Kolik Bebek

Kolik; bebeklerde günde 3 saatten daha fazla, haftanın en az 3 günü ve 3 haftadan fazla süren yoğun huzursuz olma durumu ve ağlama krizleri geçirilmesi olarak tanımlanabilir.

Kolik durumu, bebekler arasında oldukça yaygın olarak görülür.

Elde edilen verilere göre, her 5 bebekten 1 tanesi kolik olabilir.

Genellikle 3. ayda semptomları azalmaya başlayan kolik, bazı durumlarda 6 aya kadar ve çok nadir olarak 12 aya kadar devam edebilir.

Kolik, nedeni ve tedavisi tam olarak saptanamayan bir durum olsa da kolikli bebeğe nasıl yaklaşılacağının bilinmesi ve bunu hakkında yeterli bilgiye sahip olunması oldukça önemlidir.

Kolik Nöbetleri Nasıl Ayırt Edilebilir?

Kolik ağlamada bebek sakinleştirilemeden saatlerce ağlayabilir. Nöbetler genelde öğleden sonra veya akşam saatlerinde gözlenir. Kolik ağlaması genellikle her gün olur ya da bir iki gece ara verir. Nöbetler sırasında bebeğin yüzünde bir ağrı ifadesi oluşur, yumruklarının sıkar, ayaklarını karnına çeker. Karakteristik nöbet ani başlar, yüksek sesle ve sürekli ağlama olur.

Bebeğin yüzünde kızarma veya ağız çevresinde solukluk gözlenebilir. Nöbet bebeğin gaz çıkarması ya da yorulması ile sonlanabilir. Beslenme ve uyku düzeni bozulur; bebek huysuzlaşır. Memede olan bebek ağlayarak emmeyi bırakabilir ya da tam uykuya dalmışken uyanarak ağlamaya devam edebilir.

Kolik Tedavisi

Koliğin etkili bir tedavisi yoktur. Ağlamaya erken yanıt, aşırı uyarıdan kaçınma, hafif yatıştırıcı hareketler, emzik kullanımı, kanguru kullanımı ve bebeğin yanında elektrik süpürgesi çalıştırma gibi uygulamalar koliği azaltmada yararlıdır. Bilinen tek tedavi zamandır.

Kolik Nöbetlerinin Bebeğe Etkisi Olur mu?

Pek çok bebekte semptomlar üçüncü-dördüncü ayda kaybolur, daha sonraki gelişimleri de çok iyidir. Yapılan bir araştırmada yaşamın ilk yılında anne-bebek bağının iyi olmamasına bağlı olarak geçici bir gelişme geriliği bildirmiştir. Kolikli vakalar iki-yedi ayda normal uyku düzenine sahip olur. Kolikli çocuklarda yineleyen karın ağrıları ve alerjik hastalıkların daha sık görüldüğü bildirilmektedir. Bu çocukların ilerde titiz, agresif, uyku bozuklukları olan çocuklar olduğu, ayrıca ailede gastrointestinal ve atopik hastalıkların daha fazla görüldüğü bildirilmektedir.

Kolik Bebeklere Sahip Ebeveynler İçin Öneriler

  • Emziren anneler için; her öğünde iki memeyi birden emzirmeye çalışmak bebeğin laktoz zengini ön sütü aşırı almasına neden olduğu için gaz sancılarına yol açabilir. Bu nedenle bebek bir memeyi tamamen bırakana dek o memeden emzirilmelidir. Anne ağlamaların belirgin biçimde kendi yediklerinden etkilendiğini belirtiyorsa bu besinleri diyetinden çıkarabilir.
  • Bitkisel çayların kolik tedavisinde etkili olduğunu gösteren az sayıda bilimsel kanıt vardır. Rezene, meyan kökü, papatya kolik tedavisinde en sık kullanılan bitkilerdir. Melisa, rezene ve matricariae recutita karışımıyla yapılan çalışmada bir haftadan sonra ağlama zamanı azalmış, yan etki saptanmamıştır. Yine bir araştırmada kolikli bebeklerde beş değişik bitkinin karışımından yapılan bir bitkisel çay kullanılmış ve anlamlı etkili bulunmuştur ama bu çalışma teknik olarak yetersiz bulunup eleştiri almıştır.

Bu tür bitkisel ürünler kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışınız.

  • Ritmik sakinleştirme yöntemlerinden kundaklama, yan yatış, bebeğin kulağına “sss” sesi verme, yana sallama, emzik emme de ağlama nöbetlerinin azalmasını sağlayacaktır.
  • Rezene ile masaj yapmak da bebeğin ağlamasını azaltacaktır.

 

 

 

 

.

Bir Cevap Yazın

En Çok Okunanlar

Sütünüzün Daha Rahat Akmasını Sağlayacak İpuçları ve Meme Masajı!

Anne sütü ilk 6 ay bebeğin tüm besin gereksinimlerini...

Yenidoğan Refleksleri Hakkında Her Şey

Yenidoğan refleksleri bir bebeğin istem dışı yaptığı motor hareketleri...

Anne Olduktan Sonra Siz: Hayatınızda Neler Değişti?

Anne olduktan sonra herkesin hayatı kişi ayırt etmeksizin az...

Bebeğiniz İçin Ay Ay Oyun Önerileri

Merhaba Canımız Annelerimiz...  Bebeğinizle geçireceğiniz vakit oldukça önemlidir...  Bebeğinizle kaliteli vakit...

Çocukluk Döneminde Sosyalleşmenin Önemi!

İnsanlar birbirleriyle iletişime geçmeye, ilişki kurmaya ve birlikte yaşamaya...

Doğum Sonrası Sıkıntılarınızdan Kurtulun!

Kadınlarda lohusalık olarak bilinen evre, doğumdan sonra başlayan ve...

Doğumdan Sonra Eş İlişkisi

Sevgili ilişkisinden karı-kocalığa uzanan yolda ilerlerken gün gelir ve...

Bebekler Ne Zaman Emekler? Ne Zaman Yürür?

Bebeklerde emekleme, motor becerilerin gelişiminde önemli bir aşamadır. Bu...

Bebeklerde Dikkat Eksikliği

Bebeğinin gelişiminde ve pek çok konuda bilgi sahibi olmak...

Bebekler Bunları Neden Yapar? 🫣

Özellikle ilk defa anne olmayı deneyimleyen kadınlar, bebeklerinin yaptığı...