüştüren enzimleri aktive etmek için vücudunun kalsiyuma ihtiyacı vardır.

Kalsiyumun vücuttaki emiliminde ise D, C ve A vitaminleri etkili rol oynar.

Bebeğinizin beslenmesinde yoğurt, peynir, sardalye, somon, fasulye ve mercimeği kalsiyum ihtiyacını karşılaması için kullanabilirsiniz.

D Vitamini

Vücuttaki kalsiyumun emilebilmesi için D vitaminine ihtiyaç duyar. Anne sütü, bebekler için en iyi besin kaynağı olmasına rağmen yeterince D vitamini içermez. Bebeklerde D vitamini eksikliği de raşitizme neden olabilir.

Bebeğiniz 6. ayına geldiğinde ve beslenmesine katı gıdalar eklendikçe somon, yumurta sarısı gibi D vitamini içeren gıdalar ekleyebilirsiniz. İlk 6 ayda ise D vitamini eksikliği ile karşılaşmamak için doktorunuzun tavsiyesi ile bebeğinize D vitamini takviyesi verebilirsiniz.

C Vitamini

Dokuların büyümesi, yaraların iyileşmesi ve soğuk algınlığına karşı korunma gibi bebeğinizin vücudu için pek çok yararı bulunan C vitamini, bebeğinizin vücudundaki kalsiyumun ve demirin emilimini sağlaması açısından büyük önem taşır. Anne sütünde yeterli miktarda C vitamini bulunur.

Ek gıdaya geçiş ile birlikte ise bebeğinize brokoli, turunçgiller, kavun, kabak ve yeşil yapraklı sebzeler tattırarak C vitamini almasına yardımcı olabilirsiniz. Pek rastlanmamakla birlikte bebeklerde C vitamini eksikliğinde büyüme yavaşlaması ve iştahsızlık gibi durumlar gözlemlenebilir.

A Vitamini

A vitamini, göz fonksiyonlarının gelişimi ile saç, tırnak ve deri sağlığını destekler; bağışıklık sistemini güçlendirir. A vitamininin görevlerinden birisi de kalsiyum emilimine yardımcı olmaktır. A vitamini eksikliği ise gece körlüğüne sebep olabilir.

Bebeğiniz ihtiyacı olan A vitaminini 6. aya kadar anne sütü ile 6. aydan sonra ise anne sütüne ek olarak bazı besinlerle karşılayabilir: Yoğurt, ıspanak, mercimek, pırasa, patates, kavun ve bezelye.

Demir

Kandaki oksijenin dokulara ulaşmasını sağlayan demir minareli, bebeğinizin bağışıklığı için belki de en önemli mineraldir. Demir, vücutta oluşan karbondioksitin akciğerlere taşınıp solunumla atılmasının temel direğidir. Demir eksikliği olan bebeklerde iştah kaybı, tende solukluk, enfeksiyonlara duyarlılık görülür. Bunun için 1-3 yaş arası bebekler, günde yaklaşık 7 mg demir almak zorundadır.

Demir daha çok kırmızı et, tavuk eti, balık eti, yumurta gibi hayvansal kaynaklı gıdalarda bulunur.

Bu hayvansal gıdalar bebeklere ağır geleceği için sebze yemeklerine eklenebilirler. Kuru baklagiller, börülce, ıspanak, havuç, patates, kuru meyveler ise bitkisel kaynaklı demirler arasında bulunur.

Selenyum

Selenyum, antioksidan özellikleriyle vücudun bağışıklık sistemine yarar sağlar. Kasların ve kan hücrelerinin korunmasında da önemli bir mineral olan selenyum, gıda yoluyla alınabilir.

Süt ve süt ürünleri, siyah üzüm, brokoli, tam buğday, ceviz ve tahıllar zengin selenyum kaynakları arasında bulunur. 12-36 ay arası bebeklerin günlük selenyum miktarı 20 mg olarak belirlenir.

Çinko

Çinko, enfeksiyonla mücadele sürecinde antikorların üretimine yardımcı olduğundan bebeğiniz için çok önemlidir. Bebeğinizin bağışıklık sisteminin güçlenmesinde ve yaralarının çabuk iyileşmesinde etkili olur. Uzmanlar,

1-3 yaş grubu arasındaki bebeklerin günde 3 mg çinko almaları gerektiğini önerir. Tavuk, kırmızı et, fasulye, peynir, yoğurt ve tam tahıllı ekmekler çinko için en iyi kaynaklardır.

Probiyotikler sayesinde bebeğinizin bağırsak florasını iyileştiren yoğurt ise bebeklerinizin çok seveceği bir çinko kaynağı olarak değerlendirilebilir.

Omega 3

Çoklu doymamış yağ asitleri olan Omega 3 yağ asitleri, vücudun normal fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için gereklidir. Fakat yağ asitleri, vücut tarafından üretilmez. Bunun için bebeklerin bağışıklık sistemi, gıda yoluyla alınan Omega 3’ler sayesinde güçlendirilmelidir.

Omega 3, yağlı balıklar (özellikle somon), semizotu, ceviz, badem, fındık, keten tohumu, kivi, kuru fasulye, nohut, mısır, çörekotu yağı, soya yağı, tatlı patates, marul, lahana, brokoli ve diğer yeşil yapraklı sebzelerde bulunur.

Prebiyotikler

Prebiyotikler, bağırsaklarda bulunan yararlı bakterilerin faaliyetini ve çoğalmasını destekler, zararlı bakterilerin bağırsakta yerleşmesini önler. Bu da bebeğinizin sindirim sistemini düzenler, bağışıklık sistemini güçlendirir ve alerjiye yakalanma ihtimalini düşürür.

Prebiyotikler, bebeğinizin beslenmesinde kilit öneme sahip gıda kaynaklarındandır. Bebeğinizin sağlıklı gelişimi için ihtiyaç duyduğu vitamin ve minerallerin vücuttaki emilimini arttırır. En güçlü prebiyotik kaynağı ise anne sütüdür.

 

 

Daha Fazlası Beslenme
Yorumlar Kapalı